Ξεκίνησε να γνωρίσει τον τόπο που γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, η Αλβανίδα Αγία της Καθολικής Εκκλησίας. Σε συντομότατο χρονικό διάστημα, έβαλε μπρος επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ και υπόσχεται ακόμη 1,5 δισ. ευρώ.
Επενδυτής και θαυμαστής της Μητέρας Τερέζας, που έζησε τη ζωή της ανάμεσα στους φτωχούς της Καλκούτας, είναι ο Ινδός (μεγαλο)επιχειρηματίας Σουμπράτα Ρόι Σαχάρα και η «τυχερή» χώρα η γειτονική μας ΠΓΔΜ.
Οπαδός της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης, υποστηρικτής του κόμματος του Κογκρέσου και θαυμαστής του Γκάντι, ο 65χρονος Σουμπράτα Ρόι δραστηριοποιείται στη χώρα του και στο γειτονικό Μπαγκλαντές σε τομείς από το real estate, την υγεία, τις ασφάλειες ως την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών (Μπόλιγουντ).
Τελευταία αποκτήματά του, εκτός Ινδίας, είναι σημαντικό ποσοστό μετοχών στην εταιρεία του ξενοδοχείου Πλάζα της Νέας Υόρκης και το σύνολο των μετοχών της εταιρείας του ξενοδοχείου Grosvenor στο Λονδίνο.
Κατά δήλωσή του, η αξία των επιχειρήσεών του ξεπερνά τα 35 δισ. δολάρια, αν και στην ιστοσελίδα του, τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τις αποδόσεις τους είναι όχι απλώς είδος εν ανεπαρκεία, αλλά παντελώς ανύπαρκτα. Εν πάση περιπτώσει, ο Ινδός επιχειρηματίας αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλουσιότερους Ινδούς, ενώ η αδιαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι λεπτομέρεια για τα δεδομένα της χώρας του.
Ο κ. Σουμπράτα Ρόι μιλώντας την περασμένη Τετάρτη με Έλληνες δημοσιογράφους στα Σκόπια και με αφορμή το Βαλκανικό Φεστιβάλ Ειρήνης που διοργάνωσε εκεί (για πρώτη φορά), εξήγησε ότι στη γειτονική μας χώρα τον προσέλκυσε «η καλοσύνη και η αγάπη» που συνάντησε από τους ανθρώπους της και από την κυβέρνηση.
Ιδίως το τελευταίο θα προσθέταμε εμείς, καθώς οι σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα VMRO και τον πρωθυπουργό Νικολά Γκρούεφσκι είναι πολύ στενές, παρότι ο τελευταίος επικρίνεται διεθνώς για τις πρακτικές του, που δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση της ειρήνης και κυρίως της ισονομίας και της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας του.
Σε πρώτη φάση, η εταιρεία που ίδρυσε εκεί ο όμιλος Σαχάρα θα αναπτύξει μια καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα που στην τελική της μορφή θα περιλαμβάνει εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, 20.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών με προώθηση των προϊόντων στις αγορές των χωρών της περιοχής. Η επένδυση αυτή βρίσκεται στην πολύ αρχική της φάση, ενώ θα αναπτύσσεται σταδιακά.
Ως πυρήνας της επένδυσης είναι οι υποδομές ενός πτωχευμένου αγροτικού συνεταιρισμού, όπως και τα συμβόλαια ενοικίασης περίπου 2.500 στρεμμάτων αγροτικής γης για την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών.
Το πλάνο για την Οχρίδα
Ωστόσο, το «μεγάλο δώρο» του Ινδού επενδυτή στην ΠΓΔΜ είναι η τουριστική επένδυση που σχεδιάζει στην Οχρίδα προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζει, περίπου 1,8 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον κ. Ρόι, η επένδυση αυτή θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, SPA, καζίνο, και άλλες παρεμφερείς εγκαταστάσεις. Μάλιστα ο ίδιος υπερηφανεύεται να κάνει την Οχρίδα Λας Βέγκας των Βαλκανίων.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Οχρίδα είναι περιοχή με έντονο τον θρησκευτικό τουρισμό, λόγω των εκκλησιαστικών μνημείων της, καθώς επί αιώνες ήταν η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας. Έτσι για τους σλαβόφωνους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι κάτι σαν την Κωνσταντινούπολη και το Πατριαρχείο. Τώρα το πώς η Οχρίδα θα γίνει Λας Βέγκας είναι θέμα του Γκρούεφσκι και της (σχισματικής) Εκκλησίας των Σκοπίων.
Αναρωτιέστε αν ο Ινδός επιχειρηματίας έχει βλέψεις προς την Ελλάδα; Δεν φαντάζει πιθανό, δεδομένου ότι στη συνάντηση με τους Έλληνες δημοσιογράφους έδειξε να αγνοεί πλήρως πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποια η απόσταση των Σκοπίων και της Οχρίδας από τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε και σε ερωτήσεις για πιθανό ενδιαφέρον επέκτασής του στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά, αν και έκρινε ότι λόγω της πτώσης των τιμών στη χώρα μας προσφέρονται πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.
Από ό,τι φάνηκε, η μόνη περίπτωση να τον δουν και οι άλλες χώρες της περιοχής είναι να διοργανώσει στις πρωτεύουσές τους το ετήσιο Φεστιβάλ Ειρήνης, το οποίο, όπως υπόσχεται, θα γίνεται κάθε χρόνο σε μια άλλη πρωτεύουσα.
Ο Τόνι Μπλερ και η ειρήνη
Όσο για το πρώτο φεστιβάλ, όπως είναι φυσικό, ο κ. Ρόι σε στενή συνεργασία με τον Νικολά Γκρούεφσκι, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του, φρόντισε να του δώσει ευρωπαϊκό λούστρο. Έτσι κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ συμμετείχαν και πρώην υπουργοί του, βουλευτές κ.ά.
Η ομιλία του Τόνι Μπλερ περί ειρήνης στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα (στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε και ο ίδιος με τη συμμετοχή του στην εισβολή στο Ιράκ, για τα ανύπαρκτα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν), συνοδεύτηκε από χορευτικά ινδικού συγκροτήματος του Μπόλιγουντ, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του τραγουδιού για την ειρήνη, πυροτεχνήματα, τοπικούς χορούς και άλλα παρεμφερή...