ΕΕ: Προσθήκη άλλων 12 στη «μαύρη λίστα» για Κριμαία

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας. Στους 33 οι Ρώσοι στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ. Mέσα και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ακυρώνεται η σύνοδος ΕΕ-Μόσχας. Προσπάθεια ΕΕ για μείωση ενεργειακή εξάρτησης από τη Μόσχα. Υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας. Fitch και S&P υποβάθμισαν τη Ρωσία.

ΕΕ: Προσθήκη άλλων 12 στη «μαύρη λίστα» για Κριμαία

Άλλα δώδεκα ονόματα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προσθέσουν στη λίστα των ατόμων στα οποία θα επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, για την εμπλοκή τους στην κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην περίπτωση που η χώρα αυξήσει τον καταλαμβανόμενο χώρο στην Ουκρανία.

Αναλυτικά τα δώδεκα επιπλέον ονόματα που προστέθηκαν στη λίστα είναι τα εξής:

1. Rogozin, Dmitry Olegovich. Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας.
2. Glazyev, Sergey. Σύμβολους του Ρώσου προέδρου
3. Matviyenko, Valentina Ivanova. Πρόεδρος της Ομοσπονδιακού Συμβουλίου
4. Naryshkin, Sergei Evgenevich. Πρόεδρος της Κάτω Βουλής
5. Kiselyov, Dmitry Konstantinovich. Πρόεδρος του κρατικού πρακτορείου "Rossiya Segodnya”
6. Nosatov, Alexander Mihailovich. Υποπλοίαρχος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας
7. Kulikov, Valery Vladimirovich. Yποπλοίαρχος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας
8. Surkov, Vladislav Yurievich. Βοηθός του προέδρου
9. Mikhail Malyshev. Υπεύθυνος διοργάνωσης του δημοψηφίσματος της Κριμαίας
10. Valery Medvedev . Υπεύθυνος διοργάνωσης του δημοψηφίσματος της Κριμαίας
11. Lt. Gen. Igor Turchenyuk. Επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία
12. Elena Borisovna Mizulina. Αναπληρωτής πρόεδρος της Κάτω Βουλής

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα γίνουν επίσης προετοιμασίες για πιθανά επορικά και οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας εάν κινηθεί πέρα από την Κριμαία, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. ακυρώνει τη σύνοδο Ε.Ε.-Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, κόβοντας τους πολιτικούς δεσμούς.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Πολωνία φέρεται να δηλώνει πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτικές ασκήσεις στη χώρα, με τη συμμετοχή της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και χωρών της Βαλτικής.  

Η ΕΕ θέλει να περιορίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο 

Οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι αποφασισμένοι να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια και θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να συνεχιστεί η ροή αερίου σε όλη την Ευρώπη εάν η Μόσχα κλείσει τις κάνουλες, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι.

"Σοβαρολογούμε όταν λέμε ότι θέλουμε να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση», δήλωσε μεταξύ άλλων. 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερν σημείωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία στο θέμα του αερίου. Τόνισε δε ότι εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην ανατολική Ουκρανία, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες.

Η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εξάγουν αέριο από σχιστόλιθο, αυτό θα αποτελούσε μια επιλογή για τις ευρωπαϊκές χώρες.  

"Πολλοί πιστεύουν πως αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή, εφόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εξάγουν σχιστολιθικό αέριο" ανέφερε η κ. Μέρκελ, μετά από συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως μπορούν να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από Ρωσία.

