Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγμάτευση με Ρωσία υπό όρους δέχεται το Κίεβο

Άκαρπη και η νέα τηλεφωνική επαφή Ομπάμα-Πούτιν για την κρίση στην Κριμαία. Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία υπό όρους δηλώνει η Ουκρανία. Μεροληπτική και προκατειλημμένη η απόφαση του ΝΑΤΟ λέει η Μόσχα. Απειλεί με διακοπή παροχής αερίου η Gazprom.

Διαπραγμάτευση με Ρωσία υπό όρους δέχεται το Κίεβο

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δηλώνει η Ουκρανία, όμως η Μόσχα θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τους στρατιώτες της, να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες και να σταματήσει να στηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Όπως ανέφερε, έχει ζητήσει δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Έχουμε διακηρύξει την ετοιμότητά μας να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε, αναφέροντας όμως μια σειρά όρων, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των στρατιωτών και της «παύσης στήριξης των αποσχιστών και τρομοκρατών στην Κριμαία».

Σχολιάζοντας την απόφαση της βουλής της Κριμαίας για προσάρτηση στη Ρωσία και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα στις 16 Μαρτίου, ο Γιάτσενιουκ είπε ότι «κανένας στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του λεγόμενου δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί από αυτές τις λεγόμενες αρχές», χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό παράνομο και αντισυνταγματικό.

«Μεροληπτική και προκατειλημμένη η απόφαση του ΝΑΤΟ»

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να περιορίσει τη συνεργασία του με τη Μόσχα δείχνει μια «μεροληπτική και προκατειλημμένη προσέγγιση» στο θέμα της Ουκρανίας, σχολίασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνες τις προσπάθειες να μπει ο 'παράγοντας ΝΑΤΟ' στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι ήδη περίπλοκη και λεπτή, καθώς δημιουργεί επιπλέον εντάσεις και υπονομεύει την προοπτική διευθέτησης της κατάστασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Την Τετάρτη το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει πλήρως τη συνεργασία του με τη Ρωσία και ότι θα αναστείλει τον σχεδιασμό για κοινή αποστολή που σχετίζεται με τα χημικά όπλα της Συρίας.

«Δεν κατανοούν» τις προσπάθειες του Πούτιν

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24 την Κυριακή, δήλωσε πως «δεν υπάρχει κατανόηση» για τις προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ασχέτως όλων των προσπαθειών του προέδρου μας, της ετοιμότητάς του να εξηγήσει τη θέση της Ρωσίας πρακτικά σε καθημερινή βάση, συνεχίζουμε να πέφτουμε σε τοίχο απουσίας κατανόησης», λέει ο Πεσκόφ. «Είναι λυπηρό και το χειρότερο είναι ότι είναι κακό από την άποψη του πιθανού αντίκτυπου». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν ενορχηστρώνει τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Δεν τα βρήκαν Ομπάμα-Πούτιν

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου μιας ώρας. Στην επικοινωνία τους, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο ομόλογό του να αποδεχθεί τους όρους πιθανής διπλωματικής λύσης για την Ουκρανία, τονίζοντας πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στην προσέγγιση και αποτίμηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Gazprom: Η Ουκρανία χρωστάει $1,89 δισ.

H ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Ουκρανία έχασε την προθεσμία για την αποπληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου που έλαβε τον Φεβρουάριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο CEO της Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε πως οι καθυστερούμενες οφειλές της Ουκρανίας ανέρχονται σε 1,89 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος προειδοποίησε την Ουκρανία πως αν δεν καταβάλλει τις οφειλές της θα έρθει αντιμέτωπη με την διακοπή της παροχής γκαζιού.

Κίεβο: Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις στην Κριμαία

Η Ρωσία διαθέτει πλέον 30.000 στρατιώτες στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί συνοριοφύλακες, δηλαδή διπλάσιο αριθμό σε σχέση με αυτόν που είχε ανακοινώσει προηγουμένως η ουκρανική κυβέρνηση.

ΟΑΣΕ: Δεν επετράπη η είσοδος σε παρατηρητές

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ανακοίνωσε ο οργανισμός στο twitter.

"Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία την Παρασκευή" ανέφερε ο οργανισμός, προσθέτοντας πως επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα.

Σε πολιτικό κόμμα μετατρέπεται ο Δεξιός Τομέας

H ακροδεξιά ουκρανική οργάνωση Δεξιός Τομέας θα σχηματίσει πολιτικό κόμμα και θα συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της οργάνωσης στο Κίεβο, Αντρίι Ταρασένκο.

