Σε εκστρατεία με στόχο να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν... ατυχήματα κατά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, αποδύεται ο Μπαράκ Ομπάμα.Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για ν' αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.
Τη Δευτέρα θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.
Οι αγωνιώδεις προσπάθειες να πείσει το G20 για την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία έπεσαν την Παρασκευή στο κενό και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αμερικανικό Κογκρέσο, και τα έως τώρα δεδομένα καθιστούν σαφές ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.
Ωστόσο η έγκριση από το Κογκρέσο δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση καθώς αναλυτές αναφέρουν ότι προς το παρόν το ένα τρίτο βουλευτών και γερουσιαστών παραμένει αναποφάσιστο, ενώ η πλειοψηφία όσων έχουν λάβει απόφαση εμφανίζεται αρνητική.
Aξίζει ακόμη να αναφερθεί η δημοσιοποίηση από το CNN video που παρουσιάζει σοκαριστικές σκηνές μετά από επίθεση με χημικά.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Los Angeles Times αναφέρει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίθεση εναντίον της Συρίας η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν στην πρώτη επίθεση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τ. Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει απόφαση για τη Συρία, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έκθεσή τους, αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.
Το Σάββατο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για σαφή και ισχυρή απάντηση στις επιθέσεις με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
"Θέλουμε μια σαφή και ισχυρή απάντηση", δήλωσε η Άστον μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βίλνιους.
Η ίδια τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς στην περιφέρεια της Δαμασκού, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.
Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οποιεσδήποτε επιθέσεις.
Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "πολύ δυνατή" δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, ο Κέρι δήλωσε ενθαρρυμένος από την "πολύ δυνατή" δήλωση που έκαναν τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά της Συρίας, χωρίς ωστόσο οι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν τα στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πολλές χώρες προετοιμάζονται για να μετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος.
"Ορισμένες χώρες -ο αριθμός των οποίων είναι διψήφιος- ετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση. Έχουμε πολύ περισσότερες χώρες που έχουν προετοιμαστεί για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από αυτές που θα μπορούσαμε, τώρα, να χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν τη μορφή στρατιωτικής δράσης που εξετάζουμε", δήλωσε ο Κέρι.
"Μας λένε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί, αλλά συμβαίνει το αντίθετο", σχολίασε ο Λοράν Φαμπιούς.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για την "ευρεία και αυξανόμενη υποστήριξη" της διεθνούς κοινότητας σε μια "σαφή και ισχυρή" απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
"Στο εξής, επτά από τις οκτώ χώρες του G8 συμμερίζονται την ανάλυσή μας για ισχυρή απάντηση και 12 του G20 επίσης συμμερίζονται την ανάλυση αυτή", είπε χωρίς να τις κατονομάσει, αναφέροντας επίσης τη στήριξη της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία (μόνιμη προσκεκλημένη στο G20), η Τουρκία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν στην Αγία Πετρούπολη έκκληση για "ισχυρή διεθνή απάντηση" μετά τη σφαγή της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό εναντίον του άμαχου πληθυσμού με χημικά όπλα. Η Γερμανία επίσης υποστήριξε αυτήν τη δήλωση-έκκληση.
Το Ισραήλ θα ενημερωθεί από τις ΗΠΑ ώρες πριν από την επίθεση
Οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν το Ισραήλ ώρες πριν από ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. Σε ερώτηση πόσο διάστημα πριν από την επίθεση θα ενημερωθεί το Ισραήλ από τις ΗΠΑ, ο ίδιος είπε "ώρες".
Το Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σκοπεύει να αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα και επιπλέον στρατεύματα, καθώς φοβάται για αντίποινα, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος δώσει το πράσινο φως για την επίθεση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκφράσει φόβους ότι στην περίπτωση όπου οι ΗΠΑ δεν εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Συρίας θα ενθαρρυνθεί η Τεχεράνη να συνεχίσει να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις για εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.
Το Κογκρέσο και την έκθεση ΟΗΕ αναμένει ο Ολάντ
Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένει την ψηφοφορία στο Κογκρέσο «την Πέμπτη ή την Παρασκευή» και την έκθεση των επιθεωρητών στα τέλη της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε στη Νίκαια ότι θα περιμένει να διεξαχθεί η ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία «την Πέμπτη ή την Παρασκευή» και τόνισε ότι αναμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ «αναμφίβολα στα τέλη της εβδομάδας».
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό «στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας», ο Ολάντ απάντησε:
«Καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο θα έχει ψηφίσει, πιστεύω την Πέμπτη ή την Παρασκευή, και καθώς θα έχουμε την έκθεση των επιθεωρητών, αναμφίβολα στα τέλη της εβδομάδας, εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση και ύστερα από ενδεχόμενη προσφυγή στον ΟΗΕ».
«Εκείνη τη στιγμή θα έχω όλα τα στοιχεία που θα μου επιτρέπουν να απευθυνθώ στον γαλλικό λαό για να του πω την απόφαση που θα έχω επιλέξει για τη Γαλλία», διευκρίνισε.
Bild: Οι συριακές δυνάμεις ίσως έκαναν χρήση χημικών χωρίς την άδεια του Άσαντ
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ίσως έκαναν χρήση χημικών όπλων στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό, χωρίς την προσωπική άδεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, η οποία επικαλείται τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σύριοι στρατιωτικοί διοικητές ζητούν τους τελευταίους τεσσερσίμισι μήνες την άδεια να κάνουν χρήση χημικών, σύμφωνα με μηνύματα μέσω ασυρμάτου που εντόπισαν Γερμανοί πράκτορες, αλλά πάντα τους το αρνούνταν, γράφει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο Άσαντ ίσως να μην ενέκρινε ο ίδιος προσωπικά την επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Η Bild αναφέρει ότι τα μηνύματα εντοπίστηκαν από γερμανικό αναγνωριστικό πλοίο, το Oker, το οποίο πλέει κοντά στις συριακές ακτές.
Πούτιν: Προβοκάτσια οι επιθέσεις
Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνέντευξη της Παρασκευής μετά τη σύνοδο του G20 εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις επέμβασης στη Συρία στην παγκόσμια οικονομία.
"Η επίθεση με τα χημικά στη Συρία ήταν μια προβοκάτσια των αντικαθεστωτικών με στόχο να προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση", τόνισε, προσθέτοντας ότι η επέμβαση δικαιολογείται είτε λόγω αυτοάμυνας είτε με έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Όταν δεν συντρέχει κανείς από τους δύο παράγοντες, η επέμβαση είναι παράνομη", σημείωσε.
Αναφερόμενος στην ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε: "Εγώ και ο Ομπάμα δεν συμφωνούμε για τη Συρία, αλλά ακούμε ο ένας τον άλλον".
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα βοηθούσε τη Συρία σε περίπτωση επίθεσης, ο Πούτιν σημείωσε ότι "η Ρωσία θα διατηρήσει την τρέχουσα στήριξη προς τη χώρα". "Στην παρούσα φάση, τους προμηθεύουμε με όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο, ενώ επιθυμούμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια".
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ομπάμα, δεν του ζήτησε την έκδοση του Αμερικανού πρώην υπαλλήλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν.