Η ΕΚΤ υπερασπίστηκε την σταθερότητα της νομισματικής ένωσης μέσω του προγράμματος ΟΜΤ και είναι έτοιμη να ενεργήσει και πάλι όταν χρειαστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η νομισματική πολιτική και αυτό έχει να κάνει με τις εξουσίες που έχουν οι διάφοροι θεσμοί.
«Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η τρέχουσα έλλειψη πίστης για πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η παροχή πίστεως απαιτεί χρηματοδότηση, κεφάλαια και μια θετική αποτίμηση ρίσκου. Η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να αντιμετωπιστούν τα μακροοικονομικά ρίσκα. Όμως δεν μπορεί να παράσχει κεφάλαια, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε ότι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των ιδιωτών δανειοληπτών.
Παρομοίως, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να δημιουργήσει πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Αν η ανάπτυξη βρίσκεται σε στασιμότητα διότι η οικονομία δεν παράγει αρκετά ή διότι οι εταιρείες έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους, αυτό βρίσκεται πέρα από τις δυνάμεις της ΕΚΤ για να διορθωθεί».
«Ωστόσο, η ευρωζώνη χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε. «Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 19 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων δεν έχει δουλειά. Τέτοια υψηλά επίπεδα ανεργίας είναι μια τραγωδία», τόνισε.
«Επιπλέον, μια αδύναμη οικονομία σημαίνει λιγότερους φορολογούμενους και λιγότερα έσοδα. Αυτό δημιουργεί πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και τελικά στα κοινωνικά μας μοντέλα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, «απαιτείται μια νέα προσέγγιση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μια προσέγγιση που μπορεί να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και να διατηρήσει τα κοινωνικά μοντέλα χωρίς να δημιουργεί μη βιώσιμα χρέη για τις μελλοντικές γενιές».
Όπως εκτιμά ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να γίνει αυτό, απαιτούνται δυο συμπληρωματικές αντιδράσεις.
«Η πρώτη είναι να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, που είναι απαραίτητη για τον περιορισμό του χρέους, θα είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, εάν δοθεί μικρότερη σημασία στην αύξηση των φόρων, θα μπορέσουν να διατηρηθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών. Εάν δοθεί προτεραιότητα στις κεφαλαιακές επενδύσεις αντί των τρεχουσών δαπανών, θα γίνουν περισσότερα ώστε να τεθούν οι βάσεις για την μελλοντική ανάπτυξη. Οι δομικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, επίσης θα βοηθούσε ώστε να στηριχθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα χωρίς να υπάρξουν σήμερα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Η δεύτερη είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η υποβόσκουσα παραγωγική δυνατότητα των οικονομιών μας. Εδώ, θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη δομή της οικονομίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η μείωση των εμποδίων εισόδου για νέες επιχειρήσεις και νέους ανθρώπους, καθώς και η εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, όπως είναι οι περίπλοκες φορολογικές και εργασιακές νομοθεσίες ή οι κανονισμοί που στρεβλώνουν τις αγορές. Θεμελιώδους σημασίας για τη δημιουργία των υψηλότερων δυνατόν ευκαιριών για την απασχόληση, είναι και οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας».
Σε ότι αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ευρζώνη για την στήριξη της ανάπτυξης και της σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη, ο Ντράγκι δήλωσε πως εάν πρέπει να υπάρξει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατευθούν τα ζωτικά συμφέροντα των πολιτών της ευρωζώνης, τότε «δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το πράξουμε».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΚατά τον ίδιον, «το καλύτερο παράδειγμα, είναι η Τραπεζική Ένωση. Η Τραπεζική Ένωση είναι θεμελιώδους σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι γίνεται μόνιμη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ότι αφορά την ενοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, ότι οι ομαλοποιούνται οι χρηματοοικονομικές συνθήκες τόσο στον πυρήνα της ευρωζώνης όσο και στην ευρωπεριφέρεια, και ότι η νομισματική μας ένωση γίνεται πραγματικά ενιαία και πάλι».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «υπάρχουν δύο απολύτως αναγκαία στοιχεία: ένας ισχυρός Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας και ένας ισχυρός Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθαρίσεων».