Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Le Monde: H Ελλάδα πάει καλύτερα αλλά όχι και οι Έλληνες

Το «succes story» δεν επιβεβαιώνεται από την σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, υποστηρίζει ο ανταποκριτής της Le Monde στην Ελλάδα.

Le Monde: H Ελλάδα πάει καλύτερα αλλά όχι και οι Έλληνες

Δισέλιδο αφιέρωμα με ρεπορτάζ από την Ελλάδα, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Le Monde, με τίτλους: «Η Αθήνα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, απέφυγε όμως τις σημαντικότερες», «Η Ελλάδα πάει καλύτερα, οι Έλληνες όμως όχι και τόσο».

Ο πρώην ανταποκριτής της Μοντ στην Αθήνα, ο Αλέν Σαλ, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από οκτάμηνη απουσία, με σκοπό να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ορατές οι αλλαγές στη χώρα.

«Υπάρχει καλυτέρευση στα οικονομικά δεδομένα, που όμως δεν είναι ακόμη αισθητή στην καθημερινότητα του λαού», υπογραμμίζει στον υπότιτλο και επισημαίνει πως «ύστερα από οκτώ μήνες απουσίας οι αλλαγές δεν είναι καθόλου εμφανείς». «Τα καφέ είναι πάντα γεμάτα, τα μαγαζιά και τα διαμερίσματα είναι γεμάτα πωλητήρια ή ενοικιαστήρια, οι άστεγοι κοιμούνται πάντα στις τέσσερις γωνιές της πόλης. Πάει άραγε καλύτερα η Ελλάδα;» αναρωτιέται.

Επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση, αναφέρει ως θετικά στοιχεία, την επιστροφή της χώρας στις αγορές με επιτόκιο γύρω στο 5% και την βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Σημειώνει επίσης το γεγονός ότι η Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, θέλοντας «να δείξει πριν από τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ότι η πολιτική της λιτότητας δίνει αποτελέσματα». Παράλληλα ο πρωθυπουργός «προσπαθεί να περάσει παντού το μήνυμα του "succes story" για την ανάκαμψη της Ελλάδας», προσθέτει.

Με ρεπορτάζ όμως στους δρόμους της Αθήνας, μιλώντας με τον κόσμο και με παλιούς γνωστούς, ο Αλέν Σαλ διαπιστώνει τις δυσκολίες υποστήριξης της έννοιας για το «succes story» με δεδομένη τη σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ο Άγγελος Τσακανίκας από το ΙΟΒΕ επισημαίνει κάποιες σημαντικές βελτιώσεις, αλλά το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει και οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο. Ο Πάνος Καρβούνης από την πλευρά της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, θεωρεί ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και ότι σύντομα η κοινωνία θα δει τα πρώτα δείγματα αναδιανομής.

Ο Αλέν Σαλ όμως, διαπιστώνει ένα «αίσθημα παραίτησης» της ελληνικής κοινωνίας για την κατάσταση που κυριαρχεί, «πράγμα που ευνοεί την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία μετά από δύο χρόνια διαχείρισης της κρίσης ... αντιστέκεται στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κάνει αναφορά στο πολυνομοσχέδιο και στον ελάχιστο χρόνο που είχαν οι βουλευτές για να το μελετήσουν, καθώς και στο γεγονός ότι η τρόικα βάζει «όλες τις μεταρρυθμίσεις στο ίδιο καλάθι».

Αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις όπως ο εκσυγχρονισμός των εφοριών, το ότι οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ότι έκλεισαν οι αναποτελεσματικές εφορίες, ότι μέσω της μηχανοργάνωσης εντοπίζεται ευκολότερα η διαφθορά με συνέπεια εντυπωσιακές συλλήψεις. Παρόλα αυτά, επισημαίνει, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει ακόμη, δεν έχει υπάρξει απλοποίηση με συνέπεια κάθε νέος νόμος προστίθεται στον προηγούμενο με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το «ελληνικό φορολογικό μιλφέιγ».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο συντάκτης εκτιμά ότι η κυβέρνηση και η τρόικα είχαν ανάγκη από γρήγορα αποτελέσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παραθέτοντας την άποψη Ευρωπαίου αξιωματούχου ο συντάκτης σημειώνει ότι «υπήρξε μια αντικειμενική συμμαχία ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση να γίνουν μόνο προσαρμογές στον προϋπολογισμό. Η τρόικα λειτουργεί ως πιστωτής με βραχυπρόθεσμους στόχους. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις επίσης, αποφεύγουν τις σε βάθος μεταρρυθμίσεις προτιμώντας και αυτές τις βραχυπρόθεσμες προσαρμογές , πράγμα που είναι ασυμβίβαστο με τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων υποδομών για τη μεταρρύθμιση του κράτους» καταλήγει το δημοσίευμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v