Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση των Μέρντοχ -Τριγμοί στην κυβέρνηση

«Δεν γνώριζα τίποτα για τις υποκλοπές» κατέθεσε ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο γιός του όμως, έδωσε στοιχεία για τις επαφές του υπουργού Πολιτισμού με την News Corp. ως προς την πώληση του BSkyB. Παραιτήθηκε ο σύμβουλος του υπουργού.

Αντεπίθεση των Μέρντοχ -Τριγμοί στην κυβέρνηση
«Ποτέ δεν ζήτησα τίποτα από κανέναν πρωθυπουργό», κατέθεσε χθες ο Ρούπερτ Μέρντοχ ενώπιον της ειδικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών που εδώ και ένα χρόνο περίπου δονεί τον όμιλο News Corp ... προκαλώντας πλέον... μετασεισμούς στην κυβέρνηση Κάμερον. Η οικογένεια Μέρντοχ φαίνεται πως έρχεται στην αντεπίθεση οδηγώντας μάλιστα σε παραιτήσεις στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης που εδώ και καιρό έχει βάλει τον μιντιακό όμιλο στο στόχαστρο.

Με την πρόθεση να «καταρρίψει τους μύθους που συνδέονται με το όνομά του»,  ο Ρούπερτ Μέρντοχ κατέθεσε στην επιτροπή Λίβισον, η οποία ερευνά τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία, με αφορμή το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα «News of the World». Δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την πρακτική των υποκλοπών με την οποία άλλωστε δεν συμφωνεί γιατί "είναι η πιο τεμπέλικη μορφή δημοσιογραφίας"

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιούσε τη μιντιακή του αυτοκρατορία για να κινεί τα νήματα στην πολιτική σκηνή της χώρας, αν και παραδέχθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με ορισμένους από τους πρωθυπουργούς της χώρας, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα εντυπωσιακές λεπτομέρειες.

Με την «αγαπημένη του πρωθυπουργό» Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία η Sun στήριξε ανοιχτά στις γενικές εκλογές του 1979 και με την οποία συναντήθηκε μυστικά το 1981 (όταν εξαγόραζε τους Times). Με τον Τόνι Μπλερ, το νονό της κόρης του και προσωπικό του φίλο. Με τον Γκόρντον Μπράουν, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις αρχικά ... τουλάχιστον έως ότου ο όμιλος Μέρντοχ αποφάσισε να στηρίξει τους Τόρις, προκαλώντας την οργή του τότε Εργατικού πρωθυπουργού, ο οποίος και του «κήρυξε πόλεμο». Με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο φρόντισε να συναντήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε ένα γιοτ σε ένα ελληνικό νησί το 2008.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Έχω ξαναπεί ότι οι πολιτικοί υπερβαίνουν ορισμένες φορές εαυτούς προκειμένου να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους του Τύπου», δηλώνει ο Μέρντοχ και συμπληρώνει: «αυτό όμως δεν δικαιολογεί την αντίληψη που επικρατεί για την επιρροή του στους πολιτικούς. «Με ενοχλεί, επειδή πρόκειται για μύθο... Ουδέποτε ζήτησα χάρες, ούτε προσέφερα στήριξη στη Θάτσερ. Ουδέποτε συζήτησα με τον Κάμερον για την εξαγορά του BSkyB», τόνισε ο Μέρντοχ.

Μία υπόθεση που προκαλεί ήδη την πρώτη παράπλευρη απώλεια...

Λίγο νωρίτερα, στην επιτροπή κατέθεσε ο υιός του Αυστραλού μεγιστάνα, ο Τζέιμς Μέρντοχ ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ για το ρόλο που διαδραμάτισε στην απόπειρα της NewsCorp να εξαγοράσει πλήρως τo BskyB.

Υπενθυμίζουμε πως ο όμιλος Μέρντοχ, που κατέχει το 39,1% του BSkyB και είχε καταθέσει προσφορά 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποκτήσει το σύνολο του καναλιού, προσφορά την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει τον περασμένο Ιούλιο, εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Ο Τζέιμς Μέρντοχ κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις επαφές που είχε ο υπουργός Πολιτισμού με στελέχη του ομίλου την εποχή που εξεταζόταν η προσφορά εξαγοράς του δορυφορικού τηλεοπτικού μπουκέτου BSkyB από τον όμιλο News Corp.

Συγκεκριμένα, έδωσε στην επιτροπή προσωπικά e-mails του υπουργού υπευθύνου για τους Ολυμπιακούς, Τζέρεμι Χαντ, τα οποία περιείχαν τον λόγο που θα εκφωνούσε στη Βουλή υποστηρίζοντας το αίτημα του Μέρντοχ να εξαγοράσει το καλωδιακό κανάλι BskyB. Επίσης, ο Τζέιμς Μέρντοχ αποκάλυψε πως είχε μια «φιλική κουβέντα» με τον πρωθυπουργό, σχετικά με την εξαγορά του BSkyB σε χριστουγεννιάτικο πάρτι. 

Ο Ανταμ Σμιθ, ειδικός σύμβουλος του Χαντ, παραδέχθηκε ότι διατηρούσε «στενές επαφές» με την News International την εποχή που βρισκόταν σε εξέλιξη η εξαγορά και παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση.

Οι Εργατικοί ασκούν πλέον ασφυκτική πίεση και στον υπουργό να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον για «υποχείριο του Μέρντοχ». Ο ίδιος ανθίσταται στις πιέσεις, δηλώνοντας ότι «δεν ήξερε τίποτα» για τις σχέσεις του Σμιθ με τον όμιλο και πως είναι σίγουρος ότι «οποιαδήποτε επαφή θα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα». Από την πλευρά του , ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι "στηρίζει πλήρως" τον υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησής του και απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα για τις επαφές του Τζέρεμι Χαντ με τη μιντιακή αυτοκρατορία του του Ρούπερτ Μέρντοχ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v