Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια "νέα Τουρκία" υπόσχεται ο Ερντογάν

Εθνική συμφιλίωση θα επιδιώξει ο Ερντογάν από τον προεδρικό θώκο. Σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές, με χαμηλότερη του αναμενομένου προσέλευση. Σήμερα ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Μια νέα Τουρκία υπόσχεται ο Ερντογάν

Νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανακηρύχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνοντας -με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- ποσοστό περίπου 52%. Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και κοινός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), συγκέντρωσε περίπου 38,5%, ενώ ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) βγήκε τρίτος με 9,8%.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, αφού ψήφισε μόνο το 73,13% των Τούρκων. Με βάση αναλυτές, στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν περίπου 2 εκατ. λιγότεροι απ' ό,τι στις τοπικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε περίπου 21 εκατ. ψήφους από τις 56 εκατ. έγκυρες ψήφους, ενώ από τους 2,8 εκατ. Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό μόλις το 8% πήγε να ψηφίσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νικητής των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Eξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή (YSK) της χώρας, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

«Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της YSK Σαντί Γκιουβέν. «Αύριο θα ανακοινώσω τους αριθμούς. Έχουμε λάβει την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων. Αύριο θα ανακοινώσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τη νίκη Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας. «Ο πρόεδρος του κόμματος AK και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο πρώτος πρόεδρος που εκλέγεται από τον λαό», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπεκίρ Μποζντάγκ.

«Ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη μέρα των προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «βραδιά νίκης της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης». «Σήμερα κλείνουμε τις πόρτες μιας περιόδου και κάνουμε το πρώτο βήμα για να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο» είπε και χαρακτηρίζοντας την εκλογική του νίκη «πλήρη λαϊκή κυριαρχία» σημείωσε ότι «σήμερα αγκαλιάζεται το κράτος με το έθνος».

Έκανε έκκληση για «νέα κοινωνική συναίνεση» και είπε: «Υπάρχουν μουσουλμάνοι, χριστιανοί, ιουδαίοι, αλεβίδες, σουνίτες, Κούρδοι, Λάζοι, Τσερκέζοι, Έλληνες, Αρμένιοι, αλλά πάνω από όλα υπάρχουν πολίτες της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε: «Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα αναθεωρήσει την πολιτική της και θα οικοδομηθεί μία αντιπολίτευση και μια πολιτική που θα ταιριάζει με τη νέα Τουρκία».

Επίσης δήλωσε ότι θα επιδιώξει να υπάρξει περίοδος εθνικής συμφιλίωσης.

«Το λέω αυτό από την καρδιά μου. Ας ανοίξουμε σήμερα μια νέα περίοδο κοινωνικής συμφιλίωσης και ας αφήσουμε τις διενέξεις του παρελθόντος στην Τουρκία του παρελθόντος», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην Άγκυρα.

«Κλείσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) μια εποχή και εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή», υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, υποσχόμενος να είναι «πρόεδρος και των 77 εκατομμυρίων Τούρκων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v