Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από την αμερικανική General Electric για την εξαγορά του ενεργειακού βραχίονα της Alstom, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ κοινοποίησε επίσημο διάταγμα με το οποίο αποκτά δικαίωμα βέτο σε εξαγορές στρατηγικών επιχειρήσεων από ξένους.
Το γαλλικό δημόσιο είχε ήδη αυτό το δικαίωμα για τους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας. Με το νέο διάταγμα, το δικαίωμα βέτο επεκτείνεται στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, υδάτων και υγείας.
Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι Γάλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτή την απόφαση «πυρηνικό όπλο». Ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην προσφορά εξαγοράς από την GE, δήλωσε: «Η Alstom εμπίπτει στο δικαίωμα βέτο όπως και άλλες στρατηγικές επιχειρήσεις».
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Alstom έχει εγκρίνει ομοφώνως την προσφορά της GE, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα περιμένει ένα μήνα να καταθέσει αντίστοιχη προσφορά και η γερμανική Siemens.
Γράφοντας τη Le Monde, ο κ. Μοντεμπούρ έκανε λόγο για «επιλογή οικονομικού πατριωτισμού» ενώ έχει δηλώσει ότι προτιμά την ένωση «Ευρωπαίων πρωταθλητών» που θα συνδυάσουν τους τομείς ενέργειας και μεταφορών.
«Μπορούμε πλέον να μπλοκάρουμε πωλήσεις και να απαιτούμε προϋποθέσεις. Είναι ουσιώδης ανανέωση της δημόσιας εξουσίας. Η Γαλλία δεν μπορεί να μένει πίσω, ενώ άλλα κράτη δραστηριοποιούνται» έγραψε και προσέθεσε: «Πρέπει να θυμάστε ότι η Alstom είναι ουσιώδης κρίκος στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία».
Συστάσεις Κομισιόν για προστατευτισμό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα τη Γαλλία κατά οποιασδήποτε απόπειρας προστατευτισμού μετά το νομοθετικό διάταγμα που επεκτείνει στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών τον μηχανισμό προστασίας των γαλλικών εταιρειών στρατηγικής σημασίας από την εξαγορά τους από ξένους επενδυτές.
«Ο στόχος της προστασίας των θεμελιωδών, στρατηγικών συμφερόντων κάθε κράτους μέλους είναι ζωτικής σημασίας από τη στιγμή που αυτά αφορούν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη. Προβλέπεται ξεκάθαρα στη συνθήκη. Όμως πρέπει να ελέγξουμε αν (ο στόχος αυτός) εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, αν όχι τότε πρόκειται για προστατευτισμό», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