Η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο το έτους, με την στατιστική υπηρεσία της χώρας να απαντά εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που δέχεται το Βερολίνο, λέγοντας ότι οι εξαγωγές «φρέναραν» την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Γερμανίας ενισχύθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuter, από 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, η γερμανική ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες καθώς το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 1,1% έναντι εκτιμήσεων στο 0,7%.
Επισημαίνεται ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα για τις εξαγωγές και το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενώ πολλοί ασκούν έντονη κριτική στο Βερολίνο επισημαίνοντας ότι απαγορεύοντας την ενίσχυση του πληθωρισμού και της εγχώριας ζήτησης εντείνει τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναφέρει τώρα ότι οι εξαγωγές αποτέλεσαν βαρίδι για την ανάπτυξη καθώς «υπήρξε ελάχιστη ώθηση το τρίτο τρίμηνο».
«Η θετική επιρροή προήλθε αποκλειστικά από το εσωτερικό της Γερμανίας» αναφέρει η στατιστική υπηρεσία προσθέτοντας ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών και του κράτους ενισχύθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. «Αντιθέτως, η συνεισφορά από το εξωτερικό (δηλαδή εξαγωγές μείον εισαγωγές) φρέναρε την ανάπτυξη του ΑΕΠ» αναφέρει.
Ξανά σε ύφεση η Γαλλία
Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι προσπάθειες του Φρανσουά Ολάντ να ανακάμψουν οι ιδιωτικές επενδύσεις προς το παρόν αποβαίνουν άκαρπες.
Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Insee. Η Γαλλία είχε πανηγυρίσει την έξοδο από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνου του έτους, αλλά πλέον φαίνεται πως ξανακυλά, με την ανεργία να βρίσκεται παράλληλα σε υψηλό 14 ετών.
Εταιρίες όπως η Cie de Saint Gobain που καλούνται να καταβάλουν φορολογία έως και 46%, προχωρούν σε συγκράτηση ή ακόμη και μείωση των δαπανών τους.
«Η γαλλική οικονομία μπορεί να έπιασε πάτο, αλλά οι επιχειρήσεις διστάζουν» εξηγεί ο Michel Martinez, της Societe Generale στο Παρίσι και συμπληρώνει: «Εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες αβεβαιότητες για την οικονομική πολιτική, ενώ τα περιθώρια κερδοφορίας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο».
Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ολάντ.