Στα 489 δισ. τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ σε τράπεζες

Μαζική ήταν η προσέλευση των τραπεζών στη δημοπρασία τριετών δανείων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δόθηκε τελικά χρηματοδότηση ύψους 489 δισ. ευρω. Στα προ ανακοίνωσης επίπεδα ευρωνόμισμα και αγορές.

Στα 489 δισ. τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ σε τράπεζες
Εντυπωσιακή ήταν η ζήτηση για τα νέα τριετή δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δόθηκαν τελικά δάνεια ύψους 489 δισ. ευρώ, στο ανώτερο όριο των προβλέψεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ στο χρηματοοικονομικό σύστημα, που ξεπερνά ακόμη και τα 450 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί σε ετήσια δάνεια το 2009.

Μέχρι πρότινος, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δίσταζαν να εκμεταλλευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ, φοβούμενες το στίγμα και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην πορεία των μετοχών τους. Ενώ η κρίση κορυφώνεται, όμως, με τις γνωστές εντάσεις στις αγορές ομολόγων και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν ανάγκες αναχρηματοδότησης 720 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, η κατάσταση έχει αλλάξει.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το πρωτοφανές μέτρο της μακροπρόθεσμης (3ετούς) χρηματοδότησης των τραπεζών, ελπίζοντας ότι θα στηρίξει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και πως οι τράπεζες θα αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Και οι τράπεζες συρρέουν με μαζική ζήτηση για δάνεια που πρακτικά ισοδυναμούν με "δωρεάν" χρηματοδότηση, καθώς τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά.

Το αποτέλεσμα ήταν στο ανώτατο όριο των προβλέψεων των αναλυτών, που κυμαίνονταν από 100 έως 550 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για ζήτηση 293 δισ. ευρώ.

Ασυγκίνητες οι αγορές

Οι αγορές, όμως, τελικά έμειναν ασυγκίνητες. Aρχικά, τα κέρδη για τον DAX και τον CAC πλησίασαν το 2% και το ευρώ άγγιξε το 1,3199 δολ. Ο αρχικός ενθουσιασμός, όμως, έσβησε γρήγορα. Τα χρηματιστηριακά κέρδη διαμορφώνονται στο 0,9% και το ευρώ επέστρεψε στην περιοχή του 1,3072 δολ.

Υπάρχει βέβαια η γνωστή ρήση «buy the rumor, sell the fact», αλλά δεν είναι μόνο αυτό. O Martin van Viliet της ING επισημαίνει πως, ενώ το νούμερο των 489 δισ. ευρώ είναι πράγματι εντυπωσιακό, ο αριθμός των τραπεζών που συμμετείχαν στη δημοπρασία είναι μικρότερος από το 2009 . «Είναι 523 έναντι 1.121 τότε», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Αυτό δείχνει ότι η συμμετοχή είναι λιγότερο ευρεία και ίσως πιο επικεντρωμένη στα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας της ευρωζώνης».

Άλλοι αναλυτές, παράλληλα, τονίζουν ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ από μόνη της δεν αποτελεί λύση. «Δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνει η ΕΚΤ. Αυτό δεν λύνει όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης», δήλωσε ο Steven Saywell της BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v