Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Στο ναδίρ οι συναλλαγές

Εικόνες πρωτοφανούς συναλλακτικής καχεξίας εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της γενικότερης συγκυρίας που επικρατεί στην τοπική οικονομία.

ΧΑΚ: Στο ναδίρ οι συναλλαγές
Εικόνες πρωτοφανούς συναλλακτικής καχεξίας εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της γενικότερης συγκυρίας που επικρατεί στην τοπική οικονομία.

Με τις δύο παραδοσιακά ισχυρότερες μετοχές του να βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης, τους πολίτες να μην μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις τράπεζες και με προσδοκώμενο ρυθμό αρνητικής ανάπτυξης γύρω στο 9%, είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα στο Χρηματιστήριο της Κύπρου.

Ενδεικτική είναι η εικόνα της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της 15ης Απριλίου: Όγκος συναλλαγών στις μετοχές μόλις 74.648,29 ευρώ (186 συναλλαγές), εκ των οποίων τα 67.667 ευρώ αφορούσαν έναν μόνο τίτλο (Ελληνική Τράπεζα). Επιπλέον, 6 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 4 υποχρεώθηκαν σε πτώση, 2 παρέμειναν αμετάβλητες και 97 μετοχές δεν υπήρξαν καν διαπραγματεύσιμες…

Ακόμη χειρότερη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, με τον όγκο των συναλλαγών σε μετοχές να υποχωρεί στα 60,3 χιλιάδες ευρώ, με 5 τίτλους να σημειώνουν άνοδο, 6 να υποχωρούν, 2 να παραμένουν αμετάβλητοι και 96 να μην ανοίγουν καν για διαπραγμάτευση.

Βέβαια, το πρόβλημα της χαμηλής εμπορευσιμότητας στο ΧΑΚ έρχεται από παλιά, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η διοίκηση του ΧΑΚ δηλώνει πως μπορεί να επλήγη σε μεγάλο βαθμό ο τραπεζικός τομέας, όμως οι επιπτώσεις στους άλλους κλάδους της οικονομίας και του χρηματιστηρίου είναι έμμεσες και όχι άμεσες.

Επιπρόσθετα, ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς πιστεύει πως οι ξένες εταιρείες σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενες τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, τις πολύ καλές υπάρχουσες υποδομές που υπάρχουν, την έλλειψη γραφειοκρατίας, αλλά και το δέσιμο των Ρώσων πολιτών με την Κύπρο (κοινό θρήσκευμα, ύπαρξη σχολείων με διδασκαλία στη ρωσική γλώσσα, ραδιοφωνικοί σταθμοί στα ρωσικά κ.λπ.).

Παρά την κρίση, όλοι αναγνωρίζουν πως στο ΧΑΚ υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να διαπραγματεύονται και σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα γύρω στις πέντε εταιρείες από το εξωτερικό προσέγγισαν τη διοίκηση του ΧΑΚ με σκοπό να διερευνήσουν το ζήτημα της εγγραφής τους.

Προφανώς, το μέγεθος των εταιρειών αυτών δεν είναι βέβαια σε θέση να υποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο των δύο μεγάλων τραπεζών, ωστόσο θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα.

Ακούγεται επίσης πως ήδη στην Κύπρο έχουν αρχίσει να καταφτάνουν εκπρόσωποι από venture capitals και private equities με στόχο να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαγοράς ποσοστών σε τοπικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v