Συμφωνία συνεργασίας ΕΕ - Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. υπέγραψε σήμερα "συμφωνία συνεργασίας" με την Ουκρανία, υποσχόμενη στενότερους πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς που θα τη βοηθήσουν να έρθει πιο κοντά με την Ευρώπη και να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε., η συμφωνία αυτή «συμβολίζει τη σημασία που δίνουν οι δύο πλευρές στη σχέση αυτή και την κοινή μας θέληση να προχωρήσει περαιτέρω. Αναγνωρίζει τις φιλοδοξίες του λαού της Ουκρανίας να ζήσει σε μια χώρα που θα διέπεται από αξίες, από δημοκρατία και από το κράτος δικαίου, όπου όλοι οι πολίτες έχουν μερίδιο στην εθνική ευημερία. Και τη λαϊκή λαχτάρα για αξιοπρεπή ζωή ως έθνος, για έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

«Τον περασμένο Νοέμβριο, η άρνηση για υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε σε λαϊκή εξέγερση, σε πολιτική και πολιτισμική αλλαγή. Τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, και θα στηρίξουμε όλους αυτούς που σήμερα αγωνίζονται να δημιουργήσουν μια ανοικτή και περιεκτική Ουκρανία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Σήμερα υπογράφουμε τις πολιτικές προβλέψεις της συμφωνίας. Δείχνει τη σταθερή μας στήριξη για την πορεία που με θάρρος επιδιώκουν οι πολίτες της Ουκρανίας. Σήμερα είναι μόνο η πρώτη πράξη. Περιμένουμε να υπογράψουμε σύντομα και τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, μεταξύ των οποίων τις οικονομικές προβλέψεις –που μαζί με τις πολιτικές, δημιουργούν ένα ενιαίο όργανο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην άρση των τελωνειακών δασμών στις ουκρανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. για ένα διάστημα, προκειμένου να προχωρήσουν ορισμένα από τα εμπορικά οφέλη της πλήρους συμφωνίας. Είναι μια ένδειξη της αλληλεγγύης μας.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία στον δρόμο της προς την οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, σίγουρα όχι σε αυτόν τον καιρό των αναταράξεων και εντάσεων. Όμως σε αυτόν τον δρόμο η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα. Είθε να στηρίξει να ενισχύσει την πολιτική βούληση των ηγετών και των πολιτών που θέλουν να χτίσουν μια δημοκρατική και περιεκτική Ουκρανία, προστατεύοντας όλες τις ομάδες και τις μειονότητες, ώστε να ζουν ειρηνικά με τους γείτονές τους».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως η Ε.Ε. θα επιταχύνει επίσης τα σχέδια για την οριστικοποίηση παρόμοιων συμφωνιών με τη Μολδαβία και τη Γεωργία, τα οποία θα υπογραφούν το αργότερο τον Ιούνιο, αντί στο τέλος του έτους.

Γερμανία: Δεν θα εγκρίνει αμυντικές εξαγωγές προς τη Ρωσία

Η Γερμανία αποφάσισε να αναστείλει την έγκριση όλων των αμυντικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, λόγω της διπλωματικής αναμέτρησης της Δύσης με τη Μόσχα για την Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Στις αρχές της εβδομάδας, η γερμανική κυβέρνηση διέταξε την αμυντική εταιρεία Rheinmetall να σταματήσει την παράδοση εξοπλισμού προσομοίωσης μάχης προς τη Ρωσία. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, αλλά θα μπλοκαριστούν και μελλοντικές συμφωνίες. 

"Η περίπτωση (της Rheinmetall) που συζητάτε είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στη Ρωσία, δεν θα εγκρίνουμε εξαγωγές αμυντικών αγαθών προς τη χώρα αυτή προς το παρόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος. 

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ

Χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους που συνδέονται με τις δράσεις της Ρωσίας στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Μπ. Ομπάμα ανέφερε ακόμα πως έχει υπογράψει διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι ρωσικές απειλές στη νότια και στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για κλιμάκωση της κατάστασης.

Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε πως στη λίστα περιλαμβάνονται 20 ονόματα αξιωματούχων που συνδέονται με τις κινήσεις στην Κριμαία. Πολλοί από αυτούς είναι στενοί σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Πούτιν, πρόσθεσε. Στη λίστα περιλαμβάνεται και η ρωσική τράπεζα Rossiya, με ενεργητικό $10 δισ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας. Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο εννιά Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως θα απαντήσει σε κάθε εχθρική κίνηση, τονίζοντας πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ επέστρεψαν σαν μπούμερανγκ. Στη λίστα του ρωσικού υπουργείου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ονόματα των γερουσιαστών Τζον Μακέιν, Χάρι Ράιντ και Τζον Μπένερ.

Και επισήμως η Κριμαία στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη νομοθεσία που ολοκληρώνει τη διαδικασία απορρόφησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Σε τελετή στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την επικύρωση της συνθήκης που καθιστά την Κριμαία κομμάτι της Ρωσίας, καθώς και τη νομοθεσία για τη δημιουργία δύο νέων διοικητικών περιφερειών, της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης. 

Νωρίτερα, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, είχε εγκρίνει ομόφωνα τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας ενώ χθες η συνθήκη επικυρώθηκε από την Κάτω Βουλή της χώρας.

Σημειώνεται ότι η συνθήκη αναφέρει πως τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία επικύρωσής της και πως η Κριμαία θα ενοποιηθεί πλήρως με τη Ρωσία μετά από μια μεταβατική περίοδο που θα λήξει την 1η Ιανουαρίου.

Πούτιν: Όχι ακόμα κυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία θα πρέπει για την ώρα να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων κατά Αμερικανών, ως αντίποινα για τα τιμωρητικά μέτρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το Interfax, ο Πούτιν είπε "νομίζω πως πρέπει να αποφύγουμε για τώρα να λάβουμε μέτρα ως απάντηση (στις κυρώσεις)".

Νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καρασίν, δήλωσε πως η Ρωσία εξετάζει αντεστραμμένη απάντηση στις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση για το θέμα της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το RIA. "Υπάρχει κάτι που λέγεται ανταποδοτικότητα στα αγγλικά και στα ρωσικά είναι αντεστραμμένη απάντηση, δήλωσε ο Καρασίν. "Θα πρέπει να είναι συγκρίσιμα (τα μέτρα) και δεν θα αρνηθώ ότι το σκεφτόμαστε". 

Δεν βλέπει μεγάλη άμεση επίπτωση από τις κυρώσεις η Μόσχα

Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μοϊσέεφ, δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένει κάποια μεγάλη επίπτωση από τις κυρώσεις της Δύσης στον ρωσικό χρηματοοικονομικό τομέα και υποστήριξε πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν έχει επιδεινωθεί. 

"Για τώρα, δεν βλέπω σοβαρές επιπτώσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα", είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου. 

Ο ίδιος επέκρινε την υποβάθμιση του πιστωτικού outlook της χώρας από κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, λέγοντας πως δεν υπάρχει βάση για την κίνηση αυτή. Χθες, τόσο η S&P όσο και η Fitch υποβάθμισαν σε αρνητικό από σταθερό το μακροπρόθεσμο outlook για το ρωσικό χρέος, διατηρώντας αμετάβλητες στις αξιολογήσεις τους σε "ΒΒΒ". 

"Η πιστοληπτική μας ικανότητα δεν έχει αλλάξει, βεβαίως, φέτος θα έχουμε έναν προϋπολογισμό που θα είναι καλύτερος του αναμενόμενου", είπε ο Μοϊσέεφ. 

Η Visa και η Mastercard σταμάτησαν την παροχή υπηρεσιών σε ρωσική τράπεζα

Εν τω μεταξύ, η ρωσική τράπεζα SMP, βασικοί μέτοχοι της οποίας βρίσκονται στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων, ανακοίνωσε πως η Visa και η MasterCard σταμάτησαν, χωρίς ειδοποίηση, να παρέχουν υπηρεσίες πληρωμής συναλλαγών για πελάτες της τράπεζας. 

"Λόγω του ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε μετόχους και όχι στην τράπεζα, θεωρούμε τις κινήσεις από τα συστήματα πληρωμών αθέμιτες και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουμε στο άμεσο μέλλον", ανέφερε η SMP σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. 

Από την πλευρά της, η Bank Rossiya ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε σταθερό καθεστώς και ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα νομικά συμφέροντα των πελατών της. 

"Σχετικά με τις πληροφορίες αναφορικά με επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Rossiya μπορούμε να πούμε ότι η τράπεζα λειτουργεί σε σταθερό καθεστώς. Η τράπεζα ανταποκρίνεται και, αναμφίβολα, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες και τους εταίρους της", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Rossiya. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να προστατέψει την Bank Rossiya, η οποία έχει μπει στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα διατηρήσει στον λογαριασμό του στην τράπεζα. Η Bank Rossiya είναι η μόνη επιχείρηση στην οποία οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις, με την αιτιολογία ότι είναι η προσωπική τράπεζα ανώτατων ρώσων στελεχών και ότι ελέγχεται από έμπιστο του Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος πάντως δήλωσε πως η τράπεζα δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα της Κριμαίας. 

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της κορυφαίας μη κρατικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, Novatek, έκαναν βουτιά 12% μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών. Η εταιρεία ανήκει εν μέρει στον Γενάδη Τιμτσένκο, μέτοχο της Bank Rossiya και έναν από τους πλούσιους επιχειρηματίες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω των δεσμών τους με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

"Τιμή μου που με βάλατε στη λίστα!"

Πάντως, ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, δήλωσε πως οι κυρώσεις που του επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ αποτελούν απόδειξη των υπηρεσιών που παρείχε στη χώρα και στον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

"Είναι ξεκάθαρο ότι πλήττουν αυτούς που έχουν κάποια αξία", ανέφερε στο blog του ο 65χρονος, ο οποίος επέκρινε τις ΗΠΑ για παράλογη συμπεριφορά που στοχοποιεί τον λάθος εχθρό. 

"Είμαι διχασμένος για το θέμα. Από τη μια πλευρά, βρίσκομαι σε καλή παρέα. Δεν μπορώ να κρύψω ότι αισθάνθηκα κολακευμένος. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν μπει στη λίστα είναι αξιόλογοι, άνθρωποι που έκαναν πολλά για τη Ρωσία", ανέφερε. "Από την άλλη, δεν μπορώ να το κατανοήσω, πώς λογικοί άνθρωποι, εκπρόσωποι του δυτικού κατεστημένου, ακόμα και υπό την επήρεια πολιτικών παθών, μπορούν να λάβουν τέτοιες αποφάσεις". "Φαίνεται πως στο εξωτερικό είχαν από καιρό αποφασίσει ποιος ακριβώς θα πρέπει να θεωρείται εχθρός", συμπλήρωσε.  

ΗΠΑ: Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ το ν/σ για βοήθεια στην Ουκρανία

Η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να εισαγάγει σήμερα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, στο οποίο όμως δεν θα συμπεριλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχε ζητήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. 

Το νομοσχέδιο περιέχει πολλές από τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που πέρασε η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, όμως έχει βασικές διαφορές, όπως η απουσία των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ, ανέφερε πηγή του Κογκρέσου. 

Μεντβέντεφ: Η Ουκρανία χρωστάει συνολικά 16 δισ. δολ. στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποπληρώσει στη Ρωσία 11 δισ. δολάρια, διότι η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία θα παρείχε φθηνό αέριο στην Ουκρανία, έπαψε να ισχύει. 

Ο ίδιος ανέφερε πως οι συμφωνίες του Χαρκόβου, στο πλαίσιο των οποίων η Ρωσία θα παρείχε φθηνό αέριο ως αντάλλαγμα για την εκμίσθωση της ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης στην Κριμαίας, βρίσκονται σε διαδικασία καταγγελίας, δίνοντας στη Ρωσία το νομικό δικαίωμα να μηνύσει την Ουκρανία για να ζητήσει πίσω τα χρήματά της. 

Επιπλέον, κατά τον Μεντβέντεφ, η Ουκρανία χρωστά στη Ρωσία άλλα 3 δισ. δολάρια από πρόσφατο δάνειο με τη μορφή ρωσικών αγορών ευρωομολόγων, και πως επίσης χρωστά περίπου 2 δισ. δολάρια στην Gazprom. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v