Αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας ο Πούτιν

Διάταγμα που αναγνωρίζει την Κριμαία ως ανεξάρτητο κράτος υπέγραψε ο Πούτιν. Επιβολή κυρώσεων σε 21 αξιωματούχους από ΕΕ. Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία 11 Ρώσων οι ΗΠΑ. Προειδοποιεί τη Μόσχα με νέα μέτρα ο Ομπάμα.

Αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας ο Πούτιν

Ο Πούτιν ενημερώνει τη Βουλή αναφορικά με το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία και προχωρά τη διαδικασία για ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, λίγη ώρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΕΕ και ΗΠΑ σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το διάταγμα που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου φαίνεται να αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την προσάρτηση της Κριμαίας. 

Στο διάταγμα αναφέρεται ότι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητου κράτους βασίζεται στην "βούληση του λαού της Κριμαίας".

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από ΗΠΑ και ΕΕ

Με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους απάντησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο δημοψήφισμα στην Κριμαία, περιορίζοντας προς ώρας τη λίστα σε μικρό αριθμό προσώπων και επιλέγοντας να μην συμπεριλάβουν σε αυτήν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων σε 21 άτομα από τη Ρωσία και την Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προστεθούν και άλλα ονόματα στη λίστα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα.

Μετά από σύσκεψη τριών ωρών οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών συμφώνησαν στη λίστα των προσώπων που θα υποστούν κυρώσεις για τον ρόλο τους στις εξελίξεις στην Κριμαία και στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

"Το Συμβούλιο μόλις αποφάσισε τις κυρώσεις, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε 21 αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία" έγραψε στο twitter ο Λίναν Λινκεβίτσιους. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως περισσότερα μέτρα αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Στη λίστα περιλαμβάνεται ο διοικητής του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που εκλέχτηκε στις 27 Φεβρουαρίου,

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ε.Ε. είχε καταρτίσει μια αρχική λίστα 120-130 ονομάτων για πιθανή επιβολή κυρώσεων, η οποία περιορίστηκε τελικά στα 21 άτομα.

Λίγη ώρα μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε., ο Λευκός οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Ομπάμα εξέδωσε εντολή για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Μεταξύ των ονομάτων βρίσκεται και αυτό του καθαιρεμένου πρωθυπουργού της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντιμίτρι Ρογκόζιν και επτά συμβούλων του Πούτιν.

Αναλυτικότερα τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις είναι:

• Ο ΒΙΚΤΟΡ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ, ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
• Ο ΒΙΚΤΟΡ ΜΕΝΤΒΕΝΤΣΟΥΚ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
• Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΞΙΟΝΟΦ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
• Η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
• O ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΟΓΚΟΖΙΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
• Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΓΚΛΑΖΙΕΦ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
• Ο ΒΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΣΟΥΡΚΟΦ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
• Η ΓΕΛΕΝΑ ΜΙΖΟΥΛΙΝΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
• Ο ΑΝΤΡΕΪ ΚΛΙΣΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
• Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Ομπάμα: Απειλεί με πιο αυστηρές κυρώσεις τη Ρωσία

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για την Κριμαία.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους δείχνουν πως υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις τους και υπογράμμισε πως η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει την εξουσία να επιβάλλει πιο αυστηρές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν επιδιώξει μια διπλωματική λύση.

"Η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση την Ρωσία και θα επιφέρει βαρύτερο τίμημα στην ρωσική οικονομία" σημείωσε ο κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ θα ρυθμίσουν την απάντηση τους ανάλογα με τον αν η Ρωσία επιλέξει να κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει την κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για να επιλυθεί η κρίση μέσω της διπλωματικής οδού.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε στο διάγγελμα του τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην συλλογική προστασία των μελών της Συμμαχίας.

Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείει και μέτρα κατά του Πούτιν

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να στοχοθετηθεί από τις κυρώσεις μελλοντικά.

«Μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε διάφορα πρόσωπα και σε διάφορες οντότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. «Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε (την επιβολή κυρώσεων σε) πρόσωπα, ή να αποκλείσουμε ενέργειες» εκ των προτέρων, τόνισε

Oυκρανία: Ανακαλεί τον πρέσβη στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακαλεί τον πρέσβη της χώρας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Κριμαίας.

