Κομισιόν: Εκτός "επιτήρησης" για έλλειμμα έξι χώρες

Την έξοδο της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος προτείνει η Κομισιόν. Συστάσεις σε Γαλλία για εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πακέτου Ολάντ.

Κομισιόν: Εκτός επιτήρησης για έλλειμμα έξι χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα να βγουν εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος έξι κράτη μέλη και ανέφερε ότι δύο ακόμα έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να φέρουν το έλλειμμα εντός του προβλεπόμενου ορίου.

Στην ετήσια έκθεση για την δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών, η Κομισιόν πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βγάλει από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Πολωνία και η Κροατία έχουν σημειώσει πρόοδο για την μείωση του ελλείμματος εντός των προβλεπόμενων ορίων.

Σημειώνεται πως με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να έχουν έλλειμμα υψηλότερο από 3%. Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου οδηγεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να επιφέρει και πρόστιμα.

Αυτήν την στιγμή 17 κράτη μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, συγκεκριμένα όλα τα κράτη μέλη εκτός της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, του Λουξεμβούργου, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις για να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% ως το 2015.

«Οι γαλλικές αρχές, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ανακοίνωσαν ένα σημαντικό πακέτο διαρθρωτικών μέτρων» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης. «Είναι αλήθεια πως αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, οι στόχοι αυτοί θα τεθούν σε κίνδυνο» σημείωσε. «Αλλά οι γαλλικές αρχές έχουν ακόμα χρονοα για να εισάγουν τα απαραίτητα μέτρα» πρόσθεσε.

Η Κομισιόν απηύθυνε έκκληση για δημοσιονομική πειθαρχία και στην Ιταλία, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Ρέντσι πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα για το 2014. Σύμφωνα με την Κομισιόν το οικονομικό σενάριο στο οποίο έχει βασίσει το σχέδιο του προϋπολογισμού η ιταλική κυβέρνηση είναι «ελαφρώς αισιόδοξα» και ο στόχος για μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,2% φέτος δεν θα επιτευχθεί. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v