«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πολύ σκληρά και ξεκάθαρα μέτρα» κατά της Ρωσίας αλλά παραμένουμε ανοικτοί στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ δραματική κατάσταση» επισήμανε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα φθάναμε στο σημείο χωρίς επιστροφή εάν η κλιμάκωση συνεχιζόταν» προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει προεργασία, "προετοιμάζοντας κάποιες επιλογές" για νέα μέτρα. "Έχουμε κάνει τη δουλειά μας. Περιμένω ότι οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ε.Ε. θα είναι έτοιμοι για έναν νέο γύρο κυρώσεων μετά την πρόσφατη κλιμάκωση. Αυτό περιμένω ότι θα κάνουν".
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις δεν στοχεύει στην κλιμάκωση της κρίσης αλλά στο να ασκηθούν πιέσεις στη Μόσχα προκειμένου να έλθει σε διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση- «δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε… ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο»
Όπως αναφέρει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει κατεπειγόντως έναν νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι συναντώνται στις Βρυξέλλες θα τονίζουν στην απόφασή τους πως είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε βάρος της Ρωσίας ανάλογα με τις εξελίξεις, σύμφωνα με το σχέδιο.
Θα ζητήσουν επίσης από την Κομισιόν και την Διπλωματική Υπηρεσία της ΕΕ να εργαστούν από κοινού και «να αρχίσουν επειγόντως το προπαρασκευαστικό έργο» για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «θα διευρυνθούν χωρίς αμφιβολία απόψε» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί για την αύξηση του επιπέδου τους» τόνισε επίσης ο Ολάντ, που μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με αφορμή τη συνάντηση στο προεδρικό Μέγαρο των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ.
«Είναι αναμφισβήτητη μια κλιμάκωση της καστάστασης (στην Ουκρανία): (υφίσταται) παρουσία εξοπλισμών που προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πιθανή η παρουσία στρατιωτών, σε κάθε περίπτωση οι αυτονομιστές λαμβάνουν όπλα και βοήθεια από τη Ρωσία» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο «θα υπάρξουν, απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της έντασης, νέες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν» και η «Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει». «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» επέμεινε ο Ολάντ.
O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παρουσία Ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και ότι πρέπει να ληφθούν κυρώσεις αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι έπειτα από αυτήν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία... οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει το επόμενο επίπεδο κυρώσεων» υπογράμμισε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», υπενθύμισε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και άρα και σε πόλεμο με την Ευρώπη, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, καλώντας την Ε.Ε. να προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα. «Είναι γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με μια χώρα που θα ήθελε να συνδεθεί πιο στενά με την Ε.Ε. Πρακτικά η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί την περιοχή της και τους ανθρώπους της και να βοηθήσουμε ειδικότερα με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού» σημείωσε.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία μετά και τις αναφορές του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα έχει στείλει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους αυτονομιστές.
Το Κίεβο καλεί τους Ευρωπαίους να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, ένα αίτημα το οποίο, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν και αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία.