Η απόσταση μεταξύ της ευρωζώνης, που παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση, και των ΗΠΑ όπου η κατάσταση βελτίωνεται σημαντικά, θα μεγαλώσει, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στη νέα του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για τη φρικτή θέση στην οποία βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος και ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σπεύσει στη διάσωση της ευρωζώνης.
Στην εξαμηνιαία του έκθεση, εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,1% και κατά 4% το 2014. Οι νέες εκτιμήσεις είναι οριακά δυσμενέστερες από την έκθεση του Νοεμβρίου όταν ο Οργανισμός είχε προβλέψει ανάπτυξη 3,2% για το 2013 και 4,2% για το 2014.
Οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 1,9% φέτος και 2,8% τον επόμενο χρόνο. Στον αντίποδα, η ευρωζώνη προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο χρόνο με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2013. Προβλέπεται επιστροφή σε ανάπτυξη 1,1% τον επόμενο χρόνο.
"Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ανησυχούμε ότι ίσως υπάρξει εφησυχασμός", δήλωσε ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής ανάλυσης του ΟΟΣΑ και συμπλήρωσε: "Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος που εμφανίζεται στην Ευρώπη".
Ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης
Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλο αναπτυξιακό χάσμα εντός της ευρωζώνης, με την ισχυρή Γερμανία να επιτυγχάνει ανάπτυξη 0,4% φέτος και 1,9% τον επόμενο χρόνο. Στον αντίποδα, για την Πορτογαλία ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ύφεση 2,7%, ενώ η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,3%. Ο Οργανισμός προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την Ιταλία κάνοντας λόγο για ύφεση 1,8% φέτος και ανάκαμψη 0,4% το 2014.
Για την Ισπανία, προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7% φέτος, ενώ η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης Rajoy κάνει λόγο για ύφεση 1,3%. Ο Οργανισμός επισημαίνει μάλιστα ότι με την ισχύουσα πολιτική η Ισπανία πιθανότατα δεν θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα ούτε το 2013 ούτε και το 2014, προβλέποντας ότι το χρέος της θα πλησιάσει το 100% του ΑΕΠ το 2014. "Η ύφεση στην Ισπανία θα συνεχιστεί το 2013 καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή και τα υψηλά χρέη στον ιδιωτικό τομέα υπονομεύουν την εγχώρια ζήτηση", καταλήγει ο κ. Padoan.
Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σπεύσει και πάλι στη στήριξη της ευρωζώνης ζητώντας μάλιστα τολμηρά βήματα πέρα από τη μείωση επιτοκίων. "Η Ευρώπη βρίσκεται σε φρικτή θέση" δήλωσε ο κ. Padoan, και συμπλήρωσε: "Νομίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να συζητήσει πιο επιθετικές επιλογές. Θα το αποκαλούσαμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης".
Δεν εξήγησε περισσότερο αυτήν τη θέση και δεν διευκρίνισε εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να μιμηθεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέρχεται στα 85 δισ. δολ. μηνιαίως. Προειδοποίησε, όμως, ότι αδυναμία δράσης σε αυτό το μέτωπο θα αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο. Δεδομένου μάλιστα ότι προβλέπει για το 2013 ύφεση 0,6%, ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα.
Οι κινήσεις της Fed και της BoJ
Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ υμνεί το σαρωτικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας και αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, βλέπει ανάπτυξη του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος. Δηλώνει μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες κινήσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Ιαπωνία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δηλώνει ότι ίσως στο κοντινό μέλλον να χρειαστεί κάποια μείωση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Καλεί, όμως, τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ανακοινώσουν σωστά τις προθέσεις τους στις αγορές ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απότομου sell off, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε επικίνδυνη άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.