Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου για τους νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Στην Ουκρανία μεταβαίνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Συναντήσεις με Γιατσενιούκ-Τουρτσίνοφ. Πέντε νεκροί κοντά στο Σλαβιάνσκ. Αυτονομιστής ηγέτης ζητεί από τον Πούτιν να στείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης. Πασχαλινή εκεχειρία από την κυβέρνηση του Κιέβου. "Άγιες"... διαφωνίες για τις εξελίξεις.

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου για τους νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν θα φθάσει το απόγευμα απόψε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Θα συναντηθεί με μέλη της Ράντα, της Βουλής της Ουκρανίας, από διάφορα κόμματα και περιφέρειες καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά την διήμερη επίσκεψή του, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Κατά τις συναντήσεις αυτές ο Μπάιντεν θα «συζητήσει σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει στη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της οικονομίας της Ουκρανίας και να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, στην αποκέντρωση, στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς και στη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών την 25η Μαΐου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο αντιπρόεδρος θα διαβουλευθεί επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία και για κινήσεις με σκοπό να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πέντε νεκροί κοντά στο Σλαβιάνσκ

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων σε σημείο ελέγχου φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στην ανατολική ουκρανική πόλη Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Το Rossiya 24, επικαλούμενο ανταποκριτή του στην περιοχή, ανέφερε πως οι τρεις από τους νεκρούς ήταν φιλορώσοι αυτονομιστές και οι άλλοι δυο ήταν από την ομάδα που επιτέθηκε στο σημείο ελέγχου.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ.

H ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «έστησε» το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών. «Ένοπλοι παραβάτες του νόμου και σαμποτέρ που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το Σλαβιάνσκ... κατέφυγαν σε μια κυνική πρόκληση» ανέφερε η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας SBU σε μια ανακοίνωση, όπου περιέγραψε το περιστατικό ως μια «στημένη επίθεση».

Καμιά άλλη ομάδα δεν ήταν παρούσα «παρά εκείνη των σαμποτέρ που τρομοκρατούν και των εγκληματικών μορφών, τους οποίους στηρίζουν και στους οποίους παρέχουν όπλα οι αξιωματούχοι της ρωσικής GRU» της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, προσέθεσε η SBU.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η αστυνομία αδυνατεί να διεξάγει επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ από τότε που ένοπλοι φιλορώσοι πήραν τον έλεγχο της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Έντονη δυσαρέσκεια στη Μόσχα

Οι πυροβολισμοί έδειξαν ότι οι ουκρανικές αρχές αποτυγχάνουν να ελέγξουν τους ένοπλους εξτρεμιστές, λέει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο δήλωσε πως ένας απροσδιόριστος αριθμός αθώων πολιτών σκοτώθηκε σε επίθεση από ένοπλους άνδρες από τον «Δεξιό τομέα».

«Η Ρωσία είναι αγανακτισμένη με αυτή την πρόκληση από ένοπλους, που μαρτυρά την έλλειψη θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου να χαλιναγωγήσει και να αφοπλίσει τους εθνικιστές και εξτρεμιστές», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ανέφερε επίσης πως αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη αφού η Ρωσία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία της Γενεύης, η οποία ζητά την αποχή από τη χρήση βίας ή εκφοβισμού.
«Η Ρωσία επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή από την Ουκρανία των δεσμεύσεων που ανέλαβε να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Γιατσενιούκ: Η Ρωσία υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα» και ζήτησε την οικονομική στήριξη των συμμάχων του της Δύσης προκειμένου να εκμοντερνίσει τον ουκρανικό στρατό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε την Κυριακή στις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει λόγους για να ανησυχεί για τις προθέσεις του Πούτιν» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Γιατσενιούκ. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα».

«Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση για την παροχή στήριξης εκ μέρους των χωρών της Δύσης. «Πρέπει να μας προσφερθεί πλήρως για να σταματήσουμε τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη μια πραγματική στήριξη από τους εταίρους μας της Δύσης» σημείωσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση: «Έχουμε ανάγκη μια οικονομική στήριξη, έχουμε ανάγκη να εκμοντερνίσουμε τον ουκρανικό στρατό και να ανανεώσουμε όλες τις δομές άμυνας της Ουκρανίας».

Ρωσικές δυνάμεις βλέπει η Ουκρανία πίσω από την επίθεση

Η ουκρανική αστυνομία και υπηρεσίες ασφαλείας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι αυτή «έστησε» το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς. «Ένοπλοι παραβάτες του νόμοου και σαμποτέρ που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το Σλαβιάνσκ... στράφηκαν στην κυνική πρόκληση», ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας SBU σε ανακοίνωσή της, περιγράφοντας το περιστατικό ως «στημένη επίθεση».

Καμιά ομάδα δεν ήταν εκεί «πέραν των σαμποτέρ και εγκληματικών μορφών, στηριζόμενων και εξοπλισμένων από τους αξιωματικούς του ρωσικού GRU», ανέφερε το SBU.

Ο «Δεξιός Τομέας» αρνήθηκε την όποια εμπλοκή στο επεισόδιο, ενώ και αυτός κατηγόρησε τις ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Πασχαλινή εκεχειρία

Χθες η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν θα υπάρξει καμία επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών το σαββατοκύριακο του Πάσχα, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο. Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ορκίστηκαν να μην τερματίσουν την κατάληψη κρατικών κτιρίων, παρά τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου δήλωσε πως η αναστολή της «ενεργού φάσης της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» σχετίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης και την εορτή του Πάσχα.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση μπήκε σε αναμονή για το Πάσχα και δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία κατά (των αυτονομιστών) αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο BBC ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ηγέτες των ένοπλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει δημαρχία και άλλα κτίρια εντός και γύρω από το Ντονετσκ αυτόν τον μήνα, ζητώντας δημοψήφισμα τύπου Κριμαίας για την ένωση με τη Ρωσία, απέρριψαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ στη Γενεύη και απαίτησαν την Μ. Παρασκευή οι ηγέτες της εξέγερσης του Κιέβου να εγκαταλείψουν αυτοί πρώτα τα κυβερνητικά τους αξιώματα.

Η Μόσχα συνέχισε να επιμένει ότι δεν ελέγχει τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» που, όπως και πριν την προσάρτηση της Κριμαίας, εμφανίστηκαν με στρατιωτικό εξοπλισμό και αυτόματα όπλα για να καταλάβουν δημόσια κτίρια –άρνηση που οι δυτικοί σύμμαχοι αυτών που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο του Κιέβου δεν αποδέχονται.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τις απαιτήσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές ώστε να τους πείσει να εκκενώσουν την περιοχή. Προειδοποίησε για βαρύτερες οικονομικές κυρώσεις από αυτές που έχει ήδη επιβάλει στη Μόσχα για το θέμα της Κριμαίας, στην περίπτωση που η Ρωσία αποτύχει να τηρήσει τη συμφωνία της Γενεύης –ή εάν κινηθεί με αποστολή στην Ουκρανία των στρατιωτών που έχει αναπτύξει στα σύνορα των δυο χωρών.

Παράλληλα, μιλώντας στην Washington Post, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε πως Πολωνία και ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα την ανάπτυξη αμερικανικού στρατού ξηράς στην Πολωνία, στο πλαίσιο της επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ως απάντηση στα γεγονότα της Ουκρανίας.

Στην ανατολική Ουκρανία ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ

Ένας μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μετέβη στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να επιτύχει την παράδοση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Βιατσεσλαβ Πονομαριόφ, ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται από ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε σήμερα ότι είχε έρθει σε επαφή με τους μεσολαβητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, χωρίς όμως να αναφέρει τι συζητήθηκε.

Ο ίδιος ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης σε αυτήν την πόλη. "Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό από τους φασίστες", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σλαβιάνσκ κατά την οποία ανέγνωσε μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πονομαριόφ, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε εξάλλου ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην πόλη.

Ο Πονομαριόφ επέβαλε επίσης σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σλαβιάνσκ. "Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σήμερα. Από τα μεσάνυχτα ως τις 6:00 το πρωί απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους", σημείωσε κατά την συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε.

Οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Ντονέτσκ και άλλες πόλεις με τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς στην ουκρανική μεθόριο αρνούνται να αναγνωρίσουν την συμφωνία της Γενεύης που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί του Κιέβου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να επιβλέψει τον αφοπλισμό των ενόπλων και την εκκένωση των υποδομών και των δρόμων που έχουν καταλάβει.

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν εάν η ένταση που ακολούθησε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς μπορεί να εκτονωθεί.

