Buiter: Η Ευρώπη να δώσει έμφαση στα χρέη

Αναγκαία για την Ευρώπη η δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης χρεών. Το θέμα των δημοσιονομικών και τραπεζικών χρεών. Οι λύσεις και τα ζητήματα της δίκαιης φορολόγησης.

Buiter: Η Ευρώπη να δώσει έμφαση στα χρέη

Οι προκλήσεις στην οικονομία που εμποδίσουν την ανάπτυξη μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω ενεργητικών πολιτικών και προγραμμάτων, με επαρκή δημόσια κεφάλαια αλλά και στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά σε άρθρο του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, W. Buiter.

Oπως αναφέρει ο ίδιος η δημοσιονομική βιωσιμότητα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο σε περιόδους κρίσεις αλλά και σε φάσεις «ηρεμίας».

Η χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών για υποδομές πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω φόρων που θα είναι σαφείς, δίκαιοι και «διαφανείς», στοιχεία απαραίτητα για την πολιτική αποδοχή τους και που ταυτόχρονα δεν δημιουργούν πρόβλημα, στις αποταμιεύσεις, την ανεργία και τη δημιουργία πλούτου.

Οι δημοσιονομικές κρίσεις είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου των χρηματοδοτήσεων του δημοσίου τομέα. Ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας οι οικονομικές και πολιτικές επιλογές που σχετίζονται με τον καθορισμό του μεγέθους του δημοσίου τομέα και τη δομή του φορολογικού συστήματος είναι περίπλοκες και διχαστικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των δημοσιονομικών κρίσεων που ακολούθησαν την κρίση του 2007 ήταν πως όλες αφορούσαν ανεπτυγμένες χώρες και την "καρδιά" του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, ΕΕ και την Αγγλία.

Σε διαφορετικό εύρος οι αναπτυγμένες οικονομίες κοινωνικοποίησαν τις ζημιές που υπέστη ο χρηματοοικονομικός κλάδος.

Για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη αλλά και για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο ώστε να μην επαναληφθεί μια κοινωνικοποίηση των ζημιών.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Η ευρωζώνη συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλά και αυξανόμενα δημόσια χρέη. Αν και μέσω της λιτότητας τα ελλείμματα σε χώρες της περιφέρειας έχουν μειωθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί και άλλη λιτότητα ώστε να υποχωρήσουν τα χρέη τα βιώσιμα επίπεδα.

Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σημειώνει ο Buiter. Θα απαιτηθεί μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ, πακέτα ανάκαμψης και πρόσβαση στις αγορές με ελκυστικούς όρους.

Για την Ευρώπη η δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης χρεών με ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο και επαρκή ρευστότητα προς τα προβληματικά κράτη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η ευρωζώνη υπέφερε από τραπεζικά και δημοσιονομικά χρέη, ειδικά στην περιφέρεια. Υπάρχει κάποια ελπίδα με την τραπεζική ένωση ότι το θέμα των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια.

Όμως το πρόβλημα του κρατικού χρέους θα παραμείνει. Και παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναδιάρθρωση χρέους όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι, αναφέρει ο οικονομολόγος της Citi.

Η αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει να παραμείνει στην ατζέντα όπως επίσης η μερική αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Η αμοιβαιοποίηση μπορεί να συμβεί άμεσα μηχανισμών όπως ο ESM ή πλαγίως, με την ΕΚΤ να αγοράζει χρέος υπερχρεωμένων κρατών και να γράφει ζημιές στην καθαρή παρούσα αξία ή ονομαστικές ζημιές.

Ακόμη ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους είναι μια εφάπαξ εισφορά στον υπάρχοντα πλούτο, τονίζει ο W. Buiter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v