Ένταλμα σύλληψης του Ουκρανού ακροδεξιού ηγέτη Ντμίτρο Γιάρος, ερήμην του, εξέδωσε ρωσικό δικαστήριο, με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του επιχειρήματος της Μόσχας ότι εξτρεμιστές έκλεψαν την εξουσία στη γειτονική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γιάρος, ένας από τους ηγέτες του κινήματος των διαδηλώσεων -που οδήγησε στην ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς- με τη μεγαλύτερη επιρροή, θα πρέπει να συλληφθεί διότι προέβη «δημοσίως, μέσω των ΜΜΕ, σε κάλεσμα για τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές δραστηριότητες».
Οι νέες δικαστικές αρχές της Ουκρανίας έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης φιλορώσων ηγετών στην Κριμαία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση στη Ρωσία, που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Ρωσία ξεχώρισε τον Γιάρος -ο οποίος ηγείται του κινήματος του Δεξιού Τομέα και έχει δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ουκρανίας- ως παράδειγμα αυτού που χαρακτηρίζει ως εξτρεμιστές που ηγήθηκαν του αντισυνταγματικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και οι ηγέτες της Δύσης κατηγορούν Ρώσους αξιωματούχους και ρωσικά ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα προκειμένου να δώσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία και να προστατεύσει τους Ρώσους της περιοχής.
Ουκρανικές εκκλήσεις για την Κριμαία
Χθες η ουκρανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στη Δύση για βοήθεια προκειμένου να εμποδιστεί η Μόσχα από το να προσαρτήσει την Κριμαία, ωστόσο η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να ακολουθεί σταθερά μια πορεία που θα μπορούσε να επισημοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες την εξουσία της Ρωσίας στην περιοχή.
Οι αρχές του Κιέβου έχουν ζωγραφίσει μια θλιβερή εικόνα του ουκρανικού στρατού, ο οποίος ουσιαστικά παραμένει φυλακισμένος στις βάσεις του στην Κριμαία, ενώ ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας Εθνοφρουράς, η οποία θα απαρτίζεται από εθελοντές βετεράνους.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες στις ΗΠΑ με τον Λευκό Οίκο και τον ΟΗΕ, δήλωσε στο κοινοβούλιο του Κιέβου ότι θέλει οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως εγγυήτριες δυνάμεις μιας συμφωνίας του 1994 στο πλαίσιο της οποίας η Ουκρανία παρέδωσε τα σοβιετικά πυρηνικά της όπλα, να παρέμβουν τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά για να αποσοβήσουν τη ρωσική «επίθεση».
Όμως, παρά τις πτήσεις νατοϊκών αναγνωριστικών αεροσκαφών στα σύνορα της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αλλά και τις ναυτικές ασκήσεις που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, οι δυτικές δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν έχουν καμία διάθεση να ρισκάρουν να μετατρέψουν τη χειρότερη μεταψυχροπολεμική κρίση μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα.
Η διπλωματία φαίνεται να περιορίζεται στον πόλεμο λέξεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν τηλεφωνική επαφή, όμως το Στέητ Ντιπάρτμεντ είπε πως η θέση της Μόσχας δεν δίνει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση η οποία καταδικάζει την αμερικανική οικονομική βοήθεια προς το «παράνομο καθεστώς» στο Κίεβο, το οποίο χαρακτηρίζει υπερεθνικιστικό με ναζιστικούς δεσμούς.
Η γλώσσα αυτή απηχεί τον έκπτωτο Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία, επιμένοντας ότι παραμένει ο νόμιμος επικεφαλής του κράτους και κατηγορώντας τους εχθρούς του ότι προκαλούν την απόσχιση της Κριμαίας.
Το κοινοβούλιο του Κιέβου, η θέση του οποίου στηρίζεται από τις δυτικές κυβερνήσεις, απορρίπτει τα σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο, ενώ χθες πέρασε ψήφισμα για τη διάλυση της τοπικής βουλής της Κριμαίας εάν δεν ακυρωθεί σήμερα το δημοψήφισμα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΚυρώσεις και δημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί νομοθέτες ετοιμάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να επιβάλουν ποινές, όπως για παράδειγμα απαγόρευση έκδοσης βίζας για ορισμένους βασικούς αξιωματούχους, ακόμα και τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας δήλωσε χθες ότι θα εισαγάγει νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, κυρώσεις και στήριξη για μεταφορά της χρηματοδότησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κυρώσεις προβλέπονται κατά Ουκρανών και Ρώσων που είναι υπεύθυνοι για τη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο απηχεί τις προβλέψεις νομοσχεδίου που πέρασε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων, που περιλαμβάνει στήριξη της Ουκρανίας μέσω δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων, αλλά και 50 εκατ. δολαρίων για τη δημοκρατία, τη διακυβέρνηση και τη βοήθεια προς την κοινωνία, καθώς και 100 εκατ. δολ. για την ενίσχυση της συνεργασίας ασφάλειας της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ωστόσο, μέχρι να αναλάβει δράση η Δύση, η Κριμαία θα μπορούσε να έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Το χαρτί του δημοψηφίσματος δεν δίνει επιλογή για διατήρηση του status quo της αυτονομίας εντός της Ουκρανίας.
Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν είτε την άμεση ένωση με τη Μόσχα ή την αποκατάσταση ενός παλαιού Συντάγματος που καθιστούσε την Κριμαία κυρίαρχο κράτος με δεσμούς με την Ουκρανία. Χθες η τοπική βουλή ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ένα κυρίαρχο κράτος της Κριμαίας θα έσπαζε τους δεσμούς με το Κίεβο και θα ενώνονταν ούτως ή άλλως με τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως η Ρωσική βουλή έχει ήδη εγκρίνει κατ' αρχήν την προσάρτηση της Κριμαίας, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν ή πόσο σύντομα θα επισημοποιούσε ο Πούτιν μια τέτοια ένωση, ο οποίος εμπλέκεται σε μια περίπλοκη αντιπαράθεση με τη Δύση για το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.
Παίρνουν τον έλεγχο των κρατικών εταιρειών
Όπως μεταδίδει το Reuters η κυβέρνηση της Κριμαίας είναι αποφασισμένη να πάρει τον έλεγχο όλων των Ουκρανικών κρατικών εταιρειών που βρίσκονται στο έδαφός της, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της περιοχής. Όπως δήλωσε ο R. Temirgaliev «τις επόμενες ημέρες η μεταφορά θα είναι έτοιμη για μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Ουκρανικό Δημόσιο και βρίσκονται την περιοχή της Κριμαίας».
Ταξιδιωτική απαγόρευση για Ρώσους πολιτικούς ζητά η Βρετανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον δήλωσε πως θέλει να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε «επιφανείς Ρώσους βουλευτές» ως μέρος των αντιποίνων που ετοιμάζει η ΕΕ για την Ρωσία με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία.
«Θα πιέσουμε ώστε οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να περιλαμβάνουν και ορισμένους επιφανείς Ρώσους Βουλευτές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ταξιδεύοντας προς το Ισραήλ. «Είχαμε μια συνάντηση χθες στο Λονδίνο με εταίρους μας και βάλαμε την πρόταση στο τραπέζι». Όπως είπε θα αφορά σε πολιτικούς που πίεσαν για απαράδεκτα βήματα που έγιναν στην κρίση.
Να σημειωθεί πως για να επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν οι 28 ηγέτες της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών εξωτερικών που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.