BCG: Στα 5,1 τρισ. το κόστος διάσωσης ευρωζώνης

Στο ποσό των 5,1 τρισ. ευρώ «ανεβάζει» η Boston Consulting Group το προς αναδιάρθρωση ευρωπαϊκό χρέος, επαναφέροντας στο τραπέζι την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων.

BCG: Στα 5,1 τρισ. το κόστος διάσωσης ευρωζώνης
Στο ποσό των 5,1 τρισ. ευρώ «ανεβάζει» η Boston Consulting Group το προς αναδιάρθρωση ευρωπαϊκό χρέος, επαναφέροντας στο τραπέζι την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με το eFXnews, η συμβουλευτική εταιρεία θεωρεί επιβεβλημένη την αναδιάρθρωση αυτού του χρέους από κοινού για τα μέλη της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η εναλλακτική ειναι ακόμα χειρότερη, και συνοψίζεται σε μια χαοτική διάλυση της ευρωζώνης με «ολέθριες συνέπειες».

Σύμφωνα με την έκθεση της BCG, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, ενέργειες όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν μεν «αγοράσει χρόνο», ωστόσο δεν διορθώνουν το δομικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

Η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά πως για να υπάρξει πλήρης επίλυση του προβλήματος, η ευρωζώνη θα χρειάζονταν να συγκεντρώσει όλα τα υπερβάλλοντα δημόσια και ιδιωτικά χρέη και στη συνέχεια να τα αναχρηματοδοτήσει
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinμέσω ενός ταμείου επανόρθωσης που θα στηρίζεται από ευρωομόλογα που θα εκδίδουν από κοινού οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα της έκδοσης ευρωομολογων απορρίφθηκε πέρυσι από την Γερμανία.

Η εκτίμηση της BCG σε ότι αφορά το χρέος είναι πολύ υψηλότερη από αυτές της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το θέμα της ενίσχυσης της «δύναμης πυρός» του ταμείου διάσωσης πρόκειται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης και, εάν εγκριθεί, θα αυξήσει προσωρινά το συνολικό ποσό των διαθέσιμων πόρων για διασώσεις κρατών στα 700 δισ. ευρώ.

Η BCG, θεωρεί ως κατώτατο επιτρεπτό επίπεδο δημόσιου χρέους το 60% του ΑΕΠ και οποιοδήποτε ποσό πάνω από αυτό θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί. Κατά συνέπεια οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου υπολογίζονται στα 3,7 τρισ. ευρώ. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το κατώτατο όριο καθορίστηκε στο 90% του ΑΕΠ, με το εκτιμώμενο ποσό προς αναχρηματοδότηση στα 1,4 τρισ. ευρώ.

Η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά πως το μέσο ετήσιο κόστος των χωρών της ευρωζώνης για την εξυπηρέτηση του αναχρηματοδοτημένου χρέους θα πρέπει να διαμορφωθεί περίπου στο 2,4% του ΑΕΠ, με τη συνεισφορά του κάθε κράτους-μέλους να εξαρτάται από το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.

Σε ότι αφορά την αποπληρωμή των ευρωομολόγων, αυτή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από επιπλέον φόρους που θα προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη της αποπληρωμής των πακέτων διάσωσης. Η συμβουλευτική σημειώνει πως από τη στιγμή που αυτά τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα στηρίζονται από ολόκληρη την ευρωζώνη, το επιτόκιό τους θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνουν σήμερα οι χρεωμένες χώρες της ευρωπεριφέρειας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v