Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στην Κριμαία

Στρατιωτικό αεροδρόμιο κατέλαβαν φιλορωσικές δυνάμεις. Παράνομο το δημοψήφισμα λέει η Γερμανία. Η Δύση προειδοποιεί τη Ρωσία να μην προσαρτήσει την Κριμαία. Πανουκρανικό δημοψήφισμα ζητούν πολίτες της Οδησσού.

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ στην Κριμαία

Ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν τη Δευτέρα πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια της κατάληψης μιας θέσης του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στην Κριμαία, ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ουκρανός αξιωματικός, δήλωσε στο Interfax πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 2 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα. Όπως μεταδίδει το AΠΕ δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και ο διοικητής της βάσης προσπαθεί να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του επεισοδίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ της Ουκρανίας μετέδωσε εξάλλου πως φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στη Συμφερούπολη και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα "προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος".

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, Ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν Ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων, δήλωσε Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Κριμαία.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν και πάλι στην Κριμαία, για να διαδηλώσουν αυτήν τη φορά κατά της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία, οι ηγέτες διεθνώς συνεχίζουν τον πυρετό των διπλωματικών επαφών ώστε να υπάρξει λύση στην κρίση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Κριμαία στις 16 Μαρτίου είναι παράνομο και ότι παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας, ενώ ο Πούτιν υπεραμύνθηκε των κινήσεων των φιλορώσων ηγετών της Κριμαίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό καθώς συνεχίζουν τις καταλήψεις ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων.

Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ, στις τηλεφωνικές επαφές που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Γερμανίδα καγκελάριο, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και ζήτησε να υπάρξει πολιτική λύση.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ περίπλοκη, και αυτό που επείγει περισσότερο είναι όλες οι πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι πολιτικές και οι διπλωματικές οδοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να επιλυθεί η κρίση».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Μπαράκ Ομπάμα ώστε να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σημειώνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος του τομέα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της περιοχής ψηφίσουν υπέρ τις απόσχισης στο δημοψήφισμα. «Δεν θα την αναγνωρίσουμε, ούτε και οι περισσότεροι από τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε ο Τόνι Μπλίνκεν.

Ο Πούτιν από την πλευρά του επιμένει πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα παρέμβασης στην Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες, ενώ η ρωσική βουλή ψήφισε υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερη η προσάρτηση περιοχής ρωσοφώνων.

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με τη Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κινήσεις που έκαναν οι αρχές της Κριμαίας «βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν στόχο να εγγυηθούν τα νόμιμα συμφέροντα του πληθυσμού της χερσονήσου», όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ουκρανία: Τον Απρίλιο ελπίζει σε βοήθεια από ΔΝΤ

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Σλάπακ, δήλωσε τη Δευτέρα πως το Κίεβο ελπίζει πως θα λάβει τον Απρίλιο την πρώτη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης που διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σλάπακ ανέφερε ακόμα πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αποπληρωμές χρέους μέσα στο 2014.

Ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως η Ουκρανία πρέπει να αποπληρώσει χρέος περίπου 10 δισ. δολάρια ως το τέλος του έτους.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ προσκαλεί η Κριμαία

Η περιοχή της Κριμαίας προσκάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία (ΟΑΣΕ) στην Ευρώπη
να στείλει αποστολή παρατηρητών για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η πρόσκληση στάθηκε στον οργανισμό με έδρα την Βιέννη από το κοινοβούλιο της περιοχής. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει επιτραπεί στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να εισέλθουν στην Κριμαία.

Oυκρανός ΥΠΕΞ: Σύντομα η πολιτική συμφωνία με την ΕΕ

H Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται αργότερα αυτό το μήνα να υπογράψουν το πολιτικό σκέλος μιας συμφωνίας εταιρικής σχέσης με στόχο την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντρέι Ντεστσίτσια.

«Η άποψή μας είναι ότι εφόσον υπάρχει η πολιτική θέληση και η προετοιμασία, η ημερομηνία της 21ης Μαρτίου είναι πιθανή» ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επισημαίνοντας ότι μια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματισθεί για εκείνη την ημέρα.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απορρίψει ένα παρόμοιο σύμφωνο το Νοέμβριο, πυροδοτώντας τις διαδηλώσεις που διήρκησαν μήνες και οδήγησαν στην ανατροπή του.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Ντεστσίτσια είπε επίσης ότι η Ουκρανία ενδέχεται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια κατά των ρωσικών ενεργειών στην Κριμαία.

Διαδηλώσεις στην Οδησσό

Χθες Κυριακή, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Οδησσό, επικρίνοντας τις αρχές του Κιέβου και απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποκέντρωση της εξουσίας στην Ουκρανία, για το status της ρωσικής γλώσσας και για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών κομμάτων και των κινημάτων πολιτών που μίλησαν στη διαδήλωση, κατηγόρησαν τις μεταβατικές αρχές του Κιέβου ότι οδήγησαν σε διχασμό της χώρας και ότι εξαπέλυσαν «κυνήγι μαγισσών». Διάβασαν ομιλία του πρωθυπουργού της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, ο οποίος χαρακτήρησε την κυβέρνηση του Κιέβου παράνομη και κάλεσε τους πολίτες της Οδησσού να μην την αναγνωρίσουν, να σχηματίσουν ομάδες αυτοάμυνας και να απαιτήσουν ένα πανουκρανικό δημοψήφισμα. Ο ίδιος υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα δώσει στέγη σε όποιον πληγεί από αντίποινα των νέων αρχών.

Οι διαδηλωτές υπέγραψαν ψήφισμα, το οποίο προσπάθησαν να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του πολωνικού προξενείου στην Οδησσό, που όμως αρνήθηκε να το αποδεχθεί.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v