Έκκληση στους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλλουν το δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαίου, απηύθυνε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τα ουκρανικά σύνορα.
Ο κ. Πούτιν δήλωσε ακόμα πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια λύση στην ουκρανική κρίση με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.
"Γνωρίζω ότι έχεις τις δικές σου προτάσεις, τις δικές σου ιδέες για το πως θα βρεθεί μια διέξοδος. Και η δική μας θέση είναι επίσης γνωστή" ανέφερε ο κ. Πούτιν πριν από την συνάντηση με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.
"Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να βρούμε τρόπους για να βγούμε από την κρίση" πρόσθεσε.
Δεν επιβεβαιώνουν Πεντάγωνο και ΝΑΤΟ
Το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία ένδειξη ότι έχουν αποσυρθεί ρωσικές δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει η θέση των στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων», επεσήμανε αξιωματικός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Reuters.
Λίγη ώρα αργότερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως έχει αλλάξει η τοποθέτηση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της χωρίς να μπορεί να το διαπιστώσει το Πεντάγωνο, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Θα το ξέραμε»
Ανακατάληψη πόλεων επιχειρούν οι ουκρανικές δυνάμεις
Φιλορώσοι αυτονομιστές ανακατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, λίγες ώρες αφότου είχαν εκδιωχθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις είχαν υψώσει νωρίτερα την Τετάρτη την ουκρανική σημαία στο κτίριο, αλλά φιλορώσοι αντάρτες ανέκτησαν τον έλεγχο λίγες ώρες αργότερα.
Αποκλεισμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι το Σλαβιάσνκ στην ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί ο έλεγχος από τους φιλορώσους ενόπλους. Σύμφωνα με αναφορές φιλορώσων στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.
H ένταση είχε φτάσει χθες το βράδυ και στο Ντονέτσκ, την ώρα που το Κίεβο απέπεμψε τον κυβερνήτη στην Οδησσό, στη θέση του οποίου ορίστηκε ο βουλευτής Ιγκόρ Παλούτσια.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ χθεσινή ημέρα, πάντως, κύλησε σχετικά ήρεμα, με τις δύο αντίπαλες πλευρές στην Ουκρανία να θάβουν τους νεκρούς τους και τους υποστηρικτές της Ρωσίας και της Ενωμένης Ουκρανίας να αλληλοκατηγορούνται για τον διχασμό της χώρας.
Η κατάσταση ήταν σχετικά πιο ήρεμη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες στις περισσότερες πόλεις της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας, όμως χτες το σούρουπο αναζωπυρώθηκαν οι βιαιοπραγίες στη Μαριούπολη, όπου εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε στο Itar-Tass ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σημείο ελέγχου.
Έρχονται νέες κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν χθες στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση σε αυτό που αποκαλούν κινήσεις αποσταθεροποίησης στην ανατολική Ουκρανία.
Σε σύσκεψη με την Αμερικανίδα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την κρίση στην Ουκρανία αλλά και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τρεις πλευρές «συμφώνησαν στη σημασία της επιβολής επιπλέον τιμήματος στη Ρωσία, στην περίπτωση που συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία».
Παράλληλα, κάλεσαν τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας της Γενεύης στις 17 Απριλίου, μεταξύ των οποίων είναι και η άσκηση της επιροής της στους αντάρτες προκειμένου αυτοί να αφοπλιστούν και να εμπλακούν ειρηνικά στιην πολιτική διαδικασία της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποφύγει να επιδεινώσει την κρίση στην Ουκρανία, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις. "Καλούμε τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε βήματα που θα αποσταθεροποιούσαν περαιτέρω την Ουκρανία και αντιθέτως να εμπλακεί σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. "Περαιτέρω βήματα στην αποσταθεροποίηση της ΟΥκρανίας θα οδηγήσουν σε επιπλέον κυρώσεις", τόνισε.
Καταδικάζουν το δημοψήφισμα της Κυριακής οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε τα σχέδια να διεξαχθεί ένα «κίβδηλο δημοψήφισμα» στην ανατολική Ουκρανία από τις «φιλορωσικές ομάδες», κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι σηματοδοτεί την επανάληψη του σεναρίου που διαδραματίστηκε στην Κριμαία.
«Κανένα πολιτισμένο κράτος δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα κι αν η Ρωσία κάνει το επόμενο βήμα και επαναλάβει στην ανατολική ή στη νότια Ουκρανία αυτό που έκανε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και στείλει περισσότερες δυνάμεις πέρα από τα σύνορά της, θα ακολουθήσουν σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.», διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.
Ποροσένκο: Ζητά νέες κυρώσεις
Ο υποψήφιος για την ουκρανική προεδρία Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο "κύμα" κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που το Κρεμλίνο στηρίξει το δημοψήφισμα που έχουν οργανώσει οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για τις 11 Μαΐου.
"Αν η Ρωσία στηρίξει αυτό το δημοψήφισμα χρειαζόμαστε απόλυτα συμφωνημένη δράση για το τρίτο κύμα των κυρώσεων, με καλό συντονισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ", δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο πριν τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Οι αυτονομιστές του Ντονμπάς έχουν πει ότι θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα την Κυριακή. την απόσχιση από την Ουκρανία.
Η Ουκρανία παίρνει την πρώτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ
Πάντως, η Ουκρανία έλαβε χθες την πρώτη δόση του δανείου από το διετές πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 17 δισ. δολαρίων. Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, από την πρώτη δόση, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, το 1 δισ. κατευθύνθηκε στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της τράπεζας και τα υπόλοιπα στον κρατικό προϋπολογισμό.