Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιούνκερ: Αισιόδοξος για συνένωση EFSF-ESM

Αισιόδοξος για τη συνένωση των πόρων του EFSF και του ESM -που θα το διαδεχθεί- εμφανίζεται σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γιούνκερ: Αισιόδοξος για συνένωση EFSF-ESM
Αισιόδοξος για τη συνένωση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) -που θα το διαδεχθεί- εμφανίζεται σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα αποφασίσουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου να επιτρέψουμε την παράλληλη λειτουργία του ESM και του EFSF. Θα έχουμε λοιπόν 750 δισεκατομμύρια ευρώ στη διάθεσή μας δηλαδή 250 δισεκατομμύρια που διαθέτει το EFSF και τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα διαθέτει το ESM, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλιο», αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ήλπιζε ότι το θέμα αυτό θα διευθετηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 1ης και 2ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου να αναβληθεί η λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Πάντως, εμφανίζεται να συμφωνεί με την αναβολή. Όπως αναφέρει, «πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

«Θα το ξέρουμε περί τις 10 Μαρτίου. Και τότε θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο θέμα την αύξησης των πόρων του ESM. Χρειάζεται να λάβουμε μία απόφαση το συντομότερο δυνατόν, αλλά χωρίς να βιαστούμε», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Επίτροπος για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Υπέρ της ιδέας του Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα επιβλέπει την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τάχθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, o κ Juncker δήλωσε σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt ότι "υποστηρίζω την ιδέα να ανατεθεί σε ένα Ευρωπαίο Επίτροπο η ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα".

Η κίνηση αυτή είναι αναγκαία γιατί η οικονομική δομή της Ελλάδας είναι τελείως διαφορετική από αυτή των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σημείωσε ο κ. Juncker.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ευθυγραμμίσει την οικονομική της δομή με αυτή των ευρωπαϊκών κρατών, ανέφερε ο κ. Juncker προσθέτοντας ότι "για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να ασχοληθούμε με την εφαρμογή εμείς οι ίδιοι".

Ωστόσο, η Die Welt υπογραμμίζει στο δημοσίευμα της ότι ο κ. Juncker αρνήθηκε την σύγκριση της πρότασης του με την γερμανική πρόταση για αποστολή επιτρόπου στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v