Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη δεν είναι γερμανικό υποκατάστημα!

Έτοιμη να δράσει σε συνεργασία με την ΕΚΤ είναι η ευρωζώνη, δήλωσε στη Le Figaro ο Jean-Claude Juncker. Κατηγορώ σε Γερμανία για την τακτική της στην κρίση. "Τεράστιες συνέπειες" από πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας.

Η Ευρώπη δεν είναι γερμανικό υποκατάστημα!
"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο" για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη, δήλωσε στη Le Figaro ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποφάσεις από τους policy makers.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Juncker τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να ενεργήσουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενεργοποιώντας το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, με στόχο να εμποδίσουν τις αναταράξεις στις αγορές.

"Έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Απομένει να ορίσουμε τον ρυθμό και τα όρια. Θα δράσουμε μαζί με την ΕΚΤ, χωρίς να θίξουμε την ανεξαρτησία της
. Και όταν λέω εμείς εννοώ το ταμείο διάσωσης ΕΤΧΣ, δηλαδή τις 17 κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης", είπε.

"Θα αποφασίσουμε εξετάζοντας τις αγορές τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα ισπανικά επιτόκια έχουν υποχωρήσει μετά τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Ο πρόεδρος του Eurogroup, σε ξεχωριστή του συνέντευξη στη Suddeutsche Zeitung, δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις "υποθέσεις εργασίας" του επειδή θα είχε "τεράστια αρνητικά επακόλουθα".

"Μια έξοδος (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου (...) Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες", διαβεβαίωσε.

Ταυτόχρονα, πάντως, ο J.Cl. Juncker τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει πριν απ' όλα να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της. "Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

Ο ίδιος επέκρινε, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας ότι "όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης".

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος και επισημαίνει ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».

Ο κ. Juncker σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel, του Γάλλου προέδρου Francois Hollande και του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Monti, που όλοι τους διαβεβαιώνουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

"Η ευρωζώνη έφτασε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, με κάθε δυνατό μέσο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι οι εμπλεκόμενες δυνάμεις έχουν τη βούληση να δείξουν την αποφασιστικότητά τους", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v