Οι Βρυξέλλες απαιτούν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στην Monte dei Paschi di Siena (MPS) προτού εγκρίνουν την ύψους 3,9 δισ. ευρώ διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.
Σύμφωνα με πηγές των Financial Times, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε την Ιταλία, ότι το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας είναι πολύ «μαλακό», όσον αφορά τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, τις περικοπές κόστους και την αντιμετώπιση των πιστωτών.
O Χοακίν Αλμούνια, ο επίτροπος που επιβλέπει τις διασώσεις των τραπεζών, είπε στον Ιταλό υπουργό οικονομικών κ. Φαμπρίτσιο Σακομάνι, ότι χωρίς επείγουσες αλλαγές, θα ξεκινούσε πλήρη έρευνα, μια εξάμηνη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή ποινών, ή στην υποχρεωτική επιστροφή των κρατικών δανείων ύψους 3,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η τράπεζα.
Όπως ανέφερε ο Χ. Αλμούνια σε επιστολή του στις 16 Ιουλίου «για να μπορέσει να επιτραπεί στην τράπεζα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της, το υπάρχον πλάνο αναδιάρθρωσης πρέπει να βελτιωθεί».
Ιδαίτερη ανησυχία, προκαλούν οι περικοπές κόστους και η προβλεπόμενη κερδοφορία, οι συναλλακτικές της δραστηριότητες , η έκθεση της τράπεζας σε μεγάλο ρίσκο, οι πολιτικές επαναγοράς χρέους καθώς και οι υπερβολικές αμοιβές των διυεθυντικών στελεχών.
Στην επιστολή του ο κ. Αλμούνια, αμφισβητεί ως «σχετικά παραφουσκωμένες» πρόσφατες εκτιμήσεις του κ. Σακομάνι ότι 5.000 θέσεις εργασίας θα χάνονταν αν η MPS υποχρεωνόταν να συμορφωθεί με τους κανόνες που θα ανάγκαζαν την τράπεζα να περιορίσει τις συναλλακτικές της δραστηριότητες και σταδιακά να εγγράψει σημαντική έκθεση της, ύψους 320 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αμφισβητεί την εκτίμηση της Ρώμης, ότι όταν σταματήσει η παροχή φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ θα υπάρξει ένα επιπλέον φορτίο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Ένα άλλο σημείο ανησυχίας είναι η προτεινόμενη συνέχιση πληρωμής κουπονιών σε συγκεκριμένους κατόχους ομολόγων, κάτι που κανονικά απαγορεύεται ως όρος για την έγκριση κρατικής βοήθειας από την Ε.Ε.
Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης ενστάσεις σχετικά με τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών, που είναι αρκετά υψηλότερες από ότι έχει γίνει αποδεκτό από την ευρωπαϊκή επιτροπή σε ανάλογες περιπτώσεις.
Το υπουργείο οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε για το θέμα ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ο κ. Αλμούνια δεν έχει απορρίψει το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Υπάρχουν προτάσεις και κάποια ζητήματα, αλλά δεν έχει υπάρξει απόρριψη».
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ στενός έλεγχος της MPS από την Ε.Ε. θα μπορούσε να επαναφέρει ανησυχίες σχετικά με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Μεγάλα εμπόδια στην εξασφάλιση της αποδοχής από την Ε.Ε. των κρατικών δανείων από στην MPS, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει στενούς δεσμούς με την τράπεζα. Ακόμα, η Τράπεζα της Ιταλίας, της οποίας διοικητής ήταν ο Μάριο Ντράγκι, ως την μετακίνηση του στο τιμόνι της ΕΚΤ, αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της επίβλεψης την οποία ασκεί.