Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Άνοιξη, η εποχή των ρευστοποιήσεων

Μια ιστορική, ειδησεογραφική και τεχνική μελέτη των εξελίξεων που προβλέπεται να καθορίσουν την πορεία των μετοχών μετά τον Απρίλιο. Συνοπτικά, η Wall Street θα θελήσει να ξεκουραστεί μετά τον μαραθώνιο του χειμώνα.

Wall: Άνοιξη, η εποχή των ρευστοποιήσεων
του Howard Gold, από το πρακτορείο MarketWatch


Το αμερικανικό χρηματιστήριο έφτασε μέσα στην περασμένη εβδομάδα, την Μεγάλη Εβδομάδα του καθολικού Πάσχα, σε πολυετή υψηλά, με τον δείκτη Dow Jones Industrial Average στις 13.264 μονάδες και τον Standard & Poor’s 500 πάνω από τις 1420. Και οι δύο δείκτες υπέστησαν ρευστοποιήσεις στην συνέχεια, καθώς στην αγορά υπεισήλθαν πάλι φόβοι για την ευρωζώνη και την νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της Wall Street στις επόμενες εβδομάδες, αλλά πιστεύω ότι όσο μπαίνουμε στην άνοιξη, θα βλέπουμε να εκδηλώνεται η επί μακρόν αναμενόμενη διόρθωση. Οπότε, οι εβδομάδες που έρχονται ίσως προσφέρουν καλή ευκαιρία για ρευστοποιήσεις κερδών και μετακίνηση κεφαλαίων σε πιο αμυντικές μετοχές, αλλά δεν είναι κατάλληλη εποχή για πλήρη έξοδο από την αγορά.


Τα ιστορικά μοτίβα

Ο κ. Sam Stovall της S&P Capital IQ, σημειώνει ότι ο Απρίλιος μπορεί να χαρακτηρίζεται «ο πιο σκληρός μήνας», αλλά ιστορικά είναι ένας από τους καλύτερους για τις μετοχές.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο Stock Trader’s Almanac κατατάσσει τον Απρίλιο 2ο καλύτερο μήνα μετά τον Δεκέμβριο όσον αφορά την εμφάνιση του S&P 500 με μέση άνοδο 1,5% από το 1950. Είναι εξάλλου ο καλύτερος μήνες του έτους για τον Dow με μέση απόδοση 2%.

Και είναι ιδιαίτερα «δυνατός» μήνας όταν ακολουθεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα όπως αυτά που πέρασαν, δηλαδή δύο τρίμηνα με εύρωστη άνοδο (5% και πλέον στο Q4 του 2011 και το Q1 του 2012) με την άνοδο να συνεχίζεται και τον Απρίλιο. Η αναρριχηση, ιστορικά πάντα, δυναμώνει ακόμη παραπάνω όταν η θετική ανάκαμψη ακολουθεί σοβαρή διόρθωση ή ήπια bear market, όπως συμβαίνει τώρα.


Οι καθοριστικές ειδήσεις

Τα μεγάλα γεγονότα για την αγορά τον Απρίλιο, εκτός από τα συνήθη στατιστικά στοιχεία, είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των μεγάλων επιχειρήσεων, με την Alcoa Inc. να «ανοίγει τον χορό» την επόμενη εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα από τις εταιρίες του S&P έχουν αποδειχθεί ανώτερα των προσδοκιών σε όλα τα τρίμηνα μετά τα χαμηλά του Q3 2009. Ο πήχης για το Q1 του ’12 έχει τεθεί πολύ χαμηλά (οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση κερδών μόλις 1% στο α΄ τρίμηνο και 2% στο β΄ τρίμηνο) οπότε πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα αποδειχθούν ανώτερα των προσδοκιών. Οπωσδήποτε, οι επενδυτές θα μελετήσουν εξονυχιστικά όχι μόνο τις προβλέψεις αλλά και τα πραγματικά μεγέθη τα οποία, αν είναι τόσο υποτονικά όσο και του περασμένου τριμήνου, θα προκαλέσουν απογοήτευση.

Εν τω μεταξύ, το καζάνι συνεχίζει να βράζει στην Ευρώπη και το στόχαστρο έχει τεθεί πλέον στην Ισπανία.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι τα επιτόκια στα 10ετή ισπανικά ομόλογα κινούνται αρκετά χαμηλότερα από την ζώνη κινδύνου πάνω από το 6% και η ισπανική κυβέρνηση έχει ένα σοβαρό σχέδιο για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Μολονότι, λοιπόν, η Ισπανία είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν διαβλέπω περίπτωση κατάρρευσης φέτος, απλά πιστεύω ότι οι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά γιατί αισθάνονται νευρικότητα σε μια αγορά που ανέκαμψε τόσο πολύ, τόσο γρήγορα.


Η εικόνα από την τεχνική ανάλυση

Οι ενδείξεις της τεχνικής ανάλυσης για «υπερ-αγορασμένη» (overbought) αγορά, είναι πλούσιες.

Κατ’αρχήν οι insiders των επιχειρήσεων πωλούν μετοχές «με το τσουβάλι», με τον ταχύτερο ρυθμό από πέρσι τον Μάιο. Δεύτερον, οι περισσότεροι δείκτες αισιοδοξίας είναι σαφώς bullish και τρίτον ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE volatility, ο δείκτης Vix, διολίσθησε κάτω από το 15 τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από πέρσι τον Απρίλιο. Τέλος, όπως τονίζει ο κ. Stovall, ο S&P 500 κινείται 13% υψηλότερα από τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών. Γι’αυτό και θεωρούμε ότι πιθανόν βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της επί μακρόν προβλεπόμενης διόρθωσης. Ο κ. Stovall ωστόσο πιστεύει ότι η υποχώρηση δεν θα είναι βαθιά, παρά θα κυμανθεί στην κλίμακα του 5% με 10%.


Οι "μπαλαντέρ"

Υπάρχουν και κάποια στοιχεία τα οποία πιθανόν να διαμορφώσουν τάση στις αγορές στο ερχόμενο διάστημα. Ένα είναι οι εκλογές στην Γαλλία. Αν ο Σοσιαλιστής Francois Hollande επικρατήσει έναντι του Προέδρου Nicolas Sarkozy στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, όπως αναμένεται, οι φόβοι για την οικονομία της ευρωζώνης θα αναζωπυρωθούν.

Στο επίκεντρο θα τεθούν επίσης οι αρχικές δημόσιες εγγραφές του Facebook, που θα είναι το σπουδαιότερο ΙΡΟ των τελευταίων ετών.

Τέλος, στα τέλη Ιουνίου, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ θα εκδώσει την απόφασή του για την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Obama όσον αφορά την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.


Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι είναι μια καλή εποχή για να ρευστοποιήσετε κάποια κέρδη και είτε να τα επανεπενδύσετε αργότερα ή να τα βάλετε στην άκρη. Καλό θα ήταν ίσως να μεταφερετε καποιο τμήμα ριψοκίνδυνων ενεργητικών σε πιο συντηρητικούς κλάδους, όπως η υγεία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που έτσι κι αλλιώς τείνουν να έχουν καλύτερη εμφάνιση στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Η Wall Street έτρεχε μαραθώνιο όλο τον χειμώνα και ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v