ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η ανισότητα

Το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει με ταχύτερο ρυθμό μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Προτείνει εφαρμογή πολιτικών που θα μειώνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα θα τονώνουν την ανάπτυξη. "Κλειδί" η εκπαίδευση.

ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η ανισότητα

Η εισοδηματική ανισότητα έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, εκτιμά σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση με τίτλο "All on board. Making inclusive growth happen", ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι οι πλούσιοι έχουν καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της ανάπτυξης. Το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν το 2010 περίπου εννιάμισι φορές υψηλότερο από αυτό του φτωχότερου 10%. Πριν από 25 χρόνια ήταν επτά φορές υψηλότερο.

Στις ΗΠΑ το πλουσιότερο 1% έλαβε το 47% της συνολικής εισοδηματικής ανάπτυξης μεταξύ του 1976 και του 2007, έναντι 37% στον Καναδά και 20% στην Αυστραλία και στην Βρετανία. Στη Γερμανία, την Νορβηγία και την Σουηδία, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αυξηθεί από το 5 προς 1 την δεκαετία του 1980 σε πάνω από 6 προς 1.

Το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων διευρύνεται με ταχύτερο ρυθμό μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο μέχρι το 1970, όταν οι εισοδηματικές διαφορές μειώνονταν.

Το 1980 σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ το πλουσιότερο 1% δεν απολάμβανε πάνω από το 8% του συνολικού εισοδήματος. Το 2010 η κατηγορία αυτή κατείχε πάνω από το 10% στις εννιά από τις 18 χώρες για τις οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Ποσοστιαία μεταβολή στον συντελεστή Gini μεταξύ 2007 και 2010

Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει την σχέση μεταξύ του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Στοιχεία από 14 χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι στην ηλικία των 30 οι άνθρωποι με την καλύτερη εκπαίδευση αναμένεται να ζήσουν έξι χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους.

«Η ανισότητα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και βλάπτει τις οικονομίες» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. «Δεν αρκεί να εφαρμόσουμε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη διανέμονται σε όλους. Αυτή είναι μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα» τόνισε.

Η εκπαίδευση κλειδί για ανάπτυξη και μείωση ανισοτήτων

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές για την ενίσχυση της ισότητας και της ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση.

Όπως επισημαίνεται, η επένδυση στην εκπαίδευση και στις ικανότητες των πολιτών στον «πάτο» της εισοδηματικής διανομής θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομία και θα αυξήσει την ευημερία.

Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο αυτό είναι η ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, η αύξηση της συμμετοχής στην τριτοβάθμιαια εκπαίδευση, η διευκόλυνση της πρόσβασης για τις μη προνομιούχες ομάδες και η επέκταση της εθελοντικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ακόμα ότι πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές για μεγαλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος.

«Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ανώτερα εισοδήματα βρίσκει αντιστάσεις, ενώ η μεταφορά περισσότερων πόρων στα χαμηλά εισοδήματα θέτει δημοσιονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για αύξηση των εσόδων από φόρους από την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, την μείωση των φορολογικών δαπανών που ευνοούν τους πιο ευνοημένους και την αύξηση των συντελεστών στην ακίνητη περιουσία, καθώς και των φόρων στην κληρονομική μεταφορά πλούτου» σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v