Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά προϋπολογισμός ΕΕ χωρίς τη Βρετανία

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται προσχέδιο προϋπολογισμού για την Ε.Ε. που δεν θα περιλαμβάνει τη Βρετανία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των F.T. που αποδεικνύει το μέγεθος της ρήξης του Λονδίνου με την Ε.Ε.

Στα σκαριά προϋπολογισμός ΕΕ χωρίς τη Βρετανία
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται προσχέδιο προϋπολογισμού για την Ε.Ε. που δεν θα περιλαμβάνει τη Βρετανία, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αποδεικνύει το μέγεθος της ρήξης του Λονδίνου με τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Βρετανία έχει ζητήσει πάγωμα των δαπανών για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020, απειλώντας μάλιστα με επιβολή βέτο σε περίπτωση όπου δεν γίνει δεκτό το αίτημά της. Η Κομισιόν με τη στήριξη αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο, υποστηρίζει ότι σε περίοδο ύφεσης θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πλευρά των δαπανών, ενώ η Γαλλία από την πλευρά της θέλει να διαφυλάξει στο ακέραιο τις δαπάνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Το δημοσίευμα των F.T. επικαλείται πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις και αποκαλύπτει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες εξετάζουν πόσο εφικτό θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα από νομική αλλά και από τεχνική άποψη. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου.

«Λόγω της βρετανικής στάσης, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κοιτούν άλλες λύσεις σε επίπεδο 26 μελών. Εξετάζεται από οικονομική αλλά και από νομική άποψη», δήλωσε αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα.

O Χέρμαν βαν Ρομπάι θα κάνει μία ακόμη προσπάθεια για εύρεση συμβιβαστικής λύσης στο δείπνο που παραθέτει το βράδυ της Δευτέρας στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. «Υπάρχει κόσμος που το συζητάει
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin» ,δήλωσε ένας διπλωμάτης, και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν, όμως, τεράστια ερωτήματα».

Μπορούμε να βρούμε λύση λέει η Βρετανία

Η Βρετανία πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ , σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου. Νομίζουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου συμπληρώνοντας ότι ο κ. Κάμερον «έχει σπάσει τα τηλέφωνα» μιλώντας τις τελευταίες ημέρες με άλλους ηγέτες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v