Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πρέπει να προχωρήσει στο διπλασιασμό του φόρου επί των πωλήσεων, υποστηρίζει σε έκθεση του το ΔΝΤ, στην οποία απευθύνει έκκληση στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να μην διστάσει να επεκτείνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αν δεν είναι ικανοποιητική η αύξηση του πληθωρισμού.
Η νομισματική πολιτική αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας για την Ιαπωνία ενάντια στους κινδύνους για την ανάπτυξη, καθώς το υπερβολικό χρέος της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να αυξήσει το φόρο επί των πωλήσεων στο 8% τον επόμενο Αύγουστο και σε 10% τον Οκτώβριο του 2015.
Το Ταμείο τονίζει πως αυτό αποτελεί ένα "ουσιαστικό πρώτο βήμα" για την επιδιόρθωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ιαπωνίας.
"Η απουσία αξιόπιστων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη και θα υπονομεύσει την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Αυτό δεν θα επιβλαβές μόνο για την Ιαπωνία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο" αναφέρει η έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει ένα πρωτοφανές πακέτο τόνωσης της οικονομίας με στόχο να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.
Η στρατηγική της περιλαμβάνει την επαναγορά περίπου 7,5 τρισ. γεν (76 δισ. δολαρίων) μακροπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων κάθε μήνα, καθώς και μετοχών και άλλων στοιχείων ενεργητικού.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την αύξηση των επαναγορών ή την αγορά στοιχείων ενεργητικού με υψηλότερο ρίσκο, εφόσον αυξηθούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin