Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Παρουσίασε το σχέδιο για συνταξιοδοτικό

Η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι οι εισφορές των μισθωτών θα αυξηθούν κατά 0,2%, φτάνοντας το 11,2%. Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 0,25% φτάνοντας στο 23,5%.

Πορτογαλία: Παρουσίασε το σχέδιο για συνταξιοδοτικό

Το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας υιοθέτησε σήμερα το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος για το 2015 που προβλέπει κυρίως την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων και να μειωθούν τα ελλείμματα της χώρας.

Η μεταρρύθμιση, το γενικό πλαίσιο της οποίας είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο της δημοσιονομικής στρατηγικής της Πορτογαλίας μέχρι το 2018, που παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου, προβλέπει ότι οι εισφορές των μισθωτών θα αυξηθούν κατά 0,2%, φτάνοντας το 11,2%.

Παράλληλα, θα αυξηθεί κατά 0,25% και ο ΦΠΑ, φτάνοντας στο 23,25%.

Το προσχέδιο αυτό θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί, αφού η κεντροδεξιά κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Η παρουσίαση αυτών των μέτρων που θεωρούνται θεμελιώδους σημασίας για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, γίνεται μετά την απόρριψη, την περασμένη εβδομάδα, τριών άλλων μέτρων που είχαν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε τη μείωση των μισθών των εργαζομένων που λαμβάνουν περισσότερα από 675 ευρώ μηνιαίως, την παρακράτηση του 6% (από 5%) στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας καθώς και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση συντάξεων χηρείας. Η κατάργηση αυτών των μέτρων δημιουργεί μια "τρύπα" ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε για τον λόγο αυτό να προωθήσει νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε αρχικά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού ούτως ώστε το μέτρο αυτό να κριθεί από τους 13 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2015, το ερχόμενο φθινόπωρο.

"Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα μέτρα στα οποία μπορούμε να βασιζόμαστε και για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια διευκρίνιση", εξήγησε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Αφού ψηφιστεί η μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο θα έχει στη διάθεσή του 25 ημέρες για να αποφανθεί για τη νομιμότητα των μέτρων αυτών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v