Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Το μήνυμα του Νταβός

Η πεποίθηση ότι η πιο δύσκολη φάση της κρίσης έχει παρέλθει ήταν κυρίαρχη στο Νταβός, αλλά το πρόβλημα της ασθενικής ανάπτυξης και του υψηλού χρέους αποτέλεσε βασικό θέμα σε πολλές συζητήσεις, αναφέρει η ΜS.

Η πεποίθηση ότι η πιο δύσκολη φάση της κρίσης έχει παρέλθει ήταν κυρίαρχη στο Νταβός, αλλά το πρόβλημα της ασθενικής ανάπτυξης και του υψηλού χρέους στην Ευρώπη αποτέλεσε βασικό θέμα σε πολλές συζητήσεις, αναφέρει η Morgan Stanley.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, τα περισσότερα τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν μεγάλη ανακούφιση που ανοίγουν και πάλι οι αγορές χρηματοδότησης κρατών και τραπεζών.
Την ίδια ώρα πολλοί CEO δήλωναν πιο ήρεμοι που η “υπαρξιακή κρίση” της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει.

Ωστόσο, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι παρά τα ευχάριστα νέα για την μείωση των κινδύνων, η ανησυχία για την επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν διάχυτη.

Αναλυτές και επιχειρηματίες διατύπωναν διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις, για το ποια είναι η κατάλληλη αναπτυξιακή πολιτική.

Ένας κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι “οι κεντρικές τράπεζες νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα για την καταπολέμηση των κρίσεων, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς στην επιδιόρθωση των υποκείμενων προβλημάτων”.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του επίσημου τομέα και των επενδυτών ήταν πεπεισμένο ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στο τέλος των πολιτικών χαλάρωσης και θα αρχίσουν σύντομα να εισέρχονται σε μια στρατηγική εξόδου.

Όσον αφορά το ζήτημα της ρύθμισης των τραπεζών, πολλά στελέχη αναγνώρισαν την ανάγκη για την “εξημέρωση” του τραπεζικού τομέα και την αύξηση της διαφάνειας, αλλά πρόσθεσαν ότι οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιο προσεκτικά από όσο θα έπρεπε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Morgan Stanley οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν ήταν τόσο αισιόδοξοι όσο τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Η στάση αυτή εξηγείται από τα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η διάσωση της Κύπρου. Την ώρα που η αγορά προβλέπει ότι μια μικρή αναδιάρθρωση θα είναι αρκετή, σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Νταβός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυτό το ζήτημα. 


Τα συμπεράσματα για ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Morgan Stanley αναφέρει ότι ενώ οι πολιτικές δράσεις έχουν μειώσει τους κινδύνους, το outlook για τα κέρδη των τραπεζών συνεχίζει να επιβαρύνεται από το αδύναμο οικονομικό υπόβαθρο, την απομόχλευση, τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η Morgan Stanley, προβλέπει EPS για τις τράπεζες της ευρωζώνης 11% χαμηλότερα από το μέσο όρο των αναλυτών.

Στα “top picks”, περιλαμβάνει κάποιες φθηνές τράπεζες με ισχυρή δυναμική κερδών, οι οποίες θα καταβάλουν ικανοποιητικά μερίσματα. Συγκεκριμένα, επιλέγει τις BNP Paribas, Aberdeen, KBC, Credit Suisse και Sberbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v