Ο Ερτογκρούλ Απακάν, ο επικεφαλής της ειδικής αποστολής στο Κίεβο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι ο εκπρόσωπός του θα φθάσει στο Ντονέτσκ σήμερα και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των αυτονομιστών έως αύριο για να εξακριβώσει εάν θα συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

Έπειτα από μια συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα μεταξύ διπλωματών από τις τέσσερις πλευρές που σύναψαν τη συμφωνία της Γενεύης, ο απεσταλμένος της Ελβετίας Κρίστιαν Σονενμπέργκερ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στον ΟΑΣΕ, είπε ότι οι παρατηρητές του έχουν μιλήσει με πολλούς ακτιβιστές: «Στην παρούσα φάση η πολιτική βούληση δεν υπάρχει για να απομακρυνθούν» υποστήριξε ο ίδιος.

«Αυτό είναι το έργο των παρατηρητών, να δημιουργήσουν αυτήν την πολιτική βούληση, να πληροφορήσουν τον κόσμο, προκειμένου τελικά να καταλάβουν ότι η καλύτερη επιλογή για εκείνους είναι να απομακρυνθούν» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια, ο οποίος προειδοποίησε χθες για «πιο συγκεκριμένες ενέργειες» εφόσον δεν υπάρξουν κινήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ και οι τοπικές αρχές στα ανατολικά θα «επεξεργαστούν πρακτικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης σε διάστημα 1 ή 2 ημερών».

Στο Ντονέτσκ οι ηγέτες των αυτονομιστών επανέλαβαν τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. Μια δημοσκόπηση, ωστόσο, που διενήργησε ένα ινστιτούτο στο Κίεβο, καταδεικνύει ότι η πλειονότητα δεν τάσσεται υπέρ της προσάρτησης στη Μόσχα, παρά τη γενικευμένη καχυποψία έναντι της νέας ηγεσίας του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την ιδέα μιας προσάρτησης στη Ρωσία, έναντι 27,5% που τάσσεται υπέρ και 17,3% που δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στο σύνολο των ρωσόφωνων περιοχών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, το 69,7% τάσσονται κατά, 15,4% υπέρ και 12,5% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.232 ανθρώπων σε 8 περιοχές από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου και δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Djerkalo Tyjnia.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αποκλιμάκωση της κρίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι εύχεται να δινόταν εξίσου έμφαση στην αποφυγή της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας με όση δίνεται αυτή τη στιγμή στη διατύπωση απειλών για οικονομικές κυρώσεις.

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε έμμεσα στις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και από τη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Μερικές φορές εύχομαι να υπήρξε η ίδια δέσμευση που υπάρχει στον διάλογο σχετικά με τις κυρώσεις και στις προσπάθειες να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση», είπε ο Σταϊνμάγερ στην κυριακάτικη εφημερίδα, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία προδημοσιεύθηκαν.

«Πάντα συζητάμε εξαντλητικά το θέμα των κυρώσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, κάνοντας ένα σχόλιο που η εφημερίδα σχολίασε ότι απευθυνόταν στην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, η οποία έχει καλέσει επανειλημμένα να επιβληθούν ακόμη βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η Φον ντεν Λάιεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και στο τεύχος του που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι λέμε πολύ ξεκάθαρα ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να αποσταθεροποιεί (την Ουκρανία), θα επιβληθεί το τρίτο επίπεδο κυρώσεων».

«Αγνός δημοκράτης ο Πούτιν» λέει η ακροδεξιά της Αυστρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ένας αγνός δημοκράτης», εκτίμησε ο ηγέτης του κόμματος της αυστριακής άκρας δεξιάς FPÖ Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την τοπική εφημερίδα Tiroler Zeitung.

«Ο Πούτιν είναι αναμφιβόλως ένας αγνός δημοκράτης, αλλά με ένα στιλ αυταρχικό» είπε ο Στράχε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «προσπαθεί να προφυλάξει τα ρωσικά συμφέροντα από την δική του οπτική γωνία», καθώς η Μόσχα και η Δύση έχουν μπει στη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Ο Ομπάμα θα έκανε το ίδιο», συνέχισε ο ηγέτης του FPÖ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Αυστρία.

«Η κλιμάκωση στην Ουκρανία προκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατά τη γνώμη του Στράχε, ο οποίος επέκρινε επίσης τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζουν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία σαν τρομοκράτες και «τους πραξικοπηματίες της Μαϊντάν σαν ήρωες».

Το FPÖ, όπως και πολλά άλλα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, είχαν προσκληθεί να στείλουν «παρατηρητές» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας για την προσάρτηση της επαρχίας στη Ρωσία, αλλά επίσημα αρνήθηκε. Ορισμένα από τα μέλη του πήγαν πάντως στην επαρχία, κάνοντας «ιδιωτικές» επισκέψεις.

Αντισημιτικά φυλλάδια...

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός για τα αντισημιτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στην ανατολική Ουκρανία και τα οποία διέταζαν τους Εβραίους κατοίκους της περιοχής να δηλωθούν στις νέες αρχές.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Ντονέτσκ καθώς τα φυλλάδια αυτά ζητούν από τους Εβραίους να δηλώσουν την ιδιότητά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις νέες αυτονομιστικές, φιλορωσικές αρχές της επαρχίας, υπό την απειλή της απέλασης ή της κατάσχεσης των περιουσιών τους.

Σε συνέντευξή του που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα από το κανάλι NBC ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θέλει "να πιέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας να εντοπίσουν κατεπειγόντως αυτούς τους παλιανθρώπους (σ.σ. που μοίραζαν τα φυλλάδια) και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη".

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στη συναγωγή του Ντονέτσκ, κατά την έξοδο των πιστών που γιόρταζαν την δεύτερη ημέρα του εβραϊκού Πάσχα. Τρεις κουκουλοφόροι μοίραζαν τα φυλλάδια που έφεραν το σύμβολο της Αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και τη ρωσική σημαία.

Η είδηση μεταδόθηκε από τα ισραηλινά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τη μήνη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή "φρικτή και απαράδεκτη" ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώσει "αηδιασμένος".

Ο Γιατσενιούκ στη συνέντευξή του υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "ονειρεύεται να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση" και ότι "καθε μέρα που περνάει πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δεν ξέρει ποιος είναι ο τελικός προορισμός".

"Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα αυτού θα ήταν η ανασυγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον πρόεδρο Πούτιν", τόνισε.

Η «Αγία Ρωσία» και ο «Εχθρός»

O πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο.

Την ίδια στιγμή ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου, Φιλάρετος, κατήγγειλε τον Ρώσο «εχθρό», του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι σύμφωνα με εκείνον καταδικασμένη σε αποτυχία, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του για το Πάσχα.

Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος ζήτησε από τα πλήθος να γονατίσει και γονάτισε ο ίδιος για μια προσευχή για την Ουκρανία.

«Πρέπει σήμερα να προσευχηθούμε για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην Ουκρανία, προκειμένου ο Κύριος να φέρει την ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος (...), να βάλει τέλος στα σχέδια εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν την Αγία Ρωσία» είπε ο Πατριάρχης.

«Αυτό έχει γίνει πολλές φορές στην ιστορία και κανείς δεν το κατάφερε ποτέ» προσέθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το κείμενο και το βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Πατριαρχείου.

«Η Ουκρανία είναι πολιτικά μια ξένη χώρα, (όμως) πνευματικά και ιστορικά δεν ήταν ποτέ έτσι. Είμαστε ένας λαός ενώπιον του Θεού, έχουμε την ίδια ορθόδοξη πίστη, ό,τι και να πιστεύουν εκείνοι που λένε ότι ο ουκρανικός λαός πιστεύει σε άλλες θρησκείες» υπογράμμισε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι προσεύχεται «προκειμένου μια κυβέρνηση να εκλεγεί νομότυπα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν βάση του θεμελιώδους νόμου της χώρας αυτής οι αλλαγές τις οποίες σήμερα επιθυμεί ο λαός του Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος στο μήνυμά του για τη γιορτή του Πάσχα κατήγγειλε τον «εχθρό» απευθυνόμενος στη Ρωσία.

«Η χώρα που μας εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα εξαπέλυσε μια επίθεση. Ο Θεός δε μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του κακού, για αυτόν το λόγο ακριβώς ο εχθρός του ουρκανικού λαού έχει καταδικασθεί σε αποτυχία» ανέφερε ο πατριάρχης Φιλάρετος.

«Ο Χριστός υπέφερε, πέθανε κι έπειτα αναστήθηκε και νίκησε το κακό. Αυτό πάντα θα είναι έτσι. Ο Θεός θα μας βοηθήσει να αναστήσουμε την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v