Κύπρος: Σήμερα το διάταγμα για περιορισμούς

Σε διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρoυ που θα εκδοθεί σήμερα θα περιλαμβάνονται οι περιορισμοί στις συναλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στην Κύπρο με το άνοιγμα των τραπεζών την Πέμπτη.

Κύπρος: Σήμερα το διάταγμα για περιορισμούς
Σε διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρoυ που θα εκδοθεί σήμερα θα περιλαμβάνονται οι περιορισμοί στις συναλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στην Κύπρο με το άνοιγμα των τραπεζών την Πέμπτη.

Προσχέδιο του διατάγματος που κατέχει το κυπριακό site StockWatch αναφέρει περιορισμούς στην εξαργύρωση επιταγών (σε μετρητά), στις πληρωμές για διεθνείς συναλλαγές, στη μεταφορά χρημάτων για δίδακτρα και πληρωμές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο εξωτερικό.

Παρά τις έντονες απόψεις που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, το θέμα εξακολουθεί να διχάζει την ακαδημαϊκή κοινότητα, αφού οι περιορισμοί συνεπάγονται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Από τη μια», αναφέρει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος, «οι περιορισμοί εγγυούνται ότι αποφεύγεται ο πανικός, αλλά, αφού τους υιοθετήσεις, δεν μπορείς εύκολα να τους αναιρέσεις
. Από την άλλη η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ καθησυχάζει τους καταθέτες και σταματά γρήγορα τον πανικό».

«Με τις πληροφορίες που έχω θα πήγαινα χωρίς περιορισμούς για τις μη-προβληματικές τράπεζες, δεσμεύοντας έτσι και την ΕΚΤ που θα παραχωρήσει τη ρευστότητα, διότι το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Παράλληλα χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να καθησυχαστούν οι καταθέτες, ότι οι τράπεζες στην Κύπρο πλην της Λαϊκής είναι βιώσιμες», επισημαίνει ο κ. Ζένιος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Δυστυχώς, ούτε η στάση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρoυ με τις παλινδρομήσεις, ούτε η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup στο Reuters βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Ζένιος.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.

«Πρέπει να μπουν περιορισμοί. Υπάρχει ο κίνδυνος να φύγουν μεγάλα κεφάλαια, και έστω και αν η ΕΚΤ δίδει απεριόριστη ρευστότητα σε καλές τράπεζες, αυτή η ρευστότητα έρχεται με επιπρόσθετο κόστος».

«Ένας τρόπος θα ήταν να πάμε προσωρινά πίσω στο σύστημα που υπήρχε μέχρι το 2004 όπου οι συναλλαγές είχαν διαφορετική αντιμετώπιση αν ήταν ντόπιες ή ξένες (resident versus non-resident)», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί «θα εξεταστεί ξανά σε 3 μήνες (για παράδειγμα)».

«Η Κεντρική Τράπεζα σαν η αρμόδια αρχή πρέπει άμεσα και γραπτώς να δώσει οδηγίες για τις σχετικές αποφάσεις στο κοινό, επενδυτές και στα τραπεζικά ιδρύματα. Η υλοποίηση θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς οι τράπεζες θα πρέπει όσο πιο σύντομα ν’ ανοίξουν», αναφέρει

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v