Όπως μεταδίδει το Stratfor, ρωσικά μέσα ανέφεραν ακόμα πως ο ηγέτης της οργάνωσης, Ντμίτρο Γιάρος, θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Δεν θα υπάρξει πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Άνω Βουλής της Ρωσίας δήλωσε πως δεν θα υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο ίδιος τόνισε πως η ρωσική βουλή θα στηρίξει την απόφαση των κατοίκων της Κριμαίας στην περίπτωση που ψηφίσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, ενώ υπογράμμισε πως η βουλή της Κριμαίας έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα αναφορικά με το μελλοντικό status της περιοχής.

Η Ιαπωνία στηρίζει τις ΗΠΑ

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Ο Άμπε, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Ομπάμα για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

«Δεσμεύθηκαν να εργασθούν με άλλους εταίρους του G7 για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πιέζει η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι εάν δεν πετύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, θα μπορούσε να υπάρξει και δεύτερος, που θα βάζει στο στόχαστρο Ρώσους επιχειρηματίες και ανθρώπους κοντά στον Ρώσο πρόεδρο. 

"Εάν δεν υπάρξουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα, θα επιβληθούν νέα μέτρα που θα στοχεύουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι και Ρώσους επιχειρηματίες", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο Λοράν Φαμπιούς. "Θα μπορούσαν να αφορούν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ακυρώσεις, ή άρνηση έκδοσης βίζας", συμπλήρωσε, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο κ. Φαμπιούς χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία "σοβαρή κρίση, ίσως μία από τις σοβαρότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο".

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία της τοπικής βουλής της Κριμαίας, η οποία αποφάσισε να ζητήσει προσάρτηση στη Ρωσία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι όποια νέα κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας για να θέσει επισήμως την Κριμαία υπό τον έλεγχό της θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. "Δεν θα υπάρξει άλλη διεθνής σταθερότητα εάν μια περιοχή, διότι έτσι την έχει συμβουλεύσει μια γειτονική χώρα, μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει τα σύνορά της και να προσαρτηστεί στη γειτονική".

Κατά τον ίδιο, η όποια επιδείνωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των εμπορικών της εταίρων θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα για τη Μόσχα. Επίσης πρόσθεσε πως νέες κυρώσεις θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο τον στενό κύκλο του Πούτιν.  

Αμερικανικά F-16 στην Πολωνία

Εν τω μεταξύ, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα στείλει την επόμενη εβδομάδα 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 300 στρατιώτες στην Πολωνία, όπου πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια, το εύρος των οποίων επεκτάθηκε σε απάντηση στην κρίση στη γειτονική Ουκρανία.

Ο Τόμας Σιμόνιακ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα γίνουν στην αεροπορική βάση Λασκ στην κεντρική Πολωνία, αρχικά είχε προγραμματιστεί να είναι μικρότερης έκτασης και να περιλαμβάνουν μόνο μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ο Σιμόνιακ πρόσθεσε ότι η Πολωνία ζήτησε να ενισχυθούν τα γυμνάσια μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Οι Τάταροι ζητούν στήριξη από την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην Κριμαία δεν επιθυμεί απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία. Γι' αυτό και ζητά βοήθεια και συμπαράσταση από την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η DW, η αντιπαράθεση Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κριμαία οξύνεται και την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες εκείνων που φοβούνται μια προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία. Οι Τάταροι που ζουν σήμερα στην Κριμαία είναι απόγονοι των κατοίκων που κατά την κατά 300 χρόνια παρουσία των Οθωμανών στην περιοχή ασπάστηκαν το σουνιτικό ισλάμ και υιοθέτησαν την τουρκική γλώσσα. Ανήκουν, συνεπώς, στα τουρκικά φύλα και αποτελούν σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας. Η Άγκυρα μάλιστα αποκαλεί τους Τατάρους της περιοχής "Τούρκους της Κριμαίας" και καταβάλλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας χαιρετίζει ωστόσο και το Κίεβο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan, η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα παρότρυνε την τουρκική κυβέρνηση να συμμετάσχει στη διεθνή διαμεσολάβηση. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι προειδοποιητικό mail κάνει λόγο για κίνδυνο που διατρέχουν οι Τάταροι της Κριμαίας σε περίπτωση που η Ρωσία καταλάβει τη χερσόνησο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v