Αντικρουόμενα τα μηνύματα από το Νταβός

"Καμπανάκι" για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη έκρουσε από το Νταβός η Λαγκάρντ. Διαφωνεί ο Ντράγκι. Εύσημα στις χώρες της κρίσης, αλλά προτροπή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Βελτιώσεις στο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών προανήγγειλε ο Ρεν.

Αντικρουόμενα τα μηνύματα από το Νταβός
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είναι «πολύ κάτω από τον στόχο» και ο αποπληθωρισμός αποτελεί πιθανό κίνδυνο για το μπλοκ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει σε επίπεδο χαμηλότερο του προβλεπόμενου, ενώ επαναβεβαίωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά ή θα μειωθούν για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ερωτηθείς αναφορικά με την πιθανότητα η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης όπως οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως «δεν λέω ότι θα πρέπει να γίνει ή ότι δεν θα πρέπει να γίνει».

Το ευρωπαϊκό σύμφωνο αποτρέπει την νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, τόνισε. Η ΕΚΤ ενδέχεται να μπορέσει να αγοράσει τιτλοποιημένα τραπεζικά δάνεια εάν μπορούν να εμφανιστούν ως asset backed securities με διαφανή τρόπο, κάτι που θα απαιτούσε αλλαγή στους ρυθμιστικούς κανόνες, συμπλήρωσε.

Να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στο Νταβός, είπε επίσης πως η Ευρώπη βρίσκεται στον δρόμο προς την ανάκαμψη, όμως οι κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Η ανάκαμψη υλοποιείται σταδιακά, όμως τα ρίσκα είναι αρνητικά», σημείωσε. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικαλέστηκε την εκρηκτική άνοδο στις αγορές των μετοχών και τόνισε πως η ανάκαμψη που ξεκίνησε με τις εξαγωγές, στρέφεται πλέον προς την κατανάλωση, αν και η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και ανομοιόμορφη.

Ορισμένα οικονομικά στοιχεία, όπως οι δείκτες εμπιστοσύνης και βιομηχανικής παραγωγής, κάποτε ήταν καλοί, άλλοτε όχι τόσο καλοί, δημιουργώντας μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που επικρατούσε στις ΗΠΑ πριν από ενάμισυ χρόνο, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι. Η ανεργία «έχει σταθεροποιηθεί άλλα παραμένει πολύ υψηλή».

Ο ίδιος εξήρε την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία για την επιτυχημένη εφαρμογή ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως τόνισε πως δεν μπορούν να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους, και πως άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του πυρήνα της Ευρώπης, πρέπει επίσης να σημειώσουν πρόοδο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε την προοπτική μιας τέτοιας προόδου θετική, «αφού παντού σήμερα υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη κατανόηση για την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις».

Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να «ξεθυμάνει», προειδοποίησε ο Ντράγκι. Πρέπει να γίνει πιο αναπτυξιακή μέσω της μείωσης της φορολογίας, της μείωσης των περισσοτέρων κυβερνητικών δαπανών και της αύξησης των δαπανών για υποδομές. Σε πολλές χώρες η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να μειωθεί η ανεργία των νέων.

Δεν αναμένεται αποπληθωρισμός

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% για τα επόμενα δυο χρόνια, και ανταποκρινόμενη στο σενάριο αυτό η ΕΚΤ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αφού οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν σταθεροποιηθεί στο 2%, ο πληθωρισμός λογικά θα κινηθεί σταδιακά προς τον στόχο, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της προσαρμογής των χωρών της ευρωπεριφέρειας, σε σχετικές τιμές.

Επιβεβαίωσε ότι αν υπάρξει απειλή αποπληθωρισμού, «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας επιτρέπει η εντολή μας» για να την καταπολεμήσουμε. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν αναμένει αποπληθωρισμό, όμως αντιλαμβάνεται ότι το ρίσκο θα μπορούσε να αυξηθεί εάν επιμείνει ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ο κ. Ντράγκι είπε επίσης πως η κατάσταση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι «δραματικά καλύτερη» απ' ότι ήταν πριν από έναν χρόνο. Τα επερχόμενα stress tests θα βελτιώσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, αυξάνοντας την διαφάνεια.

Για το μέλλον, ο κ. Ντράγκι είπε πως στόχος είναι να υπάρξει «ένας επόπτης και ένας ρυθμιστής για όλες τις τράπεζες στην Ευρώπη». Δήλωσε πως «η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι αθ πρέπει να υπάρξει ένα επιταχυμένο χρονοδιάγραμμα για το σπάσιμο του δεσμού μεταξύ των τραπεζών και των κρατών», μέσω της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου, που θα είναι ανεξάρτητο από τις εθνικές κυβερνήσεις, για να στηριχθούν οι τράπεζες που βρίσκονται σε δυσκολία.

Όλι Ρεν: Μπορεί να υπάρξει βελτίωση του σχεδίου για τον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών

Μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, δήλωσε πως το σχέδιο της Ευρώπης για έναν μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών μπορεί να βελτιωθεί στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοοινοβούλιο.

«Σίγουρα μπορεί ακόμα να βελτιωθεί και αυτό είναι κάτι που τους επόμενους δυο μήνες, σε συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να κοιτάξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε πως χωρίς μια ισχυρή νομική βάση, το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών «θα καταστραφεί» από τα δικαστήρια.

Για το θέμα της οικονομικής μεταρρύθμισης στην ευρωζώνη, ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ιταλία θα σταθεί αντάξια των περιστάσεων. «Προσβλέπω στην χρήση από την Ιταλία της νεοαποκτηθείσας ισχυρότερης πολιτικής σταθερότητάς της για να προχωρήσει σε ένα θαρραλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων».

Σόιμπλε: Η αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους σήμαινε το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι η αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη θα εξάλειφε το οποιοδήποτε κίνητρο για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ως εκ τούτου η Γερμανία δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς εάν ο νέος Μεγάλος Συνασπισμός του Βερολίνου θα διευκολύνει την αναζήτηση πιο θαρραλέων λύσεων για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, είπε πως «η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα ήταν το τέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ανοησίες» την άποψη του Όλι Ρεν ότι ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη του αναγκαίου οικονομικού rebalancing.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Reuters στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός, είπε πως θα κρατήσει αποστάσεις από τον Ρεν εάν αυτή είναι η άποψή του ως ευρωπαίος επίτροπος.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψή του διότι αυτό θα σήμαινε πως η Ευρώπη λειτουργεί μόνο στη βάση της αστάθειας και του πληθωρισμού. Αυτό είναι ανοησία», είπε, αναφερόμενος στα σχόλια του Ρεν.

«Με τον Όλι Ρεν δεν είμαι πλέον σίγουρος εάν εξακολουθεί να μιλά ως Επίτροπος ή ως υποψήφιος των εκλογών. Εάν μιλά ως Επίτροπος, θα έπρεπε ξεκάθαρα να αποστασιοποιηθώ. Εάν λέει ανοησίες ως υποψήφιος των εκλογών, θα πρέπει να πω: 'καλύτερα να ψηφίσετε το δικό μου κόμμα'».

Εύσημα για τη Γαλλία, συμβουλές προς την Ιταλία

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα λύσουν τα προβλήματά τους, μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής. «Νομίζω πως όλοι όσοι εμπλέκονται στην παγκόσμια οικονομία ήξεραν πως έχουμε μερικά προβλήματα σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες», σχολίασε.

«Αυτό δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι να μην επικεντρωνόμαστε πλέον τόσο πολύ στην νομισματική πολιτική για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ότι το tapering της Fed θα συνεχιστεί προσεκτικά».

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε είπε πως η Γαλλία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα και ο προκάτοχός του Μάριο Μόντι έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο