«Στήριξη» Μπάιντεν στο Κίεβο και κριτική στη Μόσχα

Oλοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Μπάιντεν με την ουκρανική πολιτική ηγεσία στο Κίεβο. Οι στόχοι της επίσκεψης και το πακέτο βοήθειας των... $58 εκατ. Δεν ανησυχεί για τις όποιες κυρώσεις ο Μεντβέντεφ. Κατηγορίες "ανταλλάσσουν" Κέρι - Λαβρόφ για τη μη τήρηση της συμφωνίας της Γενεύης.

«Στήριξη» Μπάιντεν στο Κίεβο και κριτική στη Μόσχα
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε την Τρίτη με μέλη της ουκρανικής ηγεσίας στο Κίεβο, μία ημέρα αφού η Ουάσιγκτον και η Μόσχα ζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης για τον τερματισμό της κρίσης, που έχει λάβει τη μορφή αυτονομιστικής εξέγερσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Κίεβο μετά τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στις 4 Μαρτίου, συνάντησε σήμερα τον πρόεδρο της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ. 

Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει "να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες" στην ανατολική Ουκρανία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει με "περισσότερη απομόνωση", προειδοποίησε ο κ. Μπάιντεν μετά την συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό.

"Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση", δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ. "Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. (...) Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος".

Μιλώντας ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου στο Κίεβο (μετά τη συνάντηση με τον Τουρτσίνοφ), ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα είναι οι πιο σημαντικές στην Ιστορία της χώρας. Διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία, προειδοποίησε ωστόσο ότι το Κίεβο πρέπει να νικήσει τον... καρκίνο της ενδημικής διαφθοράς. Κάλεσε επίσης τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αδράξει την ευκαιρία για δημιουργία εθνικής ενότητας και άσκησε κριτική στη Μόσχα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει λόγος να μην εξασφαλίσει η χώρα ενεργειακή ασφάλεια, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.

O Τ. Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ενώ θα συνδράμουν με άλλα 8 εκατ. για συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό όπως ασυρμάτους, οχήματα, κλπ. Ανέφερε επίσης πως θα παράσχουν τεχνική βοήθεια στο Κίεβο για θέματα ενέργειας.

Παράλληλα επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τις κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, ενώ κάλεσε εκ νέου την Ρωσία να απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, σήμερα απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ στο ουκρανικό αυτό έδαφος που ενώθηκε τον Μάρτιο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Μετζλίς, η συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας.

Στον Τζεμίλεφ, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Κριμαία για το Κίεβο, επιδόθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς ένα έγγραφο το οποίο του απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία ως τις 19 Απριλίου 2019, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλια Μουσλίμοβα.

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα θα ελαχιστοποιήσει την επίδραση των κυρώσεων

Η Ρωσία είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσει την επίδραση οποιωνδήποτε κυρώσεων επιβληθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης μιλώντας στο κοινοβούλιο πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.

"Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε", δήλωσε ο Μεντβέντεφ κατά την ομιλία του στη Δούμα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσωπικοτήτων ή οικονομικών ιδρυμάτων της Ρωσίας λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

"Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους", τόνισε ο Μεντβέντεφ.

"Ασφαλώς δεν απαρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα", συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της άμυνας ή των προϊόντων εξοπλισμού, θα λάβουν από την κυβέρνηση την απαραίτητη στήριξη.

Αιχμές Κέρι σε Μόσχα για τη συμφωνία της Γενεύης

Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Κέρι ζήτησε από τη Ρωσία «να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, καλώντας δημοσίως τους αυτονομιστές να εκκενώσουν τα κτίρια που έχουν παράνομα καταλάβ»ει, επιβεβαίωσε η Τζένιφερ Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να ορίσει έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη για να εργαστεί με την αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ώστε να επιδείξει με τρόπο «απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία (της Γενεύης) και επιθυμεί την αποκλιμάκωση» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία της Γενεύης.

Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες με τα γεγονότα» απάντησε ο Κέρι στον Λαβρόφ, σύμφωνα με την Ψάκι.

«Η ουκρανική κυβέρνηση εφαρμόζει έναν ευρύ νόμο αμνηστίας για τους αυτονομιστές που εγκαταλείπουν τα όπλα τους και τα κτίρια» που έχουν παράνομα καταλάβει, έκρινε η ίδια, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει στείλει εκπροσώπους στην αποστολή του ΟΑΣΕ και έχει κηρύξει εκεχειρία για το Πάσχα στις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις.

Ο Τζον Κέρι ζήτησε «η Ρωσία να επιδείξει τώρα το ίδιο επίπεδο δέσμευσης» στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης «τόσο στη ρητορική της όσο και στις ενέργειές της» είπε η Ψάκι.

Αναφορικά με την αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σλαβιάνσκ, ο Αμερικανός υπουργός θύμισε στον Σεργκέι Λαβρόφ ότι το Κίεβο έχει υποσχεθεί πλήρη έρευνα. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την ευθύνη για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο Σλαβιάνσκ», με απολογισμό 4 νεκρούς.

Όμως ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ κάλεσε «τις παραστρατιωτικές ομάδες της Ανατολής και του Νότου της Ουκρανίας να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

«Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε αυτές τις ομάδες προκειμένου να τις πείσει να αφοπλιστούν και να επιστρέψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει στις αρχές» δήλωσε ο ίδιος.
Ο Κάρνεϊ αρνήθηκε να δώσει προθεσμία για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών. «Εάν καμία πρόοδος δεν καταγραφεί, εμείς θα επιβάλουμε τις επόμενες ημέρες περαιτέρω κυρώσεις» υπογράμμισε.

Λαβρόφ: Το Κίεβο παραβιάζει τη συμφωνία της Γενεύης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη για την αποτροπή ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Γίνονται βήματα -πάνω απ' όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε.

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται απο φιλορώσους αυτονομιστές, ήταν έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει τους εξτρεμιστές.

Όπως είπε, «οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από τη βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους Αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έστησε το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών. «Ένοπλοι παραβάτες του νόμου και σαμποτέρ που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το Σλαβιάνσκ... κατέφυγαν σε μια κυνική πρόκληση» ανέφερε η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας SBU σε ανακοίνωση, όπου περιέγραψε το περιστατικό ως στημένη επίθεση.

Καμιά άλλη ομάδα δεν ήταν παρούσα «παρά εκείνη των σαμποτέρ που τρομοκρατούν και των εγκληματικών μορφών, τους οποίους στηρίζουν και στους οποίους παρέχουν όπλα οι αξιωματούχοι της ρωσικής GRU», της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, πρόσθεσε η SBU.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η αστυνομία αδυνατεί να διεξαγάγει επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ από τότε που ένοπλοι φιλορώσοι πήραν τον έλεγχο της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Η τροποποίηση αυτή έρχεται μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και γίνεται σε μια περίοδο όπου κορυφώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου ζουν κατά πλειοψηφία ρωσόφωνοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v