Επτά μήνες αφότου η Σερβία απέφυγε τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πουλώντας ομόλογα σε ξένο νόμισμα, η προδιαγεγραμμένη μείωση των «ενέσεων» ρευστότητας από τις ΗΠΑ φαίνεται να οδηγεί τη χώρα πίσω στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι επενδυτές απαιτούν 419 μονάδες βάσης, ή 4,19 ποσοστιαίες μονάδες, επιπλέον απόδοση για τη διακράτηση σερβικών ομολόγων σε δολάρια αντί των κρατικών ομολόγων, σε σύγκριση με τις επιπλέον 341 μ.β. που ζητούν για τη Νιγηρία –η οποία διαθέτει την ίδια αξιολόγηση από την S&P. Το spread για τα ουγγρικά ομόλογα σε δολάρια διαμορφώνεται στις 327 μονάδες βάσης.
Η Σερβία παίρνει μέτρα ύψους έως και 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ θα ανέλθει φέτος στο 8,3% του ΑΕΠ, για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να επιτύχει συμφωνία για πιστωτική «γραμμή» (stand-by loan) από το ΔΝΤ. Σημειώνεται πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού και των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, την καθιστούν ευάλωτη στο διεθνές κλίμα, την ώρα που η Fed εξετάζει το πότε θα ξεκινήσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της.
«Υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με την οικονομολόγο της HSBC, Agata Urbanska-Giner. «Ο 'θόρυβος' φαίνεται θετικός τώρα, όμως το θέμα είναι ότι η Σερβία δεν υπογράφει καμία συμφωνία με το ΔΝΤ σήμερα».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να ξεκινήσει συζητήσεις με το Βελιγράδι για μια πιθανή συμφωνία βοήθειας τον Μάιο, όταν η Σερβία αθέτησε τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις ξαναξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα «με θετικό τρόπο», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε συνέντευξή του προ δυο ημερών.
Η Σερβία, που αν δεν λάβει μέτρα θα εμφανίζει το μεγαλύτερο κενό στον προϋπολογισμό της από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013, χρειάζεται να δανειστεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα που λήγουν και να καλύψει το έλλειμμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.
Σημειώνεται ότι η οικονομία της Σερβίας εξακολουθεί να φέρει τα σημάδια του πολέμου, των κυρώσεων, του υπερπληθωρισμού και των υποτιμήσεων του νομίσματός της. Η χώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin