Ουκρανία: Συντονίζουν τις θέσεις τους ΗΠΑ-ΕΕ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μέρκελ. Κυρώσεις κατά της Μόσχας θα γυρίσουν μπούμερανγκ στις ΗΠΑ λέει ο ρώσος ΥΠΕΞ. Έως 30.000 ο ρωσικός στρατός στην Κριμαία. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι ανεξάρτητη, λέει ο Λαβρόφ. Δεν θα δώσουμε σε κανέναν την Κριμαία τονίζει το Κίεβο.

Ουκρανία: Συντονίζουν τις θέσεις τους ΗΠΑ-ΕΕ

Η νέα ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δείχνοντας ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Μόσχας για την κρίση στην Κριμαία.

Η ειρηνευτική συμφωνία της 21 Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ητετών της τότε αντιπολίτευσης, προέβλεπε τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο.

«Το έγγραφο αυτό δεν τηρείται από την άποψη των υποχρεώσεων που ανέλαβαν αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο, κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση του Κιέβου ότι παίρνει εντολές από ανθρώπους τους οποίους χαρακτήρισε εξτρεμιστές και αρνήθηκε ότι η Μόσχα είχε κάποιον άμεσο ρόλο στην Κριμαία.

«Είμαστε ανοικτοί σε έναν ειλικρινή και αντικειμενικό διάλογο ίσος προς ίσο με τους ξένους εταίρους μας, ώστε να βρεθεί τρόπος να βοηθήσουμε ολόκληρη την Ουκρανία να βγει από την κρίση», σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη Δύση.

«Η μεταβατική κυβέρνηση... δεν είναι ανεξάρτητη. Εξαρτάται, δυστυχώς, από ακραίους εθνικιστές που πραγματοποίησαν ένα ένοπλο πραξικόπημα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο εντολοδόχος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως η χώρα του δεν θα δώσει την Κριμαία και πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιλυθεί η κρίση.

Ο Αντρί Ντεστσιτσια απηύθυνε επίσης έκκληση στη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την είσοδο ξένων παρατηρητών στην Κριμαία και ζήτησε εκ νέου τη δημιουργία μιας διεθνούς «ομάδας επαφής» για να συζητηθεί το θέμα της κρίσης.

«Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει ουκρανική περιοχή και δεν θα δώσουμε την Κριμαία σε κανέναν», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Τρίτη απόπειρα να μπουν παρατηρητές στην Κριμαία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιχειρεί για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες να στείλει στρατιωτικούς παρατηρητές στην Κριμαία για να διαπιστώσουν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εκεί, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

"Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικές διόδους και να να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα" μέχρι να λήξει την Τετάρτη η εντολή της αποστολής, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Κάθι Μπάρτον.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι Ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Φωτιά» στα τηλέφωνα

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας. Ο Ομπάμα χαιρέτισε «τις συντονισμένες θέσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ενώ οι δυο ηγέτες συμφώνησαν «για την αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της, να επιτρέψει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών και επιθεωρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία και να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Μάιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα η Ρωσία να δεχθεί σύντομα τον σχηματισμό μιας ομάδας επαφής η οποία θα διεξάγει διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνέχισε η ανακοίνωση.

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την ανησυχία τους μπροστά στην προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία», επεσήμανε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε κατά της λήψης «βιαστικών και απερίσκεπτων μέτρων» που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι κυρώσεις... αναπόφευκτα θα έπλητταν τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ», συμπλήρωσε.

Ο Κέρι από την πλευρά του τόνισε τη σημασία επίλυσης της κατάστασης μέσω της διπλωματίας και σημείωσε πως ο ίδιος και ο Λαβρόφ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Αυτή ήταν η δεύτερη επικοινωνία υψηλόβαθμων στελεχών των δυο ψυχροπολεμικών αντιπάλων μέσα σε 24 ώρες αναφορικά με την Κριμαία.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης-ξημερώματα Παρασκευής, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην διάρκεια μιας ώρας τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως οι θέσεις των δυο πλευρών για την Κριμαία εξακολουθούν να απέχουν. Μια ημέρα νωρίτερα ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πούτιν, ο οποίος χθες «άνοιξε» τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι –τους οποίους έχουν μποϋκοτάρει οι αποστολές αρκετών Δυτικών χωρών- δήλωσε πως οι νέες, φιλοδυτικές αρχές της Ουκρανίας είχαν ενεργήσει παράνομα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας καθώς και στην περιοχή της Κριμαίας.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και δρα αναλόγως, με πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

"Εξαιρετικά αντιπαραγωγικά" τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας

Εξάλλου, η ΕΕ, ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος και ενεργειακός πελάτης της Ρωσίας υιοθέτησε σχέδιο τριών φάσεων προκειμένου να προσπαθήσει να εξαναγκάσει την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως να επιβάλει άμεσα κυρώσεις. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε οργισμένα, λέγοντας πως η απόφαση της ΕΕ να παγώσει τις διαπραγματεύσεις για τη βίζα και για τη νέα συμφωνία για τους ρωσο-ευρωπαϊκούς δεσμούς είναι «εξαιρετικά αντιπαραγωγική», ενώ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αντίποινα.

Για «ανταρτοπόλεμο» ανησυχεί η Τιμοσένκο

Σημειώνεται ότι η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία απελευθερώθηκε από την φυλακή μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συναντήθηκε στο Δουβλίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και απηύθυνε έκκληση για άμεση επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η Κριμαία μπορεί να διολισθήσει σε ανταρτοπόλεμο.

Κίνα: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, έκανε απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του κοινοβουλίου της χώρας , δήλωσε ότι το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών και διπλωματικών οδών.

Έως και 30.000 ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία

Σύμφωνα με τον Σερί Αστάκοφ, σύμβουλο του διοικητή των ουκρανών συνοριοφυλάκων, σήμερα στην Κριμαία υπάρχουν 30.000 στρατιώτες, σε σύγκριση με τους 11.000 που βρίσκονταν μόνιμα στην βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης πριν την κρίση.

Το Πεντάγωνο εκτιμά πως στην Κριμαία βρίσκονται έως και 20.000 στρατιώτες.

Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters, ένα φορτηγό με ένοπλους άνδρες μπήκε σε ουκρανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας στη Σεβαστούπολη, χωρίς να ακουστούν πυροβολισμοί. Λίγο αργότερα, ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας είπε πως έληξε το επεισόδιο.

Ο Πούτιν αρνείται ότι οι δυνάμεις χωρίς εθνικά διακριτικά που περιλυκλώνουν τους ουκρανούς στρατιώτες στις βάσεις τους, εκτελούν εντολές της Μόσχας, αν και τα οχήματά τους έχουν πινακίδες του ρωσικού στρατού.

Η σοβαρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εντάθηκε την Πέμπτη, όταν η βουλή της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία και όρισε την 16η Μαρτίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος.

Έκαναν έξωση σε ουκρανούς συνοριοφύλακες

Ουκρανοί συνοριοφύλακες δήλωσαν σήμερα ότι κάποιοι από τους άνδρες της υπηρεσίας εκδιώχθηκαν από τη μονάδα τους στην ανατολική Κριμαία από ρώσους στρατιώτες οι οποίοι κατέλαβαν τις κατοικίες τους και τους ανάγκασαν να βγουν έξω στη μέση της νύχτας με τις οικογένειές τους.

Προς το παρόν οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, μεταδίδει το Reuters.

«Επιθετικά ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν μια μονάδα της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων στο Σκολκίν, εκδιώκοντας τις οικογένειες των ουκρανών συνοριοφυλάκων», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

«Ένοπλοι ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη μονάδα τη νύχτα. Κατά την εισβολή επιτέθηκαν σε έναν αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στη αποθήκη. Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στα διαμερίσματα όπου ζουν οι οικογένειες», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Οι Ρώσοι κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα του διοικητή της μονάδας, της συζύγου του και άλλων αξιωματικών.

Ζήτησαν από όλους να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το κτίριο. Αυτή τη στιγμή η μονάδα είναι κατειλημμένη από τους ρώσους στρατιώτες», υπογραμμίζεται.

Μαχητικά αεροσκάφη και αντιτορπιλικά

Η Τουρκία αναχαίτισε μαχητικά αεροσκάφη λίγη ώρα αφότου ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος πέταξε κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, ενώ αμερικανικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου εν πλω προς τη Μαύρη Θάλασσα –αν και ο αμερικανικός στρατός είπε πως πρόκειται για κίνηση ρουτίνας.
Ο επικεφαλής της Άνω Βουλής της Ρωσίας είχε αποκλείσει χθες το ενδεχόμενο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v