Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Αύριο η κρίσιμη Γενική Συνέλευση

Ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη γενική συνέλευση θα έχει το υπουργείο οικονομικών της Κύπρου, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της Λαϊκής.

Τρ. Κύπρου: Αύριο η κρίσιμη Γενική Συνέλευση

Κορυφώνονται οι διεργασίες για την αυριανή γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου στη σκιά των διαφωνιών για τα δικαιώματα ψήφου των πιστωτών της Λαϊκής και της παρέμβασης της τρόικας.

Η κεντρική τράπεζα ξεσκονίζει πυρετωδώς τα βιογραφικά των 49 υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και ευελπιστεί ότι μέχρι σήμερα ή αύριο θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τον έλεγχο ικανότητας και καταλληλότητας των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το Stockwatch, ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει το υπουργείο οικονομικών, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της Λαϊκής στη συνέλευση. Παρά τις διαφωνίες της αρμόδιας εποπτικής αρχής, το υπουργείο και η κεφαλαιαγορά αποφάσισαν ότι το πληρεξούσιο για το 18% δεν θα δοθεί στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, αλλά στο γενικό διευθυντή του υπουργείου.

Το δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί με το 18% του μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής του συμβουλίου, αφού κανένας από τους υπόλοιπους μετόχους δεν φαίνεται να έχει πάνω από 2%, εκτός του ταμείου προνοίας της Τράπεζας Κύπρου.

Σε επιστολή του στην αρχή, ο διοικητής κάνει λόγο για διαδικασίες που δίνουν την εντύπωση πολιτικών παρεμβάσεων και όπως υποστηρίζει, ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνες για την Τράπεζα Κύπρου.

Οι παρεμβάσεις στη διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση της τρόικας που ζητά προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής με διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές. Προειδοποιεί μάλιστα ότι τα τεκταινόμενα στη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και κατ’ επέκταση στη συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου θα τεθούν στο μικροσκόπιο της τρόικας κατά την επόμενη αξιολόγηση.

Οι τρεις αρχές θα κληθούν σήμερα ή αύριο να αποφασίσουν τον τρόπο που ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης θα διαχειριστεί το πληρεξούσιο της Λαϊκής, δηλαδή ποιους και πόσους θα ψηφίσει.

Σε δύσκολη θέση η τριαρχία

Η αλλαγή στη διαδικασία για το πληρεξούσιο έχει φέρει σε δύσκολη θέση, τόσο την κυβέρνηση, όσο και τις άλλες δύο αρχές.

Η κυβέρνηση, που δεν είναι βασικός πιστωτής της Λαϊκής, έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να εξηγήσει πως οι παρεμβάσεις που κάνει στη διαδικασία είναι τεχνοκρατικές και όχι πολιτικές. Αν και τεχνοκράτης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, αναμένεται να λάβει εντολές από τον πολιτικό του προϊστάμενο, ιδίως σε περίπτωση που οι άλλες δύο αρχές δεν προτείνουν συγκεκριμένα άτομα για το ΔΣ.

Αν δεν λάβει εντολές, τότε είναι άγνωστο πως θα επιλέξει τα πιο κατάλληλα άτομα, αφού το υπουργείο δεν διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία στα χρηματοοικονομικά.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Οι άλλοι μέτοχοι

Αν και οι αρχές κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς για τα επόμενα βήματα, άγνωστη είναι η συμπεριφορά των υπόλοιπων μετόχων, οργανωμένων και μη.

Ο συνασπισμός μεγάλων δικηγορικών γραφείων δίνει στους ρώσους υποψηφίους για το συμβούλιο προβάδισμα, ιδίως εάν κάποιοι από αυτούς επιλεχθούν και από τη Λαϊκή. Τα δικηγορικά γραφεία υπολογίζεται ότι εκπροσωπούν ρώσους ή ξένους που κατέχουν πέραν του 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον θα έχει και η συμπεριφορά των ταμείων προνοίας, που μαζί έχουν μεγάλο ποσοστό αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο θα καταφέρουν να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

Στη συνέλευση αναμένεται επίσης να παρουσιαστούν χιλιάδες άλλοι μέτοχοι χωρίς να είναι βέβαιο αν θα μπορέσουν να έχουν ουσιαστική παρέμβαση στις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v