Ελβετία: Δημοψήφισμα για επιβολή πλαφόν σε μισθούς

Στις 24 Νοεμβρίου οι Ελβετοί θα ψηφίσουν για την επιβολή ανώτατου ορίου στους μισθούς. Η δραστική πρόταση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Τι λένε οι υποστηρικτές και οι επικριτές αυτής.

Ελβετία: Δημοψήφισμα για επιβολή πλαφόν σε μισθούς

Στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αμοιβές των ανώτατων στελεχών αποτελούν θέμα έντονης συζήτησης -αν όχι αιτία οργής- σε πολλές χώρες. Σε μία, όμως, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν δημοσίως, και μάλιστα να ψηφίσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Ο λόγος για την Ελβετία, η οποία αποφάσισε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για μία δραστική πρόταση: να επιβληθεί ανώτατο πλαφόν στους μισθούς.

Οι Ελβετοί θα ψηφίσουν στις 24 Νοεμβρίου. Η πρόταση που τίθεται συγκεκριμένα επί τάπητος ορίζει ότι μία εταιρεία δεν θα μπορεί να δίνει μισθό ανώτερο από το 12πλάσιο του κατώτατου μισθού που η ίδια δίνει. Η πρόταση στηρίζεται από ισχυρή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών της χώρας, με το επιχείρημα ότι θα μειωθεί η εισοδηματική ανισότητα που έχει διευρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ελβετική ομοσπονδία εργατικών συνδικάτων, οι μισθοί του top 1% από πλευράς εισοδηματικών κριτηρίων αυξήθηκαν 39% την περίοδο 1996-2010. Αντιθέτως, οι μισθοί της μεσαίας τάξης αυξήθηκαν 6% και των κατώτατων μισθωτών 9%.

Οι επικριτές της πρότασης επισημαίνουν ότι θα μειωθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και τονίζουν ότι δημιουργείται σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το μήνυμα που δίνεται στις επιχειρήσεις, εξηγεί ο Jean-Francois Rime, πρόεδρος του επιμελητηρίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Για χρόνια, ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Ελβετίας ήταν πως έχει πολιτική και νομική σταθερότητα. Αυτή η πρωτοβουλία υπονομεύει αυτήν τη σταθερότητα και αποδυναμώνει σαρωτικά την ανταγωνιστικότητα της χώρας» δήλωσε στους F.T.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v