"Εξαιτίας της κατάστασης στην Κριμαία και την ανάγκη να συζητηθούν οι διεθνείς επιπτώσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ρωσική Ομοσπονδία, Βολόντιμιρ Γελτσένκο" ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα της Κριμαίας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βενιζέλος: Μήνυμα αποφασιστικότητας οι κυρώσεις - Ανοιχτή η διπλωματική οδός

Οι κυρώσεις είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά από την άλλη μεριά, το περιεχόμενο των κυρώσεων είναι τέτοιο που διατηρούν ανοιχτό τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τη Ρωσία, επισήμανε ο ίδιος. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η επανάληψη του ψυχρού πολέμου, δεν μπορεί να είναι η έξοδος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε, λέγοντας πως δεν είναι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΕ σε σχέση με την Ανατολική Γειτονία και ειδικότερα την Ουκρανία.

Θέλουμε η χώρα να στηριχθεί, να λειτουργήσει με δημοκρατική ομαλότητα, να εκφράζονται όλες οι δυνάμεις, όλες οι περιφέρειες, όλες οι εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες, θέλουμε να σωθεί η Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή, αλλά από την άλλη, θέλουμε να βρεθεί μια πολιτική λύση, αποδεκτή από όλους στην Κριμαία, να μην επεκταθεί η κρίση, να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Διεθνή ομάδα στήριξης» προτείνει η Ρωσία

Η Ρωσία τάχθηκε σήμερα υπέρ της δημιουργίας διεθνούς «ομάδας στήριξης» για διαμεσολάβηση στην κρίση. Όμως τόνισε πως ένας από τους στόχους της ομάδας θα πρέπει να είναι και η αναγνώριση από την Ουκρανία της απόσχισης της Κριμαίας, κάτι που κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα γίνε δεκτό ούτε από το Κίεβο, αλλά ούτε κι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η προτεινόμενη διεθνής ομάδα στήριξης θα προωθούσε την ουκρανική αναγνώριση του δημοψηφίσματος της Κριμαίας και θα καλούσε την Ουκρανία να εφαρμόσει μέρη της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου. Επίσης, θα καλούσε την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα που θα παρείχε ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας και παράλληλα θα απαιτούσε από εκείνη να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Μόσχα απέρριψε ως μεροληπτική την εκτίμηση αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είδε παραβίαση δικαιωμάτων του ουκρανικού ρωσόφωνου πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μέρκελ: «Η Ρωσία απομονώθηκε»

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι η Ρωσία απομόνωσε τον εαυτό της από το παγκόσμιο σκηνικό με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, παρά την απόρριψή του ως παράνομου από τη διεθνή κοινότητα.

«Η Ρωσία είναι απομονωμένη σε μεγάλο βαθμό με την αναγνώριση του επονομαζόμενου δημοψηφίσματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Σίμπερτ, κάνοντας λόγο για την ψηφοφορία που έγινε το Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου 13 χώρες απέρριψαν ως άκυρο το δημοψήφισμα (η Κίνα απείχε και η Ρωσία άσκησε βέτο).

Ο Σίμπερτ σημείωσε πως η Γερμανία απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να αποφύγει την όποια στρατιωτική δραστηριότητα σε ουκρανικό έδαφος που δεν θα έχει συμφωνηθεί με τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο –αν και η Μόσχα απορρίπτει τη νυν ουκρανική κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Επίσημο αίτημα από Κριμαία για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία

Νωρίτερα, η Βουλή της Κριμαίας υπέβαλε επισήμως αίτημα για ένταξη στη Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κριμαϊκής Βουλής, "υπεβλήθη πρόταση στη Ρωσική Ομοσπονδία να εντάξει τη Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος με το status της δημοκρατίας". Αντιπροσωπεία της Βουλής της Κριμαίας βρίσκεται ήδη στη Μόσχα για να συζητήσει τη διαδικασία που απαιτείται για την προσάρτηση στη Ρωσία.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το κοινοβούλιο της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών και θα αποτελεί το νομοθετικό - αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους. Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

Επίσης, το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε σήμερα υπέρ της εθνικοποίησης των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz, σύμφωνα με ανακοίνωσε στον ιστότοπό του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας αξιωματούχος από την Κριμαία είχε δηλώσει ότι οι τοπικές αρχές ενδέχεται να πουλήσουν την εταιρεία Chornomornaftohaz σε μια ρωσική «όπως η Gazprom» μόλις η επαρχία αναλάβει τον έλεγχό της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η Δούμα θα εκδώσει ανακοίνωση στήριξης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της Κριμαίας αύριο Τρίτη.

Το πρωί, εκπρόσωπος της Δούμας δήλωσε πως η Κάτω Βουλή της Ρωσίας θα ψηφίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει την επανένωση της Κριμαίας με τη χώρα «στο πολύ κοντινό μέλλον», μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Δούμας.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν το μέλλον τους μόνο ως μέρος της Ρωσίας», δήλωσε ο Σεργκέι Νεβέροφ.

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με την υπάρχουσα νομοθεσία, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του νόμου για τη «διαδικασία υιοθέτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία και εκπαίδευσης νέων υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ο οποίος πέρασε το 2001.

Πρώτα, θα σταλεί στον Πούτιν το αίτημα της Κριμαίας για ένταξη στη Ρωσία. Εάν εγκριθεί, εκείνος θα μεταφέρει το αίτημα στην Άνω και στην Κάτω Βουλή, που θα επεξεργαστούν συνθήκη η οποία θα υπογραφεί μεταξύ της Ρωσίας και του νέου κράτους.

Στο πλαίσιο της συνθήκης αυτής, θα μπορούσε να οριστεί μια μεταβατική περίοδος ώστε να ενταχθούν οι νέοι υπήκοοι στο οικονομικό χρηματοοικονομικό, πιστωτικό και νομικό σύστημα της Ρωσίας.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα την επικυρώσει και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Δούμα και από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τοπική επιτροπή, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το 96,77% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το κοινοβούλιο της περιοχής πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητά της για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος.

Όμως, τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο καταδικάζουν το δημοψήφισμα. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Ουκρανία ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν έστειλε παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του "δημοψηφίσματος". Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν παρατηρητές της Ε.Ε. σε αυτήν την παράνομη πράξη", αναφέρεται σε ανακοίνωση.

"Οι Ευρωπαίοι πολίτες, που βρίσκονται στην Κριμαία αυτές τις ημέρες και μπορεί να σχολιάσουν το δημοψήφισμα, δεν αντιπροσωπεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και ζητά από τη Ρωσία να μην προσαρτήσει την περιοχή αυτή της Ουκρανίας, δήλωσε ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα. Κατά τον ίδιο, το Τόκιο θα ανταποκριθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με το G7.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ απέρριψε το δημοψήφισμα, λέγοντας πως διεξήχθη με την Κριμαία υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή και τα αποτελέσματα αντανακλούν τον στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επισήμως χθες το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και αθέμιτο, αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο, θέλοντας να ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας εν όψει της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, επικύρωσε σήμερα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρίι Παρουμπίι, δήλωσε στη Βουλή ότι 20.000 έφεδροι θα μπουν στις ένοπλες δυνάμεις και οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν στη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Ειδικό φορολογικό καθεστώς για την Κριμαία εξετάζει η Ρωσία

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως η Μόσχα μπορεί να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την Κριμαία. «Αναμφίβολα, η πιθανή προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία θα έχει πολύ σοβαρή επίπτωση», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ, μιλώντας σε τοπικό επιχειρηματικό συνέδριο. «Δεν αποκλείω ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς (κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για την Κριμαία)», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν

Χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές τους είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μία αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να καλύψει το έδαφος ολόκληρης της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ομόλογό του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας.

«Ο Μπ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν πως η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ανησυχία για τις ουκρανικές βάσεις

Σημειώνεται πως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις κυβερνήσεις του Κιέβου και της Μόσχας είναι η μεταβίβαση του ελέγχου των ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων. Πολλές από τις βάσεις βρίσκονται περικυκλωμένες και υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, αν και η Μόσχα επισήμως αρνείται ότι στρατιώτες της βρίσκονται στην περιοχή, πέρα από τις μονάδες για τις οποίες έχει ήδη σύμβαση.

Την Κυριακή, οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε ανακωχή στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Κριμαίας έχουν πει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να υπηρετήσουν τη Ρωσία ή να έχουν ασφαλή έξοδο από την περιοχή, όμως ορισμένοι από τους ηγέτες στο Κίεβο είπαν πως αναμένουν οι δυνάμεις τους να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v