ΔΝΤ: Κίνδυνοι στην …έξοδο για κεντρικές τράπεζες

Ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε την πιο λεπτομερή έρευνα για τα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να αντιμετωπιστεί η διεθνής κρίση 2007-2009. Περιγράφει τα σενάρια με βάση τα οποία οι ζημίες από την έξοδο θα είναι σοβαρές.

ΔΝΤ: Κίνδυνοι στην …έξοδο για κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν σωστά όταν διέσωσαν την παγκόσμια οικονομία, αλλά οι πρωτοφανείς κινήσεις τους κινδυνεύουν να προκαλέσουν διακρατικές αναταράξεις και δυνητικά μεγάλες ζημιές, όταν έλθει η ώρα της εξόδου, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Ο διεθνής οργανισμός εξέδωσε την πιο λεπτομερή, μέχρι σήμερα, έρευνα για τα θεαματικά μέτρα που ελήφθησαν ώστε να αντιμετωπιστεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση 2007-2009. Σε αυτήν το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα απέδωσαν, αλλά οι αποδόσεις κινδυνεύουν να είναι ελάχιστες.

Η έκθεση εμπεριέχει όμως και νέα στοιχεία, και ειδικά εκεί όπου περιγράφει τα σενάρια κατά την οποία οι ζημίες από την «έξοδο» θα είναι σοβαρές.

Μιλά με πολύ σκληρή γλώσσα για τους πολιτικούς, που απέτυχαν να αξιοποιήσουν τα περιθώρια που τους έδωσε η χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, μειώνοντας τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Βρετανία και την ευρωζώνη.

«Μια μεγάλη ανησυχία είναι ότι ζητήθηκε από την νομισματική πολιτική να κάνει υπερβολικά πολλά και ότι τα περιθώρια που προσέφερε δεν αξιοποιήθηκαν στις απαραίτητες δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το ΔΝΤ.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιώδεις
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinγια να διασφαλίσουν την μακροοικονομική σταθερότητα και να τονώσουν την ανάπτυξη, επιτρέποντας εντέλει την έξοδο από τις μη συμβατικές νομισματικές στρατηγικές».

Οι κεντρικές τράπεζες, τονίζει το ΔΝΤ, ανοίχτηκαν σε «αχαρτογράφητες περιοχές» μειώνοντας τα επιτόκια στο μηδέν και εισάγοντας μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» ύψους δισεκατομμυρίων, και θα «δυσκολευτούν να ελέγξουν» την έξοδο. «Οι αντιδράσεις των αγορών στις αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι απρόβλεπτες… πιθανό για πολλούς μήνες ή και χρόνια.»

Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα εκτιναχθούν
καθώς οι επενδυτές θα ξεφορτώνονται τα υπερτιμημένα ομόλογα και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέο κύκλο ζημιών τόσο στα χαρτοφυλάκιά τους όσο και στα δανειακά βιβλία τους, καθώς οι δανειολήπτες θα δυσκολεύονται να πληρώνουν τις δόσεις τους.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v