Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες εστίες έντασης στην Ανατολική Ουκρανία

Φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν τις καταλήψεις κρατικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία. Δεν υπάρχει ανάγκη για ανταποδοτικές κυρώσεις κατά της Δύσης λέει ο Πούτιν. Δεκαπέντε Ρώσοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ.

Νέες εστίες έντασης στην Ανατολική Ουκρανία

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και το αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα, όπως ανακοίνωσε αστυνομικός αξιωματούχος του Ντονέτσκ.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την κατάληψη των κτιρίων, όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χθες, τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εγκατέλειψαν το αρχηγείο της αστυνομίας στη Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία το οποίο πολιορκούνταν από νωρίς το απόγευμα από φιλορώσους αυτονομιστές και παρέδωσαν τα όπλα τους.

Στις 22:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) οι αστυνομικοί χωρίς τα όπλα τους πέρασαν σε μία γραμμή μπροστά από τους παραταγμένους πολίτες και ενόπλους και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία τα οποία είχαν έρθει για να τους παραλάβουν.

«Γυρίστε σπίτι!», φώναζε το πλήθος. Ένα πρώτο λεωφορείο απομάκρυνε περίπου 30 νεαρούς αστυνομικούς, εμφανώς τρομαγμένους, ενώ ένα άλλο περίμενε για να μεταφέρει τους υπόλοιπους.

Περίπου στις 21:00 ένας από τους αξιωματούχους των φιλορώσων αυτονομιστών είπε στο πλήθος από ένα μεγάφωνο: «Τα όπλα θα περάσουν στον έλεγχο της αστυνομίας του λαού της Λουγκάνσκ. Θα ασφαλίσουμε τα όπλα αυτά».

Λίγο νωρίτερα απευθυνόμενος στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο κτίριο είχε πει: «Δεν θα σας πειράξουμε. Μπορείτε να βγείτε».

«Είναι έφηβοι, είναι μόλις 18 ετών, είναι τρομοκρατημένοι», είχε πει ένας από τους ενόπλους μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς όμως να δώσει το όνομά του. Ακουμπώντας το καλάσνικόφ του πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον λαό. Δεν θα πυροβολούσαμε ποτέ πρώτοι».

Η πολιορκία ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα αφού οι διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στις 14:00, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης, το γραφείο της εισαγγελίας και την έδρα της τοπικής τηλεόρασης της Λουγκάνσκ.

Οι αυτονομιστές προσπάθησαν να σπάσουν με ένα ανατρεπόμενο φορτηγό μια πόρτα του αρχηγείου της αστυνομίας, όμως οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Περίπου 40 ένοπλοι με στολές παραλλαγής έφτασαν στο σημείο και πήραν θέση γύρω από το κτίριο στοχεύοντας στα παράθυρά του. Ένας εξ αυτών πυροβόλησε στον αέρα. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις και μία ώρα αργότερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές είπαν ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν να παραδοθούν.

Πούτιν: Δεν υπάρχει λόγος για αντίποινα στη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ανταποδοτικές κυρώσεις εναντίον της Δύσης, όμως θα μπορούσε να επανεξετάσει τη συμμετοχή δυτικών εταιρειών στην οικονομία της, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, αν συνεχιστούν οι κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Θα θέλαμε πάρα πολύ να μην καταφύγουμε στη λήψη μέτρων σε αντίποινα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό», δήλωσε αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.

«Όμως αν κάτι τέτοιο συνεχιστεί (οι κυρώσεις), φυσικά θα πρέπει να σκεφτούμε ποιος εργάζεται σε τομείς-κλειδιά της ρωσικής οικονομίας, περιλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, και πώς», πρόσθεσε.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν αντίστοιχα μια δεύτερη δέσμη κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και εταιρειών που θεωρείται πως πρόσκεινται στον Πούτιν.

«Όσον αφορά τη δεύτερη δέσμη (κυρώσεων), δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο με τι συνδέεται, διότι δεν υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος με αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εξάλλου ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική κρίση και κάλεσε το Κίεβο και τους φιλορώσους διαδηλωτές να σεβαστούν τη συμφωνία της Γενεύης και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεκαπέντε Ρώσοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε 15 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Νικολάγεβιτς Κόζακ και της αναπληρώτριας προέδρου της Δούμας, Λουντμίλα Ιβάνοβνα Σβέτσοβα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Βασίλεβιτς Γερασίμοφ, αλλά και ηγέτες των αυτονομιστών.

Ωστόσο, απουσιάζουν οι κυρώσεις κατά επιχειρηματιών ηγετών, όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, ο οποίος βρίσκεται στη νέα λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν, οι οποίες επιβάλλονται στο πλαίσιο άσκησης πίεσης στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας, ανεβάζουν σε 48 τον αριθμό των ατόμων που έχουν μπει στη μαύρη λίστα της Ε.Ε. για ενέργειες που -σύμφωνα με την Ευρώπη- έχουν υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, και πριν ανακοινωθεί επισήμως η νέα λίστα της Ε.Ε., ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε πως δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ. «Δεν βλέπω προς το παρόν να πλήττεται καμία εταιρεία», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα στοχοποιήσει ορισμένες εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις όποιες εισαγωγές χαθούν από την αμυντική βιομηχανία, με δικά της προϊόντα.

«Σήμερα, προσθέσαμε 15 ονόματα στη λίστα αυτών που υπόκεινται σε κυρώσεις διότι απείλησαν την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v