Monti:Η Ιταλία θα αντέξει ελληνική χρεοκοπία

Ο κ. Monti δηλώνει ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας. Ζητά αναπτυξιακό σύμφωνο, κυρώσεις για όσους δεν σέβονται την ενιαία αγορά και καλεί τους Γερμανούς να ανοίξουν την οικονομία τους.

Monti:Η Ιταλία θα αντέξει ελληνική χρεοκοπία
Βέβαιος ότι με τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η κυβέρνησή του κατά τους τελευταίους μήνες, η Ιταλία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, δηλώνει ο Mario Monti.

Λίγο πριν μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Barack Obama τόνίζει ότι ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και προτείνει εκτός από το δημοσιονομικό σύμφωνο να υπάρξει και ένα αναπτυξιακό σύμφωνο για την ΕΕ και παρατηρεί πως οι Γερμανοί θα πρέπει και εκείνοι να ανοίξουν τη δική τους οικονομία!

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. «Είμαι όμως, βέβαιος ότι είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας από ότι ήμασταν πριν από λίγους μήνες» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία θεωρείται πλέον μία χώρα που «κατά τους τελευταίους λίγους μήνες έχει πραγματικά λάβει ορισμένα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα, τόσο ως προς την προσαρμογή του προϋπολογισμού, αλλά και ως προς την ανάπτυξη».

«Η Ευρώπη δεν θα είναι ένας ωραίος τόπος για να ζει κανείς σε πέντε χρόνια εάν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα της ανάπτυξης», υποστηρίζει ο κ. Monti και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να δούμε πως θα είναι η ανάπτυξη σε μία δημοσιονομικά συμφωνημένη Ευρώπη».

Η δική του πρόταση κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επαναφέρει επί τάπητος την ουσία της ενιαίας αγοράς και ζητά να αποκτήσει η Κομισιόν μεγαλύτερη ισχύ στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες των βασικών αρχών της ενιαίας αγοράς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι σε περιβάλλον λιτότητας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ώθηση της ανάπτυξης μέσω του προϋπολογισμού. «Πολλοί πιστεύουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ισχυρή της οικονομία για να τονώσει την ζήτηση και να βοηθήσει τους εμπορικούς της εταίρους. Η Γερμανία άλλωστε, καταγράφει τεράστια εμπορικά πλεονάσματα από τότε που εισήχθη το ευρώ» σχολιάζει η WSJ. Ο κ. Mοnti όμως, επισημαίνει ότι είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να πείσει το Βερολίνο. Αυτές οι ιδέες «μπορεί να έχουν νόημα, αλλά δεν θα πείσουν τη Γερμανία» δηλώνει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ ίδιος αντιπροτείνει κάτι διαφορετικό. «Νομίζω ότι πρέπει να καλέσουμε τους Γερμανούς να εφαρμόσουν παντού τις ενάρετες αντιλήψεις τους», δηλώνει επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει καλύτερα τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών. Η WSJ παράλληλα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κλάδος επαγγελματικών υπηρεσιών στην Γερμανία είναι από τους πιο κλειστούς στον κόσμο.

Ο κ. Monti υποστηρίζει ότι ενώ η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες, δεν επιβάλει κυρώσεις σε όσους δεν ανοίγουν την οικονομία τους στον ανταγωνισμό. «Τι σχέση έχει αυτό με την ανάπτυξη; Μεγάλη, εάν η Κομισιόν έχει τη δύναμη να άρει τα εθνικά εμπόδια στην λειτουργία της ενιαίας αγοράς τότε θα μεγαλώσει το γήπεδο και κατά τις επιχειρήσεις, αυτό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη» δηλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v