Την ώρα που σε πολλές χώρες του κόσμου γίνονται προετοιμασίες για εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Νουριέλ Ρουμπίνι δικαιολογεί για μία ακόμα φορά τον τίτλο του Dr. Doom, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ του 2014 και του 1914.
Σύμφωνα με το CNBC, μπορεί να μην υπάρχει πλέον Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία ή ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος, ωστόσο ο Ρουμπίνι ανέβασε στο twitter του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τα δύο παρακάτω μηνύματα:
«Πολλοί ομιλητές συγκρίνουν το 2014 με το 1914 όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και κανένας δεν το περίμενε. Ένας μαύρος κύκνος με τη μορφή πολέμου μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας;».
«Αντίλαλοι του 1914: βίαιη αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης, χρυσή εποχή ανισότητας, αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αδιαφορία για τα tail risks».
Αν και ο Ρουμπίνι είναι γνωστός για τις προειδοποιήσεις του για φούσκες και για τα ζοφερά σενάριά του, ωστόσο οι ανησυχίες του δεν έρχονται από το πουθενά, αλλά από τα χείλη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο των Financial Times όσο και του BBC, ο Άμπε δήλωσε χθες ότι η Κίνα και η Ιαπωνία βρίσκονται σε «παρόμοια κατάσταση» με αυτήν που βρίσκονταν η Βρετανία και η Γερμανία εν όψει του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, το Reuters ανέφερε πως εκπρόσωπος του Άμπε διέψευσε ότι ο Ιάπωνας ηγέτης εννοούσε πως είναι πιθανός ή επίκειται πόλεμος, κάτι που παραμένει αδιανόητο για πολλούς.
Ωστόσο, ο Άμπε δήλωσε πως η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας αποτελεί εστία αστάθειας στην περιοχή και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για επικοινωνία προκειμένου να αποτραπεί μια σύγκρουση.
Εστίες ανησυχίας υπάρχουν όμως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, γι' αυτούς που αρέσκονται στο να συγκρίνουν το 2014 με το 1914, όπως, για παράδειγμα, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στη Συρία και οι επιπτώσεις του στη Μέση Ανατολή, όπως και το μέλλον της θέσης του Ιράν στη διεθνή κοινότητα.
Οι διαδηλώσεις στο Κίεβο και το δίλημμα της Ουκρανίας αν θα πρέπει να κρατήσει φιλοευρωπαϊκή ή φιλορωσική στάση εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την άνοδο της Ρωσίας και το πώς θα το διαχειριστούν οι δυτικές δυνάμεις.
Ωστόσο, ο Ρουμπίνι ανέφερε επίσης τα δίδυμα προβλήματα της «αντίδρασης κατά της παγκοσμιοποίησης» και της «χρυσής εποχής της ανισότητας». Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που αναφέρεται συχνά φέτος στο Νταβός και αποτελεί επίσης σημείο-κλειδί για την τελευταία θητεία του Ομπάμα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΊσως το 1914 να μην είναι καλή σύγκριση και τα έτη 1848 και 1968 να είναι καλύτερα έτη σύγκρισης: το 1848 ήταν χρονιά επαναστάσεων σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 1968 χρονιά σοσιαλιστικών, κομμουνιστικών και φοιτητικών διαδηλώσεων σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΣΣΔ.
Μήπως το 2014 θα είναι η χρονιά της αυξανόμενης βίαιης αντίδρασης ενάντια του κατεστημένου και των αυξανόμενων εισοδηματικών ανισοτήτων;