Βάιντμαν: Υπέρ μηχανισμού πτώχευσης κρατών

Κατά τον Γ. Βάιντμαν, τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να επωμίζονται τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολιτικών τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.

Βάιντμαν: Υπέρ μηχανισμού πτώχευσης κρατών
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κηρύσσουν πτώχευση χωρίς να απειλείται η χρηματοοικονομική σταθερότητα, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, μεταδίδει η WSJ.

Κατά τον ίδιο, τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να επωμίζονται τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολιτικών τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.

Σε ομιλία του στην πόλη Ντάρμσταντ, ο Γ. Βάιντμαν ζήτησε επίσης επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Bundesbank επανέλαβε πως οι τράπεζες θα πρέπει να υποχρεώνονται να καλύπτουν τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει για τα εταιρικά ομόλογα. Κατά τον ίδιο, αυτό θα ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τον Γ. Βάιντμαν, ο συνδυασμός μιας κοινής νομισματικής πολιτικής και των ξεχωριστών δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών είναι ένας ακόμα λόγος για την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι έτσι αναγκάζονται οι άλλοι να επωμίζονται μέρος του κόστους των «δημοσιονομικών αμαρτιών».

Ο Γ. Βάιντμαν αναφέρθηκε επίσης επικριτικά στο θέμα των ελάχιστων μισθών, λέγοντας πως μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελάχιστοι μισθοί οδηγούν σε υψηλότερη ανεργία, και πως στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης οι ελάχιστοι μισθοί είναι ένας από τους λόγους για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v