Η EFSA (Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων) κατέληξε ότι η ασπαρτάμη και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της είναι «ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» στις δόσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών ερευνών σε ανθρώπους και ζώα για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα του μεταβολισμού της, ακόμα και Ινστιτούτων όπως το Inst. Ramazzini, στην Ιταλία, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα με κριτική διάθεση.
«Αυτή η άποψη είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις για την ασπαρτάμη. Πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσον αφορά την επιστημονική βάση που διέπει το σύστημα της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ» είπε ο Alicja Mortensen και προσέθεσε μιλώντας, ότι «η αξιολόγηση έγινε έπειτα από μελέτη εκατοντάδων ερευνών και εκτίμηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων». «Η γνωμοδότησή μας αντιπροσωπεύει μιαν από τις πιο πλήρεις αξιολογήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ γι' αυτό το τεχνητό γλυκαντικό» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο Claude Lambre , αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής της EFSAκατά τη διάρκειας της ειδικής συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε για το θέμα, υπογράμμισε ότι «η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής και μόνη εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από τη μεταβολική διαταραχή φαινυλκετονουρία και τα οποία δεν μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ασπαρτάμη». Μάλιστα τόνισε ότι τα άτομα αυτά γνωρίζουν τις ανάγκες διατροφής που έχουν οπότε δε δημιουργείται κάποιο θέμα ανησυχίας.
Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και με χαμηλή θερμιδική αξία – έτσι χρησιμοποιείται σε πολλές τροφές και αναψυκτικά.
Ως Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake, ADI) ασπαρτάμης από τον άνθρωπο θεωρούνται τα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 2.800 mg για έναν μέσο ενήλικο ενώ για ένα τρίχρονο παιδί η ποσότητα ασπαρτάμης που θεωρείται αποδεκτό να λαμβάνεται ημερησίως είναι γύρω στα 600 mg.
Η γνωμοδότηση της EFSA συμπίπτει με τα ευρήματα μελέτης που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA) και η οποία δεν βρήκε ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη θέτει σε κίνδυνο την υγεία. «Ο κόσμος πρέπει να νιώθει σίγουρος ότι τα στοιχεία που εξετάστηκαν ήταν τα πιο ενημερωμένα και ότι η γνώμη της EFSA βασίζεται σε όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα. Η ασπαρτάμη είναι ένα απλό συστατικό, που αποτελείται από δύο αμινοξέα και μία μεθυλική ομάδα, τα οποία εκ φύσεως υπάρχουν στην τροφική αλυσίδα και καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες, φυσικές διατροφικές πηγές», τονίζουν τα μέλη της ANS.
Η Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο St George του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας χαιρέτισε τα νέα ευρήματα τονίζοντας ότι «η ασπαρτάμη είναι το γλυκαντικό για το οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη 'θεωρία συνωμοσίας' – από το ότι προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά ως βλάβες στο ήπαρ και καρκίνο. Τίποτα τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και αυτό αποδεικνύει και η αναλυτική επιστημονική ανασκόπηση της ΕFSA».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin