Κριμαία: Υπέβαλε επισήμως αίτημα για ένταξη στη Ρωσία

Την προσάρτησή της στη Ρωσία ζητά και επίσημα η Κριμαία. Θα ψηφιστεί σύντομα η νομοθεσία για την ένταξη, λέει η Δούμα. Συντριπτικό υπέρ της απόσχισης το δημοψήφισμα (96,77%). Απορρίπτει τα αποτελέσματα η Δύση. Ειδικό φορολογικό καθεστώς εξετάζει η Μόσχα.

Κριμαία: Υπέβαλε επισήμως αίτημα για ένταξη στη Ρωσία

Η Βουλή της Κριμαίας υπέβαλε επισήμως αίτημα για ένταξη στη Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κριμαϊκής βουλής, "υπεβλήθη πρόταση στη Ρωσική Ομοσπονδία να εντάξει τη Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος με το status της δημοκρατίας". Αντιπροσωπεία της Βουλής της Κριμαίας αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσει τη διαδικασία που απαιτείται για την προσάρτηση στη Ρωσία. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η Δούμα θα εκδώσει ανακοίνωση στήριξης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της Κριμαίας αύριο Τρίτη, ενώ το Itar-Tass μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει στα δύο σώματα της ρωσικής βουλής αύριο για το θέμα της Κριμαίας.

Το πρωί, εκπρόσωπος της Δούμας δήλωσε πως η Κάτω Βουλή της Ρωσίας θα ψηφίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει την επανένωση της Κριμαίας με τη χώρα «στο πολύ κοντινό μέλλον», μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Δούμας.

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν το μέλλον τους μόνο ως μέρος της Ρωσίας», δήλωσε ο Σεργκέι Νεβέροφ.

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με την υπάρχουσα νομοθεσία, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του νόμου για τη «διαδικασία υιοθέτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία και εκπαίδευσης νέων υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ο οποίος πέρασε το 2001.

Πρώτα, θα σταλεί στον Πούτιν το αίτημα της Κριμαίας για ένταξη στη Ρωσία. Εάν εγκριθεί, εκείνος θα μεταφέρει το αίτημα στην Άνω και στην Κάτω Βουλή, που θα επεξεργαστούν συνθήκη η οποία θα υπογραφεί μεταξύ της Ρωσίας και του νέου κράτους.

Στο πλαίσιο της συνθήκης αυτής, θα μπορούσε να οριστεί μια μεταβατική περίοδος ώστε να ενταχθούν οι νέοι υπήκοοι στο οικονομικό χρηματοοικονομικό, πιστωτικό και νομικό σύστημα της Ρωσίας.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα την επικυρώσει και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Δούμα και από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Μερική επιστράτευση στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο, θέλοντας να ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας εν όψει της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, επικύρωσε σήμερα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρίι Παρουμπίι, δήλωσε στη Βουλή ότι 20.000 έφεδροι θα μπουν στις ένοπλες δυνάμεις και οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν στη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Ειδικό φορολογικό καθεστώς για την Κριμαία εξετάζει η Ρωσία

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως η Μόσχα μπορεί να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την Κριμαία. «Αναμφίβολα, η πιθανή προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία θα έχει πολύ σοβαρή επίπτωση», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ, μιλώντας σε τοπικό επιχειρηματικό συνέδριο. «Δεν αποκλείω ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς (κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για την Κριμαία)», πρόσθεσε, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, ετοιμάζουν κυρώσεις

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τοπική επιτροπή, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το 96,77% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το κοινοβούλιο της περιοχής πρόκειται να συνεδριάσει το πρωί για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητά της για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος.

Όμως, τόσο η Δύση όσο και το Κίεβο καταδικάζουν το δημοψήφισμα , χαρακτηρίζοντάς το παράνομο, ενώ προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας, αν και σημειώνουν πως είναι απίθανο να υπάρξει στρατιωτική απάντηση. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Ουκρανία ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν έστειλε παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του "δημοψηφίσματος". Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν παρατηρητές της Ε.Ε. σε αυτήν την παράνομη πράξη", αναφέρεται σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στο Facebook. 

"Οι Ευρωπαίοι πολίτες, που βρίσκονται στην Κριμαία αυτές τις ημέρες και μπορεί να σχολιάσουν το δημοψήφισμα, δεν αντιπροσωπεύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και ζητά από τη Ρωσία να μην προσαρτήσει την περιοχή αυτή της Ουκρανίας, δήλωσε ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα. Κατά τον ίδιο, το Τόκιο θα ανταποκριθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με το G7.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ απέρριψε το δημοψήφισμα, λέγοντας πως διεξήχθη με την Κριμαία υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή και τα αποτελέσματα αντανακλούν τον στρατιωτικό έλεγχο της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επισήμως χθες το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και αθέμιτο, αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

"Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί" δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε αυτές να επιστρέψουν στην προ της κρίσης κατάσταση και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως υπό τις τελευταίες εξελίξεις οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και σε επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε Ρώσους, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. «Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. ορισμένες κυρώσεις, ορισμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ορισμένων Ρώσων», δήλωσε στο BBC. Κατά τον ίδιον, η λίστα αυτών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις θα οριστεί μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ. Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η κρίση αυτή σηματοδοτεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο δήλωσε πως «δεν θα το περιέγραφα ως έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, όμως βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των γεγονότων τις επόμενες ημέρες».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν

Χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρά τις διαφορές τους είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι μία αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να καλύψει το έδαφος ολόκληρης της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ομόλογό του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή Κριμαία της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Ο Μπ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν πως η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, σημείωσε επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ανησυχία για τις ουκρανικές βάσεις

Σημειώνεται πως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις κυβερνήσεις του Κιέβου και της Μόσχας είναι η μεταβίβαση του ελέγχου των ουκρανικών στρατιωτικών βάσεων. Πολλές από τις βάσεις βρίσκονται περικυκλωμένες και υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, αν και η Μόσχα επισήμως αρνείται ότι στρατιώτες της βρίσκονται στην περιοχή, πέρα από τις μονάδες για τις οποίες έχει ήδη σύμβαση.

Την Κυριακή, οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε ανακωχή στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Οι ηγέτες της Κριμαίας έχουν πει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να υπηρετήσουν τη Ρωσία ή να έχουν ασφαλή έξοδο από την περιοχή, όμως ορισμένοι από τους ηγέτες στο Κίεβο είπαν πως αναμένουν οι δυνάμεις τους να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

Τι αναφέρει σήμερα ο ρωσικός Τύπος

Το δημοψήφισμα της Κριμαίας αποτελεί, όπως είναι αναμενόμενο, το κεντρικό θέμα στα ρωσικά ΜΜΕ σήμερα, με τίτλους όπως «Δόξα στην Κριμαία», «Το Κίεβο χάνει την Κριμαία», «Αυτό έχει να γίνει από την εποχή της ΕΣΣΔ», «Το βαλς της Σεβαστούπολης», «Η Κριμαία παίρνει διαζύγιο από την Ουκρανία» κ.λπ.

Ενδεικτικά:

Η Kommersant αναφέρεται στη μαύρη λίστα που ετοιμάζει η Ε.Ε. κατά Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής των Rosneft και Gazprom, στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, στον χαρακτηρισμό του ως παράνομου από το Στρασβούργο, αλλά και στις κινήσεις που οργανώνει το ρωσικό υπουργείο Τουρισμού για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της Κριμαίας. Επίσης, διερωτάται εάν η Ε.Ε. μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις προμήθειες ρωσικού αερίου.

Η Nezavisimaya Gazeta αναφέρει πως οι Τάταροι της Κριμαίας ζητούν από τις ουκρανικές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς να τους δώσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Επίσης, αναφέρει πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης βίας από την Ουκρανία στην Κριμαία. Άλλο θέμα στην εφημερίδα είναι οι οικονομικές κυρώσεις που αναμένεται να επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Η Vedomosti χαρακτηρίζει επιτυχημένο το δημοψήφισμα παρά τα εμπόδια, ενώ σε άλλα άρθρα της αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της Gazprom με την Ευρώπη και στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσία ενδέχεται να έχει αποσύρει 105 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ, προκειμένου να προστατευθεί από την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη χώρα.

Η Izvestiya φιλοξενεί συνέντευξη του δημάρχου της Σεβαστούπολης αναφορικά με την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, ενώ στη θεματογραφία της περιλαμβάνονται η μαύρη λίστα που ετοιμάζει η Ε.Ε., το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, αλλά και κριτική για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Rossiyskaya Gazeta, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, κάνει λόγο για «διαφανείς απαντήσεις», ενώ, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί άρθρα για το επερχόμενο δημοψήφισμα της Σκοτίας, αλλά και σύγκριση της στάσης της Δύσης στο θέμα της Κριμαίας με τη στάση που τήρησε στο θέμα του Κοσόβου.

Η Moskovskiy Komsomolets αναφέρεται μεταξύ άλλων στις φιλορωσικές διαθέσεις του Χαρκόβου, η RBK Daily στην οικονομική βοήθεια που θα παράσχει η Μόσχα στην Κριμαία, ενώ η Novaya Gazeta φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Levada Centre ο οποίος τονίζει πως η ρωσική κοινωνία δεν κατανοεί τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v