Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Τι κρύβει η επίδειξη δύναμης του στρατού

Γιατί ο στρατός επέλεξε την απευθείας σύγκρουση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η νέα στρατηγική «μηδενικής ανοχής» στις διαδηλώσεις και η αδυναμία πολιτικής λύσης. Τα βαθύτερα προβλήματα της οικονομίας και ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Αίγυπτος: Τι κρύβει η επίδειξη δύναμης του στρατού

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας από νωρίς το πρωί της 14ης Αυγούστου προχώρησαν σε επιχείρηση με σκοπό να διαλύσουν τους διαδηλωτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο. Ξεκινώντας την αυγή, ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει επί έξι εβδομάδες στη Nahda Square της Γκίζας και στη Rabaa al-Adawiya Mosque στην πόλη Νασρ. 

Οι εκτιμήσεις για τις απώλειες της ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχονται. 

Ο στρατός είχε προειδοποιήσει ότι θα διέλυε τους διαδηλωτές με μια τέτοια επιχείρηση. Επέτρεψε διάλογο μιας εβδομάδας και άφησε να περάσει και η αργία Eid al-Fitr.

Σε πλήρη αντίθεση με τη διαμαρτυρία στην πλατεία Tahrir του Καΐρου, οι διαδηλώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων εντοπίζονταν στα περίχωρα της πόλης και σε αυτές συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι. Ο στρατός, βέβαια, είχε τη δυνατότητα να αποφύγει την αιματηρή σύγκρουση. Θα μπορούσε να είχε αφήσει τους διαδηλωτές να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά λαμβανομένου υπ' όψιν του ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αντιμετώπιζαν κρίση νομιμοποίησης ανάμεσα στους οπαδούς τους.

Αντίθετα, επέλεξε να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης για να ενισχύσει την αξιοπιστία του και να διατρανώσει τη μη ανοχή του στην κουλτούρα των διαδηλώσεων στους δρόμους, που έχει κυριαρχήσει στην Αίγυπτο τα δύο τελευταία χρόνια. Οι δυνάμεις ασφαλείς δεν θα προέβαιναν σε αυτήν την ενέργεια αν δεν ήταν σίγουρες ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν τις συνέπειες, η αξιοπιστία τους όμως θα δοκιμαστεί τις ερχόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενίσχυσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με αναφορές ότι οι διαδηλωτές των Αδελφών Μουσουλμάνων μετέφεραν όπλα και εξαπέλυσαν θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον του στρατού και σε θρησκευτικούς χώρους των Κοπτών. Όλα αυτά με σκοπό να κατηγοριοποιήσουν τους ισλαμιστές διαδηλωτές ως πολεμοχαρείς από τη φύση τους και να τους εξομοιώσουν με τη Χαμάς.

Παρόλο που πολλοί στην Αίγυπτο νιώθουν ανακουφισμένοι με την απομάκρυνση των Αδελφών Μουσουλμάνων από την εξουσία, αναμένοντας με αγωνία το τέλος των διαδηλώσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας, η από τον στρατό στηριζόμενη μεταβατική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από την αντιμετώπιση των δομικών παθογενειών που ταλανίζουν την Αίγυπτο.

Ο στρατός ήθελε να δράσει γρήγορα κατά της Αδελφότητας, όσο έχει ακόμα τη λαϊκή στήριξη και όσο ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι θεωρείται ακόμη ο αποδιοπομπαίος τράγος για την αιγυπτιακή κρίση. Ο στρατός θα παραμείνει η ύψιστη αρχή στη χώρα, αλλά είναι θέμα χρόνου να κατηγορηθεί για την οικονομική και την πολιτική κρίση.

Με τις πιθανότητες για πολιτική συμφιλίωση τώρα να έχουν καταστραφεί, το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v