Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 0,2% ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης

Μπαράζ οικονομικών μεγεθών που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση στην ευρωζώνη. Στο 0,2% το ΑΕΠ, υποχώρηση του ΡΜΙ, μείωση του πληθωρισμού και του δείκτη τιμών παραγωγού. Ασφυκτικές οι πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στο 0,2% ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης

Η ευρωπαϊκή οικονομία κινήθηκε με βραδύτερο ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat, εντείνοντας τις πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία  υπάρχουν πολλές προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα και με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, από 0,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,9%.

Λίγο νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, επιβεβαιώνουν την εικόνα της επιβράδυνσης, με νέα συρρίκνωση για τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε το Μάιο στο 53,5 από 54 τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική ένδειξη του Μαΐου είχε οριστεί στο 53,9. Ο ΡΜΙ για το δείκτη υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 53,2 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 53,5. Τον Απρίλιο βρισκόταν σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο, στο 53,1. 

Οι αναλυτές της Markit διαπιστώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να στηρίζεται στην πορεία της Γερμανίας καθώς η Γαλλία φαίνεται πως επιστρέφει σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. Εκτίμησή τους είναι ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει για το δεύτερο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,4%- 0,5%. 

Προβληματισμό ωστόσο, προκαλεί ο δείκτης τιμών που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το 50 (γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση τιμών). Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 48,8 από 48,7 τον προηγούμενο μήνα. "Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι αρκετά ισχυρός για να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές τους" αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit. Τα στοιχεία αυτά ενδεχομένως να βαρύνουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ στην αυριανή της συνεδρίαση, από την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε αιφνιδιαστικά το Μάιο στο 0,5%, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε ότι θα παραμείνει αμετάβλητος. Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε τον Απρίλιο για πέμπτο συνεχή μήνα (κατά 0,1%). 

Τα στοιχεία είναι πλέον πολλά, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει πως θα υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση επιδείνωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Η γερμανική FAS κάνει λόγο για μείωση επιτοκίων, αλλά και για σχέδιο ώθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νότο με ένεση ρευστότητας στις τράπεζες 40 δισ. δολ.. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v