Τουλάχιστον μεγαλόπνοα είναι τα σχέδια των τζιχαντιστών του Ιράκ. Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που μόλις χθες ανακοίνωσε την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου απειλεί ότι θα επεκταθεί και σε άλλα εδάφη για να ενώσει τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου.
Συγκεκριμένα, ο χάρτης που βρέθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει πως οι τζιχαντιστές θέλουν να καταλάβουν τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη βόρειο Αφρική αλλά και την Ινδία. Ο χάρτης που έχει κυκλοφορήσει από τους οπαδούς του ΙΚΙΛ εμπεριέχει και πενταετές σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο -όπως αναφέρει η Dailymail- οι τζιχαντιστές θα επεκταθούν και σε κράτη όπου δεν κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Δηλαδή, το χαλιφάτο θα ξεκινά από το Ιράκ και θα φτάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική αλλά και την Ευρώπη.
Παράλληλα, στο διαδίκτυο υπάρχει βίντεο με εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ σε συνοριακό πέρασμα στη συροϊρακινή μεθόριο που υπόσχεται την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. «Αυτά δεν είναι τα μόνο σύνορα που θα σπάσουμε» δηλώνει.
Την ίδια στιγμή, ο ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Τικρίτ και άλλων πόλεων του βορείου Ιράκ, οι οποίες κατελήφθησαν κατά την αστραπιαία επέλαση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου.Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Κάσιμ Άτα δήλωσε πως η ίδρυση Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν στο Ιράκ και στη Συρία από το ΙΚΙΛ σημαίνει ότι η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε κίνδυνο για όλες τις χώρες. "Αυτή η διακήρυξη αποτελεί μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους, όχι μόνο προς το Ιράκ και τη Συρία , αλλά και προς την περιοχή και τον κόσμο. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες, όταν θα διαβάσουν τη διακήρυξη, θα αλλάξουν τη στάση τους, διότι διατάσσει σε όλους υπακοή", είπε.
Η ανακοίνωση της ίδρυσης του χαλιφάτου αυτού "είναι η πιο σημαντική εξέλιξη της διεθνούς τζιχάντ από την 11η Σεπτεμβρίου" 2001 , είπε ο Τσαρλς Λίστερ, του ινστιτούτου Brookings Doha. "Η εξέλιξη μπορεί να σημάνει μία νέα εποχή του διακρατικού τζιχαντισμού και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την αλ-Κάιντα και την ηγεσία της", σύμφωνα με τον ερευνητή, ο οποίος θεωρεί ότι το ΙΚΙΛ, που διαθέτει οπαδούς σε πολλές χώρες, είναι και η πλουσιότερη δύναμη του διεθνούς τζιχάντ.
Τραγικός απολογισμός 2.400 νεκρών τον Ιούνιο
Τουλάχιστον 2.417 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιούνιο, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων σε αμάχους αυτό τον χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 1.531 από τους νεκρούς ήταν άμαχοι, ενώ οι περισσότερες απώλειες, 470 νεκροί, καταγράφηκαν στην επαρχία της Νινευί. Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα θύματα στην επαρχία Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.
Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν τμήματα της Άνμπαρ τον Ιανουάριο και πριν από μερικές εβδομάδες κατέλαβαν και τη Μοσούλη, πρωτεύουσα της Νινευί. Το ιρακινό κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο του Σώματος, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας. Ο σημερινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος είναι σιίτης, αντιμετωπίζει ισχυρή αντίθεση στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τρίτη θητεία.
Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφασίζει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, στέλνοντας περίπου 300 επιπλέον στρατιώτες, ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι περίπου 200 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων έφτασαν την Κυριακή στο Ιράκ για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα αυτή αλλά και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης. «Αυτές οι δυνάμεις είναι άλλες από τους 300 που έχουν ήδη αποσταλεί και ο πρόεδρος έχει δώσει άδεια να δημιουργηθούν δύο κοινά κέντρα επιχειρήσεων και να διεξαχθεί αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο που οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν επιπλέον υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ», δήλωσε ο Κίρμπι.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον αριθμό των Ευρωπαίων τζιχαντιστών που πολεμούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος.
Πρόθυμο να στείλει όπλα το Ιράν
Εν τω μεταξύ, ανώτατος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από το Ιράκ για προμήθεια όπλων, όμως θα μπορούσε να στείλει όπλα εάν της ζητηθεί.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χουείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε πως η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια να αποστείλει στρατό στο Ιράκ για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονται κατά των Σουνιτών Ισλαμιστών.