Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Στάση αναμονής από την BoJ

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την αύξηση της φορολογίας. Πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ιαπωνία: Στάση αναμονής από την BoJ

Στάση αναμονής αποφάσισε να τηρήσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν ότι θα υπάρξει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Αρκετοί αναλυτές και επενδυτές εκτίμησαν ότι καθώς το Τόκιο προχώρησε στην αύξηση της φορολογίας κατανάλωσης – εξέλιξη που ενδεχομένως να διακυβεύσει την εύθραυστη αναπτυξιακή πορεία της χώρας – η BoJ θα αναγκαζόταν να στηρίξει την οικονομία με τα όπλα της νομισματικής πολιτικής.

Η BoJ όμως, δεν κινήθηκε και αντιθέτως επανέλαβε την πρόβλεψή της για σταδιακή και ήπια ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Ο στόχος πληθωρισμού στο 2% εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα πάντως, επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας κατέγραψε το Φεβρουάριο πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες με κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές προς άλλες χώρες της Ασίας. Συγκεκριμένα άγγιξε τα 612,7 δισ. γεν (5,94 δισ. δολ.). 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v