Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο οι ρυθμίσεις για τράπεζες

Στο μικροσκόπιο της βουλής θα βρεθεί σήμερα το τραπεζικό σκέλος του μνημονίου, με τα κόμματα να ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των βασικών του όρων.

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο οι ρυθμίσεις για τράπεζες
Στο μικροσκόπιο της βουλής θα βρεθεί σήμερα το τραπεζικό σκέλος του μνημονίου, με τα κόμματα να ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των βασικών του όρων, λίγο πριν την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών του συστήματος από την Pimco.

Ορισμένα από τα πιο τεχνικά ζητήματα του μνημονίου όπως ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1), θα αποτελέσουν το επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των NPLs και η αύξηση του core tier 1 των τραπεζών στο 9%, όπως προνοείται στο μνημόνιο, θα εκτοξεύσουν το κυπριακό χρέος σε μη βιώσιμο επίπεδο.

Τα πυρά τους στρέφονται κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη
, στον οποίο αποδίδουν την ευθύνη για μη επαρκή διαπραγμάτευση αυτών των σημείων του μνημονίου.

Η Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι το σύστημα επιβάλλεται – εν μέρει, από τους πιστωτές – να δομηθεί εκ νέου σε κανόνες πλήρους διαφάνειας, έτσι ώστε να τροχιοδρομηθεί η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις τράπεζες.

Στο θέμα των NPLs εκτιμά ότι αυτό από μόνο του δεν αλλάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αυτό που αλλάζει τα δεδομένα είναι το ότι οι τράπεζες διατηρούσαν στους ισολογισμούς τους εξασφαλίσεις σε ακίνητα που ήταν εκτιμημένα σε τιμές του 2007 και του 2008. Αυτές οι εξασφαλίσεις πρέπει να επικαιροποιηθούν
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinγια να αντικατοπτρίζουν τις σημερινές τιμές ακινήτων, υποστηρίζει η ΚΤ.

Στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών θεωρείται επιβεβλημένη η εφαρμογή αυξημένων δεικτών για κύρια βασικά ίδια κεφάλαια, για να διατηρήσει η Κύπρος τη θέση της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο και για να καθησυχαστούν οι καταθέτες.

Στα ανώτατα δώματα της ΚΤ θεωρούν την εμπειρία της Ιρλανδίας – που επίσης είχε πρόβλημα με τις μεγάλες της τράπεζες – ως σημείο αναφοράς για το τι πρέπει να γίνει στην Κύπρο.

Εκεί εφαρμόστηκαν αυστηρότατοι κανόνες που αύξησαν σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά απέτρεψαν τα χειρότερα για τον τραπεζικό κλάδο.

Το πρόβλημα που υπάρχει στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, είναι ότι αν εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες και αν προσμετρηθούν στις κεφαλαιακές ανάγκες τα μελλοντικά ελλείμματα που υπό ακραίες συνθήκες υπολογίζεται να έχουν οι τράπεζες, το χρέος ενδέχεται να ξεφύγει από τα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ.

Για να γίνει ρεαλιστική αποτύπωση των κεφαλαιακών αναγκών η ΚΤ συμφώνησε χθες την εξέταση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων της Pimco, από την Blackrock – την εταιρεία που έκανε τους διαγνωστικούς ελέγχους